hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 埔公各線車費高昂問題及建議
開啟左側

[問題] 埔公各線車費高昂問題及建議

TR3797 發表於 2019-9-20 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

HG6729 發表於 2019-9-20 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
72 72/3/4A 不嬲都貴
yclam 發表於 2019-9-20 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層
因為這些埔公線全熱時票價已偏高,佢哋加冷或全冷時自然更貴。其實如樓主所言,只保留一兩條埔公線,並加密該線班次,與沙田線提供轉乘,以吸引埔公乘客。
kitarolo 發表於 2019-9-20 17:37 | 顯示全部樓層

可惜而家開條11.9公里嘅新線都可
依例收盡$8.4,即現時72A價,再下調
嘅空間唔會多,爭取轉乘會比較實際。

72,74A講緊出九龍嘅價
所以偏貴、73A由彩園改到
華明但仍沒有跌入低一級收費
故與74A同價(樓主所講嘅$7.8
僅限南行方向)埔公僅留一線而
繁時10非繁15,我自己係贊成嘅。

類似建議唔少,但離唔開
沿線反對,況且本身有啲線
已附有其他轉乘計劃,肯做
三連轉乘都係等多一次車。
Quanta 發表於 2019-9-20 17:51 來自手機 | 顯示全部樓層
73A 74A都縮短過路線,但無因而減價。以前熱狗價同九鐵都仲有得比,之後幾年全冷再連年加價。結果5年唔加價後仲係遠貴過九鐵成人價
363330hx 發表於 2019-9-20 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
建議72 沙田市中心去太和$7.8,74A 獅隧口去太和$7.8,73A全程8.4,73及73A八仔分段減至$6.3,72A 全程7.8
kwn1029 發表於 2019-9-20 19:00 | 顯示全部樓層

我寧願72唔郁,兩個方向都起沙田加分段
72A兩邊總站不變,改由大圍站經美林、沙田市中心、麗豪+富豪、山尾街、埔公然後原線
74A直接提速唔好做沙田,兩邊總站不變,SKIP沙田同埔公,改行沙田路同吐公
73A秦石/新田圍-華明+SKIP埔公,經沙角乙明,然後好似82K咁行崗背街至到第一城,改經濱景花園,石門迴旋處,過T6橋再行吐公,去到廣福跟返原線
keilingha 發表於 2019-9-20 19:08 | 顯示全部樓層
$9.6好貴咩?你無搭開非專營邨巴,唔知大把車10KM未到收$10,就覺得72好貴!
相反,72班次疏落就真,疏到部分客源流失到28K小巴之上。我認為收費不用變,但加密班次就更理想了。
kitarolo 發表於 2019-9-20 19:09 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2019-9-20 19:00
我寧願72唔郁,兩個方向都起沙田加分段
72A兩邊總站不變,改由大圍站經美林、沙田市中心、麗豪+富豪、山尾 ...

72唔縮線都幾難要佢
整(雙向)分段出嚟,73A
都係迫佢整咗其中一個
方向有咋……73A祗要繼續
經威院我意見不大,用72A做
山尾街都OK……74A唔做沙田
同埔公不如成條取消? 經獅隧
但用嚟做九龍灣「特快」?
kwn1029 發表於 2019-9-20 19:21 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-9-20 19:09
72唔縮線都幾難要佢
整(雙向)分段出嚟,73A
都係迫佢整咗其中一個

因為我自己覺得74A要經沙田同埔公來往大埔,呢個先至係令佢少客,以至減到今時今日咁既班次既原因
我又唔認為沙田既人會靠74A出九龍/往大埔,即使減班/縮到啟業前我都係咁諗 (所以我才考慮到72A行麗豪+富豪作為補償)
但74A如果行大老山就即係差唔多8成係疊左74X,冇必要咁做,所以74A應該繼續行四美街/黃大仙,取道獅隧