hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (轉載)【巴士內功心法】
開啟左側

[經歷分享/報告] (轉載)【巴士內功心法】

shakugan2005 發表於 2019-10-9 20:54 | 顯示全部樓層

38去葵盛, 38P都係葵盛
miklcct 發表於 2019-10-9 22:02 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-10-9 13:48
你估下二十年前搭 74A 易預D 一話宜家易預D.

出條題, 二十年前, 即係 72 仲去緊大角咀既年代.

當然20年前好預啲啦,當年繁忙時間15分鐘一班,而家60分鐘一班喎。
講返而家正題,我數碼港/大口環返旺角嘅話,唔使等車嘅話最快當然係58小巴轉904啦,而且我喺58小巴上會睇定ETA,就唔到904嘅話就喺西環轉搭地鐵。至於紅van?第1個上車同第16個上車已經好大分別啦,之前我第15個上車嗰次好快返到呀,開車唔使20分鐘已經到弼街,但我上次好似第2個上車,等咗成10分鐘先開車,結果返到豪華戲院嘅時間同等下班15分鐘之後嘅904無分別。

但係另一個問題係58小巴難等呢,好彩嘅話一部半空車清哂條龍,唔好彩就要有人落先有得上,等成5部先上到,開始等車嗰陣開出嘅970已經到咗西營盤啦。(970係特慢線,數碼港去旺角繁忙時間淨車程都要接近55分鐘)即使手上有904時間表都唔知可唔可以上到58小巴趕出去。

以往西環未有地鐵嘅年代,904係12分鐘一班架,而家要成18分鐘一班。
進智公交
Toz 發表於 2019-10-10 00:11 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-10-9 22:02
當然20年前好預啲啦,當年繁忙時間15分鐘一班,而家60分鐘一班喎。
講返而家正題,我數碼港/大口環返旺角 ...

74A 幾時試過 15 分定點? 你搵張豬紙黎比我開下眼界.
有定點班次都還得神落. 仲 15 分一班. 發夢啦你.
miklcct 發表於 2019-10-10 09:55 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-10-10 00:11
74A 幾時試過 15 分定點? 你搵張豬紙黎比我開下眼界.
有定點班次都還得神落. 仲 15 分一班. 發夢啦你.
...

我無話係定點喎,只係當年繁忙時間最密15分鐘一班。
進智公交
Toz 發表於 2019-10-10 12:04 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-10-10 09:55
我無話係定點喎,只係當年繁忙時間最密15分鐘一班。

咁呢個所謂既最密 15 分, 仲要浮動班次, 唔知幾時開車, 唔知幾時到, 你亦唔會知前面會唔會有乜事塞住左, 好好等?

miklcct 發表於 2019-10-10 13:08 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-10-10 12:04
咁呢個所謂既最密 15 分, 仲要浮動班次, 唔知幾時開車, 唔知幾時到, 你亦唔會知前面會唔會有乜事塞住左,  ...

點都好等過而家60分定點啦!
進智公交
Toz 發表於 2019-10-10 13:10 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-10-10 13:08
點都好等過而家60分定點啦!

宜家知道佢幾時有車. 正常人都唔會傻下傻下出去死等, 夾到就搭, 夾唔到就算.

以前甩左班你唔會知, 等七八個字無車黎有乜出奇. 下繁紅van 仲要架架都爆. backup 都無埋.

你自己唔係講無ETA 15-30 都會死咩, 唔係講唔知佢會唔會甩班咩? 以前四條柱等巴士, 呢個就係常態黎. 唔該你睇下自己講過乜野先, 好7 架.

miklcct 發表於 2019-10-10 13:30 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-10-10 13:10
宜家知道佢幾時有車. 正常人都唔會傻下傻下出去死等, 夾到就搭, 夾唔到就算.

以前甩左班你唔會知, 等七八 ...

而家知道佢幾時有車,但係喺涉及獨市位嘅情況同焗等無分別,因為74A有獨市位,最明顯嘅例子係沙田河東返中大,呢段路係74A一直取消唔到嘅原因。
15分鐘有定點當然好過15分鐘無定點,但15分鐘無定點一定好過30甚至60分鐘有定點。
而家2019年,由中大返沙田河東,一樣要喺四條柱等車,重要係等一個鐘一班嘅74A,等到天荒地老。

又或者攞51做例子,以前開24-35無定點,而家開60有定點,由太和去川龍根本重難等過以前,因為要駁條64K,而64K班次極度不穩,林村站站停,都唔知可以點就到去上村嘅時間。

進智公交
Toz 發表於 2019-10-10 13:33 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-10-10 13:30
而家知道佢幾時有車,但係喺涉及獨市位嘅情況同焗等無分別,因為74A有獨市位,最明顯嘅例子係沙田河東返 ...

下? 你唔識得東鐵轉馬鐵?
再唔係咪沙田站出行過去. 以前未有馬鐵時大把中大人咁樣行. 邊個真係會去等架唔知幾時黎既 74A 呀. 等得黎火車都去到沙田啦.

至於太和去川龍? 搵下 51 幾時到上村, 再搵下邊班 64K 十分鐘前到, 解決. 唔識用腦既人就唔好懶醒咁去搭疏車線仲要轉車

miklcct 發表於 2019-10-10 13:34 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-10-10 13:33
下? 你唔識得東鐵轉馬鐵?
再唔係咪沙田站出行過去. 以前未有馬鐵時大把中大人咁樣行. 邊個真係會去等架唔 ...

74A好似的士咁快喎,東鐵轉馬鐵兜到矇
進智公交