hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 關於輕鐵751屯門區總站選擇及天水圍服務定位 ...
開啟左側

關於輕鐵751屯門區總站選擇及天水圍服務定位

joesiu27 發表於 2019-10-14 16:26 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2019-10-14 12:18
look forward to seeing your plan
你會唔會分開兩份,一份有華都、置樂、恆豐,一份冇? ;)
...

都係唔好獻醜啦小弟唔係屯門人
剛才睇地圖先知華都恆豐置樂響邊...
所以提議係唔會有置樂支線的PLAN...

但爬番你之前的文章
你的觀點值得深思:有屯門南站就就唔需要咁多車去碼頭
到時放番車走屯門區內
如果冇置樂plan冇畀各板友插到爛
小弟先再諗啦
Lyt_Kondisc 發表於 2019-10-14 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-10-12 20:06
但這違反了天水圍東南部原來設計輕鐵直達既原意。
同埋天慈邨過少少其實亦有學校,替果班學生唔抵。

其實天東特快支線有咩站,總共幾多個站?
Lyt_Kondisc 發表於 2019-10-14 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層
hippohippohippo 發表於 2019-10-10 10:17
兆麟苑對出交匯處早繁已經造成塞車, 再加751入去可能令車龍排到安定

其實早繁平均每小時各方向天逸至頌富一段先最多車,約38部;之後先係市中心至安定一段,約36-37部;兆麟一段就28-29部車。嗰段較天水圍擠塞應該係因為附近多路口。
 樓主| paul2357paul 發表於 2019-10-14 17:31 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2019-10-13 10:05
據知今朝614,615,705開返啦,但705就暫時改為705+706混合版.

咪以為係新野,其實只係行左成個星期果條天水圍順時針P字形線。亦都唔好以為有逆時針版本出左,即係天耀直接去天晴果邊:

結果呢個幾失敗既文宣都係收番。

不過跟住發展就真係有番705在天逸總站開車,不過暫時做短棍版本:https://www.youtube.com/watch?v=ggpMJAdq0Fs

GD1570 發表於 2019-10-14 18:04 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-10-14 17:31
咪以為係新野,其實只係行左成個星期果條天水圍順時針P字形線。亦都唔好以為有逆時針版本出左,即係天耀 ...

今日天逸打後啲站都唔開...706想用翠湖嚟調頭都唔得...
咁咪唯有整天逸至天耀嘅705+706混合版囉...

反正今日都係開15-20,我就寧願唔開705+706,
將751同761P加到10分鐘一班,再聯合班次5分鐘一班好過...

你有你可愛,我有我好笑。
AtrHenu 發表於 2019-10-14 19:03 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2019-10-14 18:04
今日天逸打後啲站都唔開...706想用翠湖嚟調頭都唔得...
咁咪唯有整天逸至天耀嘅705+706混合版囉...

即變相今早7056線(705+706混合線)開始變成761P(天耀至天逸全日短棍版)並繼續以洪廠緊急月台調頭?!
樂仔〞 發表於 2019-10-14 23:48 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2019-10-14 19:03
即變相今早7056線(705+706混合線)開始變成761P(天耀至天逸全日短棍版)並繼續以洪廠緊急月台調頭?!
...

今日係 706 天耀往天逸,705 天逸往天耀同埋 751P 天逸來回天耀
加埋 761P 同埋改緊路嘅 751 ... 車海級服務
 樓主| paul2357paul 發表於 2019-10-15 03:09 | 顯示全部樓層
joesiu27 發表於 2019-10-14 10:58
市中心路線太多呢句好尷尬...
就係因為市中心, 先要多車到
基本上5系(包括506)一定要去到市中心

市中心多輕鐵直達係正常,同埋屯門醫院最好亦係盡量多輕鐵直達亦係正常。
咪以為現時屯門醫院真正多輕鐵直達,其實只得610和751。
因此這兩條線根本上絕對應該盡量覆蓋。

同埋唔好成日以為將果班醫院客推落小巴,K巴慢慢兜,兆康站行過去就過到骨。

既然今次咁橋友愛圈有人揀中佢大破壞,逼到港鐵有一定程度無私心態一野將751拉去三聖,
呢類德政點可以咁容易俾港鐵收番?

有人攞早繁塞輕鐵黎反駁根本上唔太合理,
例如番學客只得早上一兩個鐘,但來往主要醫院覆診客流肯定日日由朝到晚都有。
嫌早繁太塞既話最多咪早繁暫時縮短,但其他時段絕對應該要拉盡:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1148025-1-1.html
AtrHenu 發表於 2019-10-15 08:09 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-10-14 23:48
今日係 706 天耀往天逸,705 天逸往天耀同埋 751P 天逸來回天耀
加埋 761P 同埋改緊路嘅 751 ... 車海級 ...

可惜今天又維持返前日的7065線行走.

btw,諗起昨日天耀至天瑞來回一段又7505,761P,706,7051P的全日車海級班次,
真係回覆返以往720,721的盛世情景囉?!
GD1570 發表於 2019-10-15 09:54 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2019-10-15 08:09
可惜今天又維持返前日的7065線行走.

btw,諗起昨日天耀至天瑞來回一段又7505,761P,706,7051P的全日車 ...

噚日真係得意,本身已經有705、706、751同761P,都唔明整多條751P出嚟做乜...完完全全重疊晒啲路線!!!

今日嘅705同706會係點行?天恆至翠湖係咪雙方向都有車行呢?
還是都係單向循環線?
你有你可愛,我有我好笑。