hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98B線開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴98B線開辦消息

天空之神 發表於 2019-10-7 22:36 | 顯示全部樓層

其實我諗緊 98B 全日坑口出將隧,98A 取消交哂比 93A 做寶翠,將軍澳道出觀塘
95M 做哂 93A 既死位加轉乘

剩返既交哂比 296M 或者 91M 再延長上康盛補返 98A 區內功能
290/290A 太萬能

反而用車用人會有機會少左
.
天空之神 發表於 2019-10-7 22:39 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-10-6 11:38
依家都係果句,我完全唔覺得對家調景嶺、將軍澳新巴服務好得去邊。
796X 表面有車,實際無車,但起碼 297 ...

捉 98B 全日直出將隧口比坑康班客
已經可以掃哂班客上 296CD 有餘,回程會有 297/98D 快速返坑口

欖隧一樣大把人特登等 265M
.
tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-7 23:50 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-10-7 22:39
捉 98B 全日直出將隧口比坑康班客
已經可以掃哂班客上 296CD 有餘,回程會有 297/98D 快速返坑口

非常認同你最尾265M一句。

如果九巴有心搞將隧轉乘,坑口回流去巴士嘅乘客一定唔少。

問題係九巴根本冇心搞將隧轉乘,就連寶琳都係得98D同297係將隧特快。

不過冇嘅,起碼新城有得玩下796C/796X>A29之類轉乘,咪等多啲坑口人改搭新城囉。九巴到時就唔好眼紅對家,呢個係你咎由自取嘅。
洗手、洗手、洗手!
GZ4031 發表於 2019-10-8 00:11 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-10-7 22:36
其實我諗緊 98B 全日坑口出將隧,98A 取消交哂比 93A 做寶翠,將軍澳道出觀塘
95M 做哂 93A 既死位加轉乘

咪係
唔明九巴點解咁鍾意比102 A29 食哂坑口客
今日觀市入去南豐, A29 十分鐘到左
98A 半個鐘先到....
tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-8 00:14 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2019-10-7 18:37
行得跨灣大橋,就自然唔會兜返入將南甚至尚德而係直行六幹,呢個情況下日出康城係唔會介意同坑口定尚德將 ...

調轉頭諗,你條線將南/坑口擺頭站,經百勝角康城上跨灣橋出東九,將南/坑口又有冇客受呢?

另外,我哋一直探討緊將軍澳<>觀塘道巴士線,而跨灣橋連接嘅將藍隧道往返觀塘道係好麻煩。

當然,如果你條線想做觀商區,咁行將藍隧道去都方便嘅。
洗手、洗手、洗手!
GZ4031 發表於 2019-10-8 00:15 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-7 23:50

我都想知
如果到時真係796系轉A29唔使點補錢
旺角番坑口可以快番幾多...如果A29班次係15既時段....

仲有

98D對尖東客太世界級, 根本215X 轉102 先係合理車程, 98D 講緊係要double 呢個時間先番到
GZ4031 發表於 2019-10-8 00:15 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-7 23:50

我都想知
如果到時真係796系轉A29唔使點補錢
旺角番坑口可以快番幾多...如果A29班次係15既時段....

仲有

98D對尖東客太世界級, 根本215X 轉102 先係合理車程,
10598C 發表於 2019-10-8 00:36 來自手機 | 顯示全部樓層

其實將隧問題一直在於巴士線唔密,同埋要有跨巴士公司轉乘,個轉車站先真係有用

同天水圍北唔同,天水圍北係真係少巴士線搭
將軍澳各區本身都有一定數量嘅巴士線,要轉乘最多都係因為嫌慢(康城除外,將軍澳入面只得康城似天北)
走上隧道轉乘而唔搭直車,到頭來分分鐘都係見返同一班車

坑口直出觀塘巴士線,似乎用嚟轉觀塘道巴士線嘅作用,大於用嚟轉隧道口嘅巴士線
3ASV174 發表於 2019-10-8 01:08 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-10-8 00:36
其實將隧問題一直在於巴士線唔密,同埋要有跨巴士公司轉乘,個轉車站先真係有用

同天水圍北唔同,天水圍 ...

將軍澳係唔似任何一個其他新市鎮,
因為除左馬鞍山同沙田,無一個新市鎮可以獨攬 5 個重鐵車站,不在重點站步程範圍既屋苑,全將軍澳只有三幾個,反而沙田鐵路車站多,但要轉車先到重鐵站既屋苑都比將軍澳多好多。

而將軍澳巴士線本身都好密集下,每小區都有大量路線選擇,而各小區路線目的地又來來去去都係同一堆,
結果連繁忙時間可以開到個位數字班次既路線都無幾多條,非繁忙時間 15 分鐘內有一班車既得 98D 296A 796X 798 四條線,即使俾你轉到快車,慳到 15 分鐘既機會都唔多,轉車根本毫不吸引。

除非轉車站啟用後減少每條路線上隧道前途經既小區數目,唔係轉車根本晒氣。

天北 265M 既轉車客,好可能來自 68E 68X 268B/C 269B/C 269D 呢堆本身返唔到天北既線,上得 265B 既人應該唔會咁無聊走去轉 265M,
如果你用黎類比坑口,咁就唔貼題,因為其實坑口直車算好齊全,唔似天北真係好多地方唔到。
至於日出康城,佢一點都唔似天北,因為天北離天水圍站最遠,而且西鐵去到天水圍已經多人,但日出康城係起圍住個重鐵站起,仲要係重鐵總站。

如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2019-10-8 01:18 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-8 00:14
調轉頭諗,你條線將南/坑口擺頭站,經百勝角康城上跨灣橋出東九,將南/坑口又有冇客受呢?

另外,我哋一 ...

六幹入口正在日出康城旁邊,對佢地黎講行六幹出觀塘唔順路極同行環保大道將隧都不差好遠,
唔見得日出康城對直出渴求會小,當坑口問點解我下下要兜寶林先出去,日出康城一樣會問點解下下要兜坑口先出去?

而老老豆豆,在現時生態下,
日出康城要開到直出觀塘線,比起日出康城經坑口再出觀塘隨時更容易,因為唔計港鐵的話,日出康城直出觀塘反而無直接影響其他既得利益者。
如要討論,請先自貼差餉單一次