hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴277E,T277加班消息
開啟左側

[路線消息] 九巴277E,T277加班消息

ryandroid 發表於 2019-10-8 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2019-10-8 13:37
KC3555兄講既野真係咁難明咩?

佢係「引述內部消息」。佢講既野,唔代表佢既意見 / 心聲喎。

你睇返佢啲post 喺後期先話引述
引述唔緊要
自己都要識分識吧
開頭#33,#34都係普通討論

問題在於#44
「遲下可能277E同277X都搬去皇后山,調轉總站就變得多餘。
270搬去翠麗當時其實車長有怨言,就係廁所同食飯問題。雖然宜家有臨時廁所,但點解仍然鍾意喺天平總站循環點去廁所?
其實翠麗總站嚟緊更加重要,B7一定放喺度之餘,跟手270C, 278A都有機會拉入去完善上水北個交通網。其實唔需要無端端攪人。」

一方面話270翠麗總站配套有問題嫌棄277E搬嚟做總站
一方面話翠麗總站嘅重要性大增歡迎B7,270C,278A拉去翠麗而不用理會配套問題
呢個真係純粹引述內部消息?
你同KC 生熟嘅話
你可唔可以解釋下個翠麗配套個邏輯喺邊?

同埋我邊句鬧佢呢?
我解釋俾佢聽佢講嘅嘢唔係單單所謂客觀事實
佢調返轉頭鬧我野蠻喎?

明明佢前言不對後語
連有少少上水地理常識都知天平近翠麗多過聯和墟大半有多
都話聯和墟派車去天平係3分鐘
去埋翠麗反而加多4分鐘
我已經好心提佢check 清楚先
佢都堅持佢講嘅嘢係客觀事實

如果你仲覺得佢講得冇錯係我唔明
我抵俾佢鬧野蠻嘅話
我真係唔知點樣同你哋溝通了
s3bl469@73a 發表於 2019-10-8 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2019-10-8 20:30 來自手機 | 顯示全部樓層
s3bl469@73a 發表於 2019-10-8 15:47
根本277X理論上再分拆路線走,如果大家有留意到277X早繁南行班係有分AB班次,其作用係應付將來新界東北而 ...

本來就應該
277P 可以全日行百和路加華明
277X 可以全日梧桐河東馬屎埔、聯和墟、粉嶺市
277E 可以全日梧桐河西鳳溪北、翠麗、天平、上水市
277A 就全日/半全日專做沙頭角公路+皇后山跨區駁腳車(如68E 、268M)

今日已經反映咗277E 冇清河都可以爆到七彩
奈何277E同277X都俾百和路拖累冇得直出公路搞到倒客俾港鐵
結果今日觀塘站收檔就累死自己搭唔到車
華明同清河兩位大帝幾時識醒覺合作爭取277P全日
放生277E 同277X呢?

ricky 發表於 2019-10-8 21:36 | 顯示全部樓層

s3bl469@73a 發表於 2019-10-8 20:18
277P係受沙中綫影響,肯定開唔到全日,如果277X再分拆,原則上問題不大

如果277P做番半全日,原意係想填番70X的漏洞。
前荃葵青區居民
T277 發表於 2019-10-8 21:38 | 顯示全部樓層
我覺得煲大T277會好過搞277E/277X

首先, T277係貴價線, 站少客多, 要谷都谷佢先, 而且百和路係東九線真空, 一定carry到當年70X上繁客量, 仲未計新增人口

其次, T277粉南百和路特快, 要停埋華心邨, 吸番華明丶花都什至牽情間客行出來坐, 久而久之削減277X華明特省一大筆

第三, 上水本身已有277E服務, 上繁就應該比佢上水廣場後直出公路, 省番10分鐘, 特別係今時今日塞車情況, 10分8分鐘好真貴。而T277就太平開經清河, 等D人可以揀位坐, 車程多10分鐘但換來有位坐係好爽的
0q9w8e 發表於 2019-10-8 22:11 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-10-8 21:36
如果277P做番半全日,原意係想填番70X的漏洞。

黃大仙咪一樣補唔到。。
天空之神 發表於 2019-10-8 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層

其實 277E 繁時應該飛清河, 277P 公路直插清河返置福圍,否則上水站同天平翠麗死兜雞嶺無著數
ricky 發表於 2019-10-8 22:47 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-10-8 22:11
黃大仙咪一樣補唔到。。

可以兜入黃大仙總站,好似82X同85M咁
前荃葵青區居民
HT408 發表於 2019-10-9 12:54 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2019-10-9 13:03 來自手機 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2019-10-9 12:54
通告
277A : http://search.kmb.hk/KMBWebSite/AnnouncementPicture.ashx?url=1570593852_3744_0.pdf
277E  ...

277A無聯和墟分段...
277E原來唔止最繁忙一小時有加班,早上0800-1000都加到15分鐘,最驚喜係下繁到尾都加到15