hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 20 線試行取消廣東道巴士站
開啟左側

[服務調整] 城巴 20 線試行取消廣東道巴士站

bffclub 發表於 2019-9-30 23:10 | 顯示全部樓層

人地果欄運作左幾十年
幾十年都冇一個似樣既落貨區
反而係咪規劃有問題呢
Choi 發表於 2019-9-30 23:14 | 顯示全部樓層
斬腳趾避沙蟲,是否應解決違泊問題呢?
新造的人、如鷹展翅上騰。
leonchunghk 發表於 2019-9-30 23:16 | 顯示全部樓層
實時抵站仍然有show到達時間
kitarolo 發表於 2019-9-30 23:19 | 顯示全部樓層

bffclub 發表於 2019-9-30 23:10
人地果欄運作左幾十年
幾十年都冇一個似樣既落貨區
反而係咪規劃有問題呢

「似樣嘅落貨區」最終都係
成為某商戶嘅倉庫或運作空間
繼續喺被默許嘅情況下佔用公家地方

更深層次嘅問題係一支法定武裝
部隊甚至政權要保住社團兼選擇
執法,唔多唔少係近期事態嘅遠因
tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-30 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層
可否在油麻地站B出口外增設巴士站?
leungky0528 發表於 2019-9-30 23:56 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-9-30 23:19
「似樣嘅落貨區」最終都係
成為某商戶嘅倉庫或運作空間
繼續喺被默許嘅情況下佔用公家地方

但大家最尾未又係要捨易取難,欺善怕惡?
果欄塞車、集團代客泊車、紅色小巴呢啲一次都無成為狙擊對象,連能否成為活動主題嘅討論都無
反而嗰啲你有大把權唔去,佢都無阻你嘅商場鋪頭就個個禮拜推上報
成個深層次嘅問題,早就俾另一個深層次嘅謬誤遮蓋左

盡量解俾人聽問題所在?啲人家陣應該連20係城巴營運都無心情去理解
JX9097 發表於 2019-10-1 00:04 | 顯示全部樓層

以前夜晚喺機場上冠忠
次次去到囝欄都一定塞住
來回快線基本上都畀勢力人士霸佔
行人路上面嗰d又放到出哂馬路邊
基本上冇得搞
EX-TL 發表於 2019-10-1 00:20 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2019-9-30 23:14
斬腳趾避沙蟲,是否應解決違泊問題呢?

咩違泊問題? 條路係業界嘅工作地方, 調轉你係業界人士, 因為有架巴士要停站而要讓番用左幾十年嘅工作空間出嚟, 而冇其他合適空間置換, 就係唔能夠切實地執法「打擊」嘅原因.

正如元朗好多棕地可供發展住屋, 但暫時未有共識點樣安置棕地現有作業上樓, 而上樓所帶來的種種問題包括成本 營運條件 無縫交接等又有排傾, 影響作業等同影響緊經濟, 唔能夠突然叫停人, 點樣一邊繼續喺棕地營運, 一邊等上樓, 實在需要時間.

油塘東源街 崇德圍一帶亦係另一個例子, 說明該處街道本身係建築業界嘅作業地方, 喺混凝土廠未完全撤出該處, 田螺車等仍需佔用一帶街道, 唔係話隨便泊住第二度先, 根本唔知泊喺邊先唔阻到其他道路使用者, 況且該處本身就冇巴士行經, 巴士走入去插旗, 仲好意思要人完全讓晒條路俾巴士行.

運輸同建築業前線所佔用空間好大, 並唔係一下子可以禁止到, 要搬亦都唔係三年五載搞得掂, 傾細節, 做環評, 冇番以十年計都唔得, 咁其他道路使用者將就下, 又有乜所謂呢!
JX9097 發表於 2019-10-1 00:45 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-10-1 00:20
咩違泊問題? 條路係業界嘅工作地方, 調轉你係業界人士, 因為有架巴士要停站而要讓番用左幾十年嘅工作空間 ...

嗱...均真D講
一直都用又唔等於合法
只係以前冇特別誘因要去取締啫

社會發展去到一個點嘅時候
的確係有需要去檢討
當然, 政府要同持分者相討合適做法
而唔係大石砸死蟹

呢個case, 又或者咁講
直情將個站搬前些少
去到窩8對面便利店對開又可唔可行呢?

一嚟可以避免晚間果欄運作期間嘅影響
二嚟又可以貼近更多民居(反正果欄一邊都冇乜人住)

建議地點: https://goo.gl/maps/7M5sQnmkH1NwcqjX6
hihiman 發表於 2019-10-1 01:39 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2019-9-30 18:45
又要向惡勢力低頭?試過夜晚九點幾,個站都有幾個人上車喎。

什麼都可低頭, 只有4大訴求不能
this is hong kong , the city is dying, u know?