hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 12.8米 E500 勇闖麥當勞道同堅尼地道
開啟左側

[特見一刻] 12.8米 E500 勇闖麥當勞道同堅尼地道

da54 發表於 2019-9-10 22:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

上星期日,中環一帶大規模改道,有好多巴士因為被困而上咗半山,亦有車行錯路而上咗半山,多數巴士行堅道走,不過亦有車行羅便臣道走,但最好野係有車行咗去麥當勞道同堅尼地道......

首先發現行錯路嘅係 5700,最好野嘅係佢竟然可以由紅棉路左轉堅尼地道而無撞纜車橋!部車去到 St. Joe 外就擺埋一邊.....

稽查車到...

掉頭....

沿堅尼地道向堅道方向離開....

再次經纜車橋,同山頂纜車相遇....

之後發現有部 5828 竟然走咗入去麥當勞道!

之後稽查車又要黎救,點知無耐,有部 12.8 米 E500MMC 竟然都走埋入去麥當勞道.....

結果稽查選擇帶兩部車沿麥當勞道走,經過 St. Paul Co-ed 外.....

跟住我跑落去堅尼地道,點知等咗一陣都唔見兩部車,於是嘗試坐的士沿堅尼地道向灣仔去追,結果去到跑馬地金龍先見返 5828,亦即係兩部車都係行堅尼地道向灣仔走.....

12A 真係可以考慮下轉 12.8 米

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
巴士遊樂團 + 10 Huge C

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
poonck1 發表於 2019-9-10 22:42 | 顯示全部樓層
纜車橋用最右線可以過到的。
至於堅尼地道用12.8米睇落真係抆水,我睇司機轉彎要好謹慎,平日返學會攪到大塞車。反而用12米就應該唔大問題,反正有成11.7M長的NL 262都來去自如,多0.3M問題應該唔大。
gordon 發表於 2019-9-10 22:44 來自手機 | 顯示全部樓層
其實以前12A用11米利蘭,但當城巴引入單層巴士後就出晒通告要12A一定要用單層,究竟係咪纜車橋的問題?
 樓主| da54 發表於 2019-9-10 23:49 | 顯示全部樓層

poonck1 發表於 2019-9-10 22:42
纜車橋用最右線可以過到的。
至於堅尼地道用12.8米睇落真係抆水,我睇司機轉彎要好謹慎,平日返學會攪到大 ...

回顧下歷史.....
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-877960-1-1.html

我估 5700 係有拋到好出,去避開條橋.....
不過如果識避開條橋,又點解唔識轉右跟 23/40 上山?耐人尋味.....
至於你們信不信?反正我信了
Man@MFHK 發表於 2019-9-10 23:54 | 顯示全部樓層
12A使唔使出到12.8米呀?有咁多客俾佢清咩?
Volvo B8L
dogdog002 發表於 2019-9-11 00:15 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2019-9-10 23:54

成日都講對城巴黎講12.8米只係巴士一部
唔洗特別講到「出到12.8米」

你咁講例如930都唔洗出12.8米

特別係大西北果堆出到市區都要搵地方擺下

新城果堆仲有RAS,轉起上黎分分鐘同舊車12米差唔多

當然,實際要運作就唔會搵12A啦

以前就話行完962行629姐

唔知而家多數行咩綫多呢

JR6414@26m 發表於 2019-9-11 07:40 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2019-9-10 23:54

12A假日其實真係多客既,派部長青年喺金鐘都唔夠載,尤其係STjohn有開班既日子更加爆
PK9394 發表於 2019-9-12 01:24 | 顯示全部樓層
JR6414@26m 發表於 2019-9-11 07:40
12A假日其實真係多客既,派部長青年喺金鐘都唔夠載,尤其係STjohn有開班既日子更加爆 ...

可以由W1抽車攝1轉,或者用18xx做番轉W1。成件事合理。