hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【逃出東北】78R 沙頭角>旺角 (經:大隧) ...
開啟左側

【逃出東北】78R 沙頭角>旺角 (經:大隧)

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-23 20:56 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2019-9-23 20:16
巴典D野你都好信……

咁暫時冇證據顯示佢段嘢係錯喎。我亦基於個人理解,知道近年多咗好多人去東北玩。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-24 00:39 來自手機 | 顯示全部樓層
最新修訂:78R未來將改經粉嶺繞道,進一步提升吸引力。有鑒行經粉嶺繞道的車輛無法經停粉轉,78R粉轉分站將取消,受影響乘客可改乘78K往聯和墟/粉嶺站/上水轉車。
3121619715 發表於 2019-10-11 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-11 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層

3121619715 發表於 2019-10-11 23:33
由於大老山隧道過分擠塞,建議78R改經大欖隧道為佳

假日下晝,南行唔會塞
KC3555 發表於 2019-10-12 12:37 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-23 20:56
咁暫時冇證據顯示佢段嘢係錯喎。我亦基於個人理解,知道近年多咗好多人去東北玩。 ...

假日情況:
其實呢個熱潮已經淡化。
鹿頸大排檔質素又差咗,連帶周圍D釣魚場,行山團都少哂;
以前56K假日會開打仗車,最密做10分鐘一班,就算6月前,已經做唔到呢個班次;
臨入禁區担水坑個站好多時都幾多人,但通常係兩種,一種係轉車返沙頭角,一種係行山團。
但我D的士朋友都話,今年入沙頭角方向靜咗好多。
咁樣嘅路線,純為遊客單層巴士真係都有D擔心。
可能真係用嘅,住客過遊客。

反而諗一諗,落馬洲至蓮麻坑單車遊的遊客數字好天日子情況幾穩定。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-12 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2019-10-12 12:37
假日情況:
其實呢個熱潮已經淡化。
鹿頸大排檔質素又差咗,連帶周圍D釣魚場,行山團都少哂;

熱潮淡化唔奇,畢竟最後一次「解禁」都實施咗三年。但熱潮淡咗又可以再搞旺佢。配合78R開辦,九巴可以做一系列宣傳,例如搵X假期、XX01出文,或者搵9A拍宣傳片續集https://m.youtube.com/watch?v=o3tf7caOJkI

至於話做打鼓嶺嗰邊,其實同沙頭角呢邊冇必然衝突。但我相信班次或多或少會反映客量多寡,不信可比較55K VS 59K、78K VS 79K嘅班次。何況,單車係唔可以帶上巴士嘅;亦冇人會帶部單車搭車出市區。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
KC3555 發表於 2019-10-12 14:22 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-12 13:47
熱潮淡化唔奇,畢竟最後一次「解禁」都實施咗三年。但熱潮淡咗又可以再搞旺佢。配合78R開辦,九巴可以做一 ...

攪旺唔係靠巴士公司,偶爾煲下推旺78K無問題。但無理由叫巴士公司為一條一定會蝕的路線去推銷四圍景點,巴士公司先唔會擺咁大投資掉落個無底深坑。
而係政府先提供乜嘢配套,令市民感到有一種一諗起消閒就會去的衝動先係正路。

即係咁,沙士時,大家覺得去郊外吸新鮮空氣,第一時間會諗去西貢,所以推咗395/396(即投入服務的698R/T6),
但當然路線越遠,風險越大。無咗嗰種威脅,大家又唔諗郊外。
而且,西貢大部分行山徑有漁護署管理,沙頭角區除船灣區及鹿頸,根本都無管理,無人會維修同保養行山徑。
除非政府可以做好配套,甚至有些吸引人的誘因基建。單靠巴士公司,高成本低回報就唔相信會咁做。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-12 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2019-10-12 14:22
攪旺唔係靠巴士公司,偶爾煲下推旺78K無問題。但無理由叫巴士公司為一條一定會蝕的路線去推銷四圍景點, ...

78R客量可以斟酌,但我絕對唔同意佢一定蝕。
首先,佢收23.9,零分段,得4班,回本門檻唔高。
何況,東北熱潮退減,但唔好講到冇曬遊客咁。特別嚟到秋冬,仍然會有唔少行山客去78R沿線郊遊。
再者,正如你所講,78R都會吸到部份喺假日出市區嘅鄉民搭。
KC3555 發表於 2019-10-12 14:47 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-12 14:27
78R客量可以斟酌,但我絕對唔同意佢一定蝕。
首先,佢收23.9,零分段,得4班,回本門檻唔高。
何況,東北 ...

咁你要睇點樣為之唔蝕,
雖然客量唔會衰到好似274咁樣,但路線情況,長度,加上九龍市區塞車情況,可能好似第二條T6囉。
**T6相信正常天氣可以的日子,客量會高過274。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-12 14:56 來自手機 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2019-10-12 14:47
咁你要睇點樣為之唔蝕,
雖然客量唔會衰到好似274咁樣,但路線情況,長度,加上九龍市區塞車情況,可能好 ...

我定條路線唔會塞得太嚴重。揀太子道西唔揀亞皆老街。轉左入洗衣街而唔再前行。