hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴B6改行順朗路?
開啟左側

[問題] 嶼巴B6改行順朗路?

E21A 發表於 2019-9-29 14:11 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

就小弟今日所見,B6似乎改行順朗路往來大橋及東涌,但搵唔到官方通告

另外,嶼巴成日都吵蝕錢,幾時先肯將B4 B6回復正常收費呀?
kitarolo 發表於 2019-9-29 15:27 | 顯示全部樓層

但過去幾個周末
E線以東涌為終點站時
B6有無相關措施? (警方有
喺赤鱲角南路設路障查車)

反而我覺得招標文件係寫經
順朗路,祗要無影響停站次序
唔同「優惠票價直至另行通知」
所以唔一定會出正式通告。

承上,如果B4/B6持續少客,暫時
無得大幅削班「原價」救唔到好多。
GD1570 發表於 2019-9-29 17:28 | 顯示全部樓層
不如合併B4及B6, 順便做埋滿東/東涌《》客運大樓特快吧
你有你可愛,我有我好笑。
kitarolo 發表於 2019-9-29 17:50 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2019-9-29 17:28

如果S1係嶼巴獨營就話啫
嚴格嚟講S65都唔應該出現
可由A35開短途特班解決(用
石門甲回旋處掉頭即可,另設
3M/11轉乘嚟減少嶼南班次)

但一路有屋苑落成,連嶼巴38出
單層多過雙層或運輸署都認同要
S52輔助嘅時候,重組涉及三間公司
嘅利益真係談何容易……標書又寫到
明B4/B6要出雙層,唔係同38交換派車
已經有效過兩條線恢復收原價。
EX-TL 發表於 2019-9-29 22:21 | 顯示全部樓層
來回都行順朗路, 導致來回都行一次東涌消防局.

今日等車時有架B6電牌顯示東涌站, 有個客遞手, 響快線飛過唔停站, 好在冇錯電牌, 唔係真係全世界當佢飛站.
NA4179x賢 發表於 2019-9-30 00:19 | 顯示全部樓層
行順朗路咪蝕多幾重油錢
dogdog002 發表於 2019-9-30 00:40 | 顯示全部樓層

其實咁樣都幾醒下

而家唔洗再係後勤區氹氹轉

油錢其實唔差得幾多

時間同司機都穏定舒服得多
 樓主| E21A 發表於 2019-9-30 08:43 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2019-9-29 17:28

其實又要入博覽館又要入大橋口岸又要入地鐵站而家仲要行埋順朗路,就算兩線合拼都唔會快

另外,往東涌方向可以跟E31一樣剷到去碼頭先落公路
eric278 發表於 2019-9-30 09:50 | 顯示全部樓層
當年招標港珠澳大橋專營巴士的標書文件,最終版本的確是東涌線取道北大嶼山公路及順朗路往返口岸。
還看香港公交
kiwai 發表於 2019-10-10 13:00 | 顯示全部樓層

問過運輸署, B6由9月23日起改經順朗路
不過東涌短途班次冇改, 仍然經機場島