hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴296D改道(改經尖東)
開啟左側

建議九巴296D改道(改經尖東)

ViviTse 發表於 2019-9-18 02:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景及受影響之乘客:
由於現時九巴296D線需要停經彌敦道/漆咸道一帶,於繁忙時段擠塞情況尤其嚴重,而令部分乘客卻步。
另外,現時尚德來往彌敦道一帶同時有更便宜之新巴796P線作為選擇,卻缺乏來往尖東一帶的便捷交通。
加上296D線於非繁忙時段客量亦較遜色,因此建議改道,另經寶順路,以增加繁忙及非繁忙時段之客量。
尚德來往彌敦道之乘客可改搭796P、彌敦道來往九龍站之乘客可改搭281A、九龍灣來往彌敦道之乘客可改搭98D。

改道詳情:
- 往九龍站方向改經尖東、不經彌敦道:取消九龍佑寧堂至中間道各站,改停曲街至麼地道各站,繁忙時段不停曲街。
- 往九龍站方向經寶順路近景林:加停將軍澳游泳池寶順路
- 往尚德方向改經尖東、不經彌敦道:取消海防道至衞理道各站,改停尖東站至香港理工大學各站
- 往尚德方向經寶順路近景林:加停景榕樓頌明苑

改道對行車時間的估計影響:
- 改經尖東、不經彌敦道:BEFOREAFTER (Google Map所示改道後縮短約2~3分鐘,更有望避開繁忙時段漆咸道擠塞之情況)
- 經寶順路近景林:BEFOREAFTER (Google Map所示改道後行車時間並無明顯分別(相距0分鐘),更有望新增客源)

296D 往九龍站 詳細停站:
1. 尚德總站 $9.4
2. 唐明街
3. 將軍澳游泳池
4. 寶順路
5. 九龍灣國際展貿中心
6. 曲街 $7.5 (平日07:00-09:20、16:50-18:50開出之班次不停此站)
7. 香港理工大學
8. 香港科學館
9. 麼地道
10. 尖東站
11. 九龍公園徑
12. 中港城
13. 柯士甸站
14. 佐敦道
15. 九龍站總站

296D 往尚德 詳細停站:
1. 九龍站總站 $9.4
2. 柯士甸道
3. 新港中心
4. 尖東站
5. 麼地道
6. 加連威老道
7. 香港理工大學
8. 山谷道
9. 九龍灣國際展貿中心
10. 景榕樓 $5.1
11. 頌明苑
12. 唐明苑
13. 尚德總站

後記:
將軍澳藍田隧道即將通車,通車後將有效分流將軍澳隧道之車流,另亦可考慮重新設定將軍澳隧道公路之道路實線與虛線,令本線再縮短入隧道之時間,進一步增強吸引力。
而將軍澳隧道轉乘站亦會於不久的將來啟用,屆時此線停經該站將能吸納寶達、秀茂坪一帶之客源,有望全日進一步增加班次。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
214P_world + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
AtrHenu 發表於 2019-9-18 09:45 | 顯示全部樓層
尚德邨,廣明苑同你有仇恨明明有得直出將隧仲要兜個圈行寶康公園兼飛彌敦道呢個客倉添,相信無人個寶明苑班皇帝支持你的意見?!

雖然現時部份時間尚德邨,唐明街有橙汁巴的796P落尖沙咀(彌敦道),但不能完全飛走條296D啵?!
除非296D總站後改經爆谷商場(PopCorn)吸客否則都難以有客,但又會同橙汁巴條796X,769P,0066(保鐵)爭客啵?!

miklcct 發表於 2019-9-18 21:21 | 顯示全部樓層
到時有轉車站,296D喺尚德應該唔會再有人搭嘅啦,個個搭哂296A、296C轉車啦
進智公交
 樓主| ViviTse 發表於 2019-9-19 02:43 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2019-9-18 09:45
尚德邨,廣明苑同你有仇恨明明有得直出將隧仲要兜個圈行寶康公園兼飛彌敦道呢個客倉添,相信無人個寶明苑班皇 ...

可能你有少少誤會咗,上面講果個將軍澳游泳池個站係寶順路果個,而唔係寶康路果個。
所以並唔洗兜寶康公園(只不過係經寶順路上公路,時間上GOOGLE MAP所示係相差0分鐘)

至於彌敦道果個客倉,其實296D平時比較疏,而且唔係平,當有796P競爭果陣,296D唔會顯得特別吸引。
而遲D 796P逐漸半全日,甚至全日化,296D個吸引力可能進一步下跌,甚至可以被796P作為替代服務。
再加上兩繁彌敦道+漆咸道塞到「媽媽聲」,改行尖東係可以吸納另一堆客源。
睇番當年796P往新港中心果個時代,直出尖東係有一大堆客源,只係796P改經佐敦果時倒走晒姐...

至於796X同改道後ge 296D競爭,的確係有,但競爭層面係咪相同呢?
796X個競爭層面係有總站,同796P一樣做到呢個功能,而改道後ge 296D係做緊夠快。
而改經POPCORN就真係難D啦,因為明顯要食多幾枝燈,陣間又話兜埋調景嶺、將南,尚德果面應該唔會妥協掛...........
而依家改經寶順路算係比較balance,一方面維持佢地總站直出,另一方面加1~2個站去吸客,
亦免得因為彌敦道往返尚德客量不足,而喺未來有將轉站、全日796P果陣而要再成為減班對象啦.......
 樓主| ViviTse 發表於 2019-9-19 02:56 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-9-18 21:21
到時有轉車站,296D喺尚德應該唔會再有人搭嘅啦,個個搭哂296A、296C轉車啦

我反而覺得將轉站同296D ge存亡關係又唔係真係咁大.........如果講彌敦道《》尚德,咁我諗可以直接搭796P而唔洗轉車.......
至於彌敦道《》尚德,其實可以215X轉296A,但應該同將轉站啟用又未有咁大關係GE.......
而296D改道,就正正係可以避免215X轉296A要轉車GE情況,而行寶順路可以做埋景林邨果邊GE客,
which尖東《》景林係巴士線黎講比較poorly-covered,唔影響整體車程之餘可以改善客量~
miklcct 發表於 2019-9-19 11:51 | 顯示全部樓層

796P全日咗嘅話咁296D可以撤離尚德啦!
進智公交
 樓主| ViviTse 發表於 2019-9-19 22:45 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-9-19 11:51
796P全日咗嘅話咁296D可以撤離尚德啦!

係ge,796P全日咗之後應該會同296D相當重疊,兩條留一條去做尖沙咀應該都足夠~
但想問你意思係296D撤離尚德,然後去邊呢?
i mean at least唔會九龍灣止步,而將軍澳區亦唔見得邊有任何地區可拉....
所以我個人會建議296D改做尖東,而唔做尖沙咀~
214P_world 發表於 2019-9-22 00:36 | 顯示全部樓層
早就應該揾條行尖東啦!98P, 98D, 796P, 296D條條都兜鬼咁遠, 796X又要落紅磡
但改道後唔加班?
獨學而無友,則孤陋而寡聞
吳宗錡 發表於 2019-9-22 00:42 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2019-9-22 00:36
早就應該揾條行尖東啦!98P, 98D, 796P, 296D條條都兜鬼咁遠, 796X又要落紅磡
但改道後唔加班? ...

我個人覺得所有行啟德隧道同埋東九龍走廊去尖沙嘴嘅巴士線都應該行尖東去九龍站
因爲順路同埋減少同地鐵競爭

樓主| ViviTse 發表於 2019-9-28 02:48 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2019-9-22 00:36
但改道後唔加班? ...

都唔係唔可以加班,但我諗住睇定d先可能好d,因為尖東同尖沙咀係兩個唔同ge客源,所以到時再慢慢加都唔遲掛。。。。