hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴277E,T277加班消息
開啟左側

[路線消息] 九巴277E,T277加班消息

expertuser2004 發表於 2019-10-7 20:06 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2019-10-7 18:13
277E搬去皇后山(係有政府內部傳言),因為277X服務範圍已經飽和,277E班次還有上調空間。
聞說277系內部 ...

應該不會一齊去皇后山總站, 一條上水一條皇后山, 條百和路全日沒車去東九什麼玩法?
龍山隧道(香園圍公路)並不能直通皇后山, 第一個出口是和徑山路/沙頭角公路交界(公主山/大塘湖), 即是要走回頭路
另外也不能先經皇后山再去逆走上水, 需考慮車程客量班次問題

277X 去皇后山如果不用加票價的話, 其實可二拆三 + 全日, 277P 轉全日百和路版, T277 服務時間三全日可大幅提速

277X 一拆二
A. 277X 公路後直達馬會道拉直版, 來回不停華明及百和路所有車站, 全部班次往皇后山
B. 277P 公路後直達百和路版, 全日服務, 即 278X 模式經全段百和路, 總站可考慮放彩園總站/上水總站/清河村總站
** 277X, 277P 雙繁時段可能需要中途起載應付大量乘客(可考慮 74X, 274X 模式) **
277E 來回不經清河村總站, 公路後直達上水站拉直版, 受影響乘客可改乘 277P 新線
T277 不變

** 維一缺點清河村沒左尾站上高速, 頭站直達

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
ryandroid 發表於 2019-10-7 20:40 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2019-10-7 16:57
遲下可能277E同277X都搬去皇后山,調轉總站就變得多餘。
270搬去翠麗當時其實車長有怨言,就係廁所同食飯 ...

皇后山點睇都係277A兜一兜入去啦。。。
277A 唔兜入皇后山就鋪唔到路全日

另外277X 同277E 應該係分別拉上去粉嶺北新市鎮嘅馬屎埔同華山對面
粉嶺北新市鎮東西兩區夾埋得8 萬人開唔到獨立綫
只可以拉277同277X 去粉嶺北先可以順便加班
你將277E 同277X 拉都拉哂去皇后山把托?

270 你都識講啦
而且有咗粉嶺北新市鎮嘅話
270 都可能會將兩邊總站都拉去梧桐河俾粉嶺北新市鎮居民去上水市

我睇唔到點解270 一定要翠麗做總站
277E 又唔可以去翠麗做總站喎?
拉埋B7同278A嚟講真係唔知關咩事
278A 連天平都未拉到就預定翠麗?
278A 翠麗做總站嘅話
唔係更加應該天平做270總站?
KC3555 發表於 2019-10-7 20:46 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-10-7 20:40

唔好用「你」,搬站又唔係我話要。關我乜事。
點解搬270,呢層你去問劉國勳,柯倩儀,點解咁堅持277E入天平總站。迫270搬去翠麗。
而到今日我相信你問邊一個司機有得揀天平同翠麗,有邊個會鍾意翠麗做總站?
食飯又唔理想,去廁所環境又唔理想。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ryandroid 發表於 2019-10-7 20:55 來自手機 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2019-10-7 20:46
唔好用「你」,搬站又唔係我話要。關我乜事。
點解搬270,呢層你去問劉國勳,柯倩儀,點解咁堅持277E入天 ...

咁依家咪講270 搬返總站去天平
277E 搬返去翠麗囉?
咁你係咪反對先?
贊成就ok 啦
反對嘅話你要解釋俾我聽吧?

你拎柯大嬸講返以前冇用㗎
以前翠麗議員咩都唔做唔到嘢冇得怪人
開咗綫睇到實際情況係
270翠麗總站唔方便
277E 兜馬會道嘥時間
有改善空間咪改囉
咁仲講以前做乜?
KC3555 發表於 2019-10-7 21:22 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-10-7 20:55
咁依家咪講270 搬返總站去天平
277E 搬返去翠麗囉?
咁你係咪反對先?

我一直都無講過我係支持定反對,
只係客觀講一個事實:
宜家277E要車支援係天平方便過翠麗,況且遲下有人都要佢向北去搬;
同埋對司機客觀情況下,天平總站設施配套係理想過翠麗。

jocosben 發表於 2019-10-7 21:27 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-10-7 20:40

277A就算兜入皇后山, 沙頭角公路沿線2萬人加皇后山3萬幾人, 人口係支持唔到條線行全日
ryandroid 發表於 2019-10-7 21:37 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2019-10-7 21:27
277A就算兜入皇后山, 沙頭角公路沿線2萬人加皇后山3萬幾人, 人口係支持唔到條線行全日
...

當然啦
30分鐘一班都有啲勉強
所以全日嘅話要兜埋粉嶺市執客先得
但也不會為了區區3 萬人口拉277X同277E 去遙遠嘅皇后山
只係唔知點解啲板友會買乜綫都拉哂去皇后山咁款
ryandroid 發表於 2019-10-7 21:42 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2019-10-7 21:22
我一直都無講過我係支持定反對,
只係客觀講一個事實:
宜家277E要車支援係天平方便過翠麗,況且遲下有人 ...

疏綫嘅277E 就可以天平藍田(匯景) 雙總站有哂食飯同廁所配套
密啲嘅270 反而要屈喺唯一一個翠麗總站冇飯食冇廁所去
我就唔係太明呢個客觀事實係咩邏輯
KC3555 發表於 2019-10-7 22:09 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-10-7 21:42
疏綫嘅277E 就可以天平藍田(匯景) 雙總站有哂食飯同廁所配套
密啲嘅270 反而要屈喺唯一一個翠麗總站冇飯 ...

鬧有無邏輯就去巴士公司,客觀事實何來有邏輯判斷?佢要喺聯和墟送部車3分鐘落嚟天平,送部車7分鐘落嚟翠麗係客觀事實。

客觀事實係講一件不變的硬件,主觀想法係講你點樣使用件硬件合理與唔合理。
仲有巴士公司覺得咁樣做係理想,你覺得咁樣做唔理想,你應該搵嘅對象係巴士公司,主權在巴士公司手,佢覺得合理亦無必要解釋俾你知。

ryandroid 發表於 2019-10-7 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2019-10-7 22:09
鬧有無邏輯就去巴士公司,客觀事實何來有邏輯判斷?佢要喺聯和墟送部車3分鐘落嚟天平,送部車7分鐘落嚟 ...

呢個所謂客事實都要有你嘅判斷來反駁我吧?
除非你係官方或者你有官方解釋
否則你也有你嘅邏輯去選擇性引用所謂客觀事實回應我嘅質疑吧?

聯和墟去天平要3分鐘
天平去翠麗4分鐘?
你諗清楚先啦
277E 同277X 分開兩個車隊就可以了
再者搬去翠麗嘅話可以有更多支援嘅上水車廠仲近咗
聯和墟支援得幾多?
有必要一定聯和墟支援嗎?