hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 現在是合適時機爭取加強巴士服務
開啟左側

[其他] 現在是合適時機爭取加強巴士服務

3ASV174 發表於 2019-10-9 22:47 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2019-10-8 09:39
其實政府是否應考慮全面取消「鐵路優先」政策?

依家都無再好明顯地執行鐵路優先政策,
近年吹話鐵路飽和,已經放生左好多同鐵路直接競爭甚至完全重疊既新巴士路線,「鐵路為骨幹」呢種講法通常都只係運署用黎包裝巴士公司根本無意開線既理由。

另一件事就係上星期六日停鐵變相戒嚴,因為少人出街,所以問題唔明顯,
事實上呢幾日宵禁又夾大家正常返工已經出晒事,只要鐵路服務稍為縮,巴士根本完全無能力接應,
而且唔少地區人口已經澎漲到根本無左鐵路,路面就完全唔能夠負荷,隊架巴士去塞,倒頭來都無人敢上。
如要討論,請先自貼差餉單一次
YY487 發表於 2019-10-9 22:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
shakugan2005 發表於 2019-10-9 23:05 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2019-10-8 15:22
講真屯元天而家應否考慮開條九巴線串連
另外而家X鐵一停鐵路連鐵巴也不放過,有的地方如龍鼓灘只有k52公共 ...

龍鼓灘果面唔搭的士唔渣車就只有K52, 其實有冇轉乘都係咁搭, 例如富泰43/46, 流浮山34, 大棠紅小, 唔通真係信港鐵連巴士都損毀今晚開唔到K52? 仲有既係K53嘈極都唔肯全日!
3ASV174 發表於 2019-10-9 23:30 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2019-10-9 23:05
龍鼓灘果面唔搭的士唔渣車就只有K52, 其實有冇轉乘都係咁搭, 例如富泰43/46, 流浮山34, 大棠紅小, 唔通真 ...

K53 全日機會低,因為掃管笏都係私樓為主,星堤就一早入伙本身咁多年都係搭村巴出荃灣無人理,之後滿名山 NAPA 都各自批全日村巴去屯門站,

可以預見之後上源、恒大珺瓏灣同星堤二期都會各自批一條村巴去屯門站,雖然我覺得一條街 4 個樓盤開 4 條村巴各 30 分一班去屯門站真係好智障,
但呢個格局下我覺得裡面除左無屯門車既星堤,無人會在意 K53 全唔全日,甚至佢地會寧願要村巴。
如要討論,請先自貼差餉單一次
ccicoltd 發表於 2019-10-10 00:17 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2019-10-9 23:30
K53 全日機會低,因為掃管笏都係私樓為主,星堤就一早入伙本身咁多年都係搭村巴出荃灣無人理,之後滿名山 ...

「一條街 4 個樓盤開 4 條村巴各 30 分一班」,啟德已經發生了 (KR53 - 56 去九龍灣站)。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ksmbh 發表於 2019-10-10 00:59 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2019-10-10 00:17
「一條街 4 個樓盤開 4 條村巴各 30 分一班」,啟德已經發生了 (KR53 - 56 去九龍灣站)。
...

白石角都正在發生
008325 發表於 2019-10-10 14:59 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2019-10-9 23:30
K53 全日機會低,因為掃管笏都係私樓為主,星堤就一早入伙本身咁多年都係搭村巴出荃灣無人理,之後滿名山 ...

根本成個政策都有問題啦...房屋/規劃/交通 生活配套接近零 ,
製造跨區需求  交通配套惡劣 逼人去渣私家車或者逼住坐的士,
問心果句,  成粒鐘先一班車, 走左你係咪真係會等?  趕走哂D客就反而話冇需求, 架車唔爆所以唔加車

真係雞先蛋先問題不斷LOOP

結果就攬炒

Kj2052 發表於 2019-10-10 15:07 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2019-10-9 23:05
龍鼓灘果面唔搭的士唔渣車就只有K52, 其實有冇轉乘都係咁搭, 例如富泰43/46, 流浮山34, 大棠紅小, 唔通真 ...

掃管笏衰極有小巴和252,就算無車出面行返入去都唔係好耐
K52條路唔同,得k52公共交通,而家成日提早收車,連小巴都無得撘,迫人搭的士
所以龍鼓灘應該開條小巴線作後備
kitarolo 發表於 2019-10-10 18:12 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2019-10-10 15:07
掃管笏衰極有小巴和252,就算
無車出面行返入去都唔係好耐

K52條路唔同,得k52公共交通,而家成日提早收車,連小巴都無得撘,迫人搭的士

所以龍鼓灘應該開條小巴線作後備

掃管笏就算電召的士
成功率都高過龍鼓灘啦
尤其夜間的士司機可能怕
打劫或空載段太長而唔接
龍鼓灘嘅order啦……

暫時諗到用源區穿梭車
嚟兼顧? 以我所知尾班車
都係黃昏左右,但如果呢條線
改成收費嘅巴士線有無問題?
 樓主| pccpkl 發表於 2019-10-11 09:27 來自手機 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2019-10-8 17:02
禁止繁忙時間私家車使用將軍澳隧道已經暢順返晒

其實主要道路例如彌敦道/太子道東/長沙灣道
呢啲有2/3/4條行車線
應該可以整條路
劃一條線成為24小時巴士專用線
應該都有幫解決巴士同其他車爭路問題