hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 成功爭取 960 用大媽
開啟左側

[隨心一攝] 成功爭取 960 用大媽

AP149 發表於 2019-10-10 09:42 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-10-10 07:27
960 軒菲問題未解決
930 因為架車有 RAS 先貼彎走,但發尾問題根本無解決過
除非好似 930x 行入境處走, ...

沙田廠d 12.8朝早做完981P私走咪又係咁樣轉左
低級趣味扮高級:369
 樓主| 天空之神 發表於 2019-10-10 13:15 來自手機 | 顯示全部樓層
AP149 發表於 2019-10-10 09:42
沙田廠d 12.8朝早做完981P私走咪又係咁樣轉左

載客同空載分開批?????

不過 960 當年又話改莊士敦道,無左下文
dogdog002 發表於 2019-10-12 23:03 | 顯示全部樓層
LRT1027 發表於 2019-10-10 09:10
B1 真係多人到需要12.8米車喎

B1為咩人服務? 心照囉
加上企極最多四個字加車海

B1未係最急切囉

GU9338 發表於 2019-10-12 23:39 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2019-10-12 23:03
B1為咩人服務? 心照囉
加上企極最多四個字加車海

咁平心而論
B1 用緊 12.8 米咁隔離公司一樣有 63xx 行 B3 系
唔存在誰比誰高尚

960 唔係衰個灣位睇怕都唔係掛緊 12 米
但未批之前如果為咗派 12.8 而整一堆飛灣北特出黎
咪同 269M 派 12m 唔上祖堯 , 91M/92 派 12m 飛德望一樣
無人投訴就無事,有人投訴咪自己攞黎衰囉
請用文明來說服我。
kingprowm 發表於 2019-10-13 12:00 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2019-10-10 00:25
最嘔血係竟然倒12.8落去39M同249M呢d
最後咪又係死死氣抽走...

沙田廠都一樣啦,最初居然放在 86K 87K 度,現在才放返落高客量線
Eddie 發表於 2019-10-13 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2019-10-13 12:00
沙田廠都一樣啦,最初居然放在 86K 87K 度,現在才放返落高客量線

最初好似係暫緩批隧道線用先至搵d短途線行
neoplan720p 發表於 2019-10-13 12:12 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2019-10-12 23:39
咁平心而論
B1 用緊 12.8 米咁隔離公司一樣有 63xx 行 B3 系
唔存在誰比誰高尚

又咁講,
論比例,城仔12.8既比率係高過老九唔少。

同埋城仔派12.8m行B3系,並唔影響其他高客量線派12.8m。基本上而家所有城仔派得12.8m既高客量線,都已經派哂12.8m(特別係東、西隧線)。
除左788、789、8X呢堆要係藍灣同85、118跳飛機既線唔可以大量用12.8m之外……

相反,老九其實仲有好多高客量線未派12.8m清客,例如268X每日只得可憐幾部、278X、270A、978等都唔係成日有……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
BON_3648 發表於 2019-10-13 14:24 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2019-10-9 14:41
可能去天后調頭, 做返960 短棍走?
更加可能係私返走?

960同961停完菲林明,可直行至馬師道返灣仔北,而返屯門方向全程可用12.8米而無需改道
dogdog002 發表於 2019-10-13 14:51 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-10-13 12:12
又咁講,
論比例,城仔12.8既比率係高過老九唔少。

咪係,人地係直接塞晒去大西北,之後先到新界東最後先到78X
務求最需要坐既人有得坐

九巴就係想塞到幾多得幾多
得佢先諗到巨型水塘位企夠69人

Eddie 發表於 2019-10-13 15:02 | 顯示全部樓層

BON_3648 發表於 2019-10-13 14:24
960同961停完菲林明,可直行至馬師道返灣仔北,而返屯門方向全程可用12.8米而無需改道
...

馬師道/鴻興道路口可唔可以直接駛入灣仔北總站?