hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98B線開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴98B線開辦消息

kc_loo 發表於 2019-10-9 10:03 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-10-9 09:54
昨日上面先話98B爆車wor 差咁遠?

呢次我又信佢
一來, 可能班客試左一次, 就唔再上
二來, 今日寶林站開番, 坑口已經無咁大需求
JX9097 發表於 2019-10-9 10:10 | 顯示全部樓層
其實今日有為數唔少嘅坑口人行去寶林上黨鐵
(有唔少人從鄭裕彤方向行過嚟寶林站, 極大部份都應該係來自坑口)

而且98B定線對坑口而言根本唔吸引
(更甚嘅係比之前98A特coverage更少, 只有半圈)

所以從98B客量去判定坑口直出冇客係謬誤

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 98B站位又差又慢,同只係路經分別不大.
PPRBBI + 10 英雄所見略同

查看全部評分

kc_loo 發表於 2019-10-9 10:23 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-10-9 10:10
其實今日有為數唔少嘅坑口人行去寶林上黨鐵
(有唔少人從鄭裕彤方向行過嚟寶林站, 極大部份都應該係來自坑口 ...

而且經過尋日交通大混亂, 將軍澳人無咁快會再有膽使用路面交通
不過坑口行半圈呢樣野, 坑口人應該要慢慢習慣, 如果想再車由將南 / 日出康城經坑口
GW5878 發表於 2019-10-9 10:24 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2019-10-8 23:06
佢咪玩啦,就算塞調景嶺站 A 出口都無得輸,
今朝搭架 690 單係由寶豐路塞到上將軍澳隧道口,已經接近塞 ...

是但啦,又唔見你由山上行落調景嶺搭車過海,反而慢碌你所謂兩個鐘先出到城既隧道?
poondriver 發表於 2019-10-9 11:42 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-10-9 10:01
又係呢種質素既回覆...
好似呢度成座樓既人都知條線有咩問題, 得你唔知....
唔知用下腦諗下啦,有咩原因叫 ...

係牙 今日已經冇琴日咁塞 但都可以少左客
我登你地坑口人唔抵炸 number 都改埋係一個極大機會去爭取自已應有既野 但冇人要

丫唔記得講 我見98a 班班爆住出寶林行上山

JX9097 發表於 2019-10-9 12:21 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-10-9 10:23
而且經過尋日交通大混亂, 將軍澳人無咁快會再有膽使用路面交通
不過坑口行半圈呢樣野, 坑口人應該要慢慢習 ...

新線做呢樣嘢(半圈)問題唔大因為係由冇變有
而且新線服務範圍極大可能係現有交通中較差路段
(例如:798往返沙田, 290系往返葵荃, A29往返機場)
所以大家會有動力行去新站/ 較遠車站上落

但觀塘線唔同
一嚟本身喺樓下(坑口外圍及中心帶)已經有車(98A/ 98A特)
二嚟行得去新站/ 較遠車站, 不如直接落地底(富寧仲要有2蚊機)/ 坐102系
除非巴士線入坑口直出觀塘(類似296A走法)
否則, 整個坑口圈都冇誘因坐巴士出觀塘

JX9097 發表於 2019-10-9 12:27 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2019-10-9 11:42
係牙 今日已經冇琴日咁塞 但都可以少左客
我登你地坑口人唔抵炸 number 都改埋係一個極大機會去爭取自已 ...

你到底明唔明98A係做咩客?

98A頂閘寶仁樓上山係事實
但重點在於寶林上山嗰班客
有幾多係觀塘山落車?有幾多係落觀塘道?

依家坑口(甚至寶林)只有極少數人會坐98A出觀塘(不論轉車與否)

否則, 102系同10M上面嗰d唔通係鬼?

98A喺寶仁樓同將軍澳道上面嘅人絕大部份都唔係同一批
所以唔能夠話我喺寶仁樓見到頂閘, 喺將軍澳道落山又係頂閘
就將佢哋錯誤地歸納為同一批人

事實係山下絕大部份人喺秀暉樓前已經落咗車
只係寶達/ 秀暉樓將架車再次填滿落將軍澳道
(因為98A對比13M快一大截, 而且一樣有轉乘)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

kc_loo 發表於 2019-10-9 12:38 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-10-9 12:27

唔該哂, 你幫我答左,
佢完全唔明乘客結構, 更唔駛講佢一定唔係坑口人
所以我之前都講, 98A 係用來運人上山, 佢又睇唔到,
又話佢"朋友" 成日想要98A 隧道版,
話佢XX 又怕佢嬲
10598C 發表於 2019-10-9 12:40 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-10-9 12:27

但問題係平時98A係唔會寶林爆住上山
如果98A呢幾日可以班班爆住上山,啫係話多咗一批客山下客坐98A出觀塘

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

kc_loo 發表於 2019-10-9 12:43 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-10-9 12:21
新線做呢樣嘢(半圈)問題唔大因為係由冇變有
而且新線服務範圍極大可能係現有交通中較差路段
(例如:798往 ...

其實你岩,
你見102 都包埋102B, 話雖102B 用意唔係serve 煜明客, 但都包得坑口幾足厚商個落車點又重要
102明明同Empty R 個位撞到中哂, 仲要咁貴, 但都仲有咁既客量
如果氣巴士線做唔到, 佢一定有既自身問題

評分

ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分