hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線一期巴士未來去向
開啟左側

屯馬線一期巴士未來去向

lsc04d11 發表於 2019-10-13 21:23 來自手機 | 顯示全部樓層

我想知成板野係你諗既野定運輸署建議  如是前者 你錯版嗎?
dogdog002 發表於 2019-10-13 21:39 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2019-10-13 20:57
小朋友,唔好整係諗自己
用鐵路為骨幹,路面少啲巴士同私家車可以環保啲,減少碳排放

好笑

你知唔知道空氣污染最大原因係咩

呢幾日又吹南風就係原因囉

同埋啊小朋友

路面少咗巴士班人係唔會走咗去搭鐵路

係會走咗去開私家車

佢地俾得起錢只係想舒舒服服番工

你無一程車巴士就會改為自己開車

咁係解決唔到問題

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 係會走咗去開私家車

查看全部評分

Snowbb 發表於 2019-10-13 23:08 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2019-10-13 17:37
其實從南港島線開始,已經見到政府以整體減班代替個別路線取消既思路,因為相對路線取消,陰d陰d 減班區 ...

但並非冇路線取消

除左 590A 同南港島線重疊太多而取消外,連唔太關事既 43X 同 M47 都可以因為西港島線而上路

屯馬線通車後繼續大減巴士班次/取消路線,運輸署係可以做得出
Snowbb 發表於 2019-10-13 23:15 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-10-13 19:50
281M應該都難逃一劫(未必關鐵路事,而係鐵路通車給予cut線藉口)

281M 相信九巴自己都想 Cut 線,個前景仲差過 82K
RH7685 發表於 2019-10-14 00:48 來自手機 | 顯示全部樓層
av335 發表於 2019-10-14 05:27 | 顯示全部樓層
Anthony99 發表於 2019-10-13 13:53
取消:84M,286m,281M
改道/縮短路線: 80不入顯徑
89B縮短至彩虹/牛下

89D要視乎89C/286M如何重組
將X89D經觀塘道全日,然後89D縮到馬市減車/班
地區壓力較小之餘,又可以滿足九巴收貴兩級的願望

天空之神 發表於 2019-10-14 07:41 來自手機 | 顯示全部樓層

其實可以直接殺左281M 85B 先,加返 82K 班次比圍村做駁腳,其實再睇真正客量再決左定
kay 發表於 2019-10-14 10:39 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2019-10-13 23:08
但並非冇路線取消

除左 590A 同南港島線重疊太多而取消外,連唔太關事既 43X 同 M47 都可以因為西港島線 ...

以前係借鐵路KO 蝕錢線43X/46X/M47/5/3B 都係蝕

觀延開始只CUT 212
好似7B/8本身有獨市位
客量跌都CUT唔到

南港要CUT 58部車
但只取消75/90/97/590/590A/95B/97A
加埋都無58部

而且每當路線建議取消,一定有人反
但好似城巴71CUT唔成,CUT班到30
班議員除左抗議幾句,無野可以做
世界很簡單 人類很複雜
AVW28 發表於 2019-10-14 12:37 | 顯示全部樓層
林千九 發表於 2019-10-13 17:30
其實將隧,紅隧,西隧都會塞車la,又唔見果度少人坐巴士

論塞車既話,要數既都有排數。
沙田區除左青沙和大埔公路大圍段外,基本上幾條隧道都塞既,
閣下仲好似數漏左東隧、香隧啊!
部分搭開巴士既乘客,都總會搵方法避塞車,例如搭鐵、行另一條路等等。

作為682多年既常客,我係睇住下繁東隧龍尾由太古城/北角去到而家筲箕灣/銅鑼灣,
亦睇住老隧龍尾由未起啟晴德朗之前既彩虹邨,到而家最少去到Mega Box,
甚至龍尾去到麗港城都已經變左常態。車程亦由80分鐘,增加到95分鐘或以上。
咁代表乜?代表左人口和非營業車輛的增長速度遠超過道路網增長速度,
引致相關道路網超出負荷。起新路?非三五七年可以做到囉。

自從馬鞍山西隧線開辦左,對我呢個係港島東邊陲返工既人,睇落無乜關係,
但實際上對我而言是一條救命線。
當我落中環轉西隧車返馬鞍山都仲可以快過一程682既時候,
反映左紅隧、東隧、以致沙田多條隧道根本早已經飽和哂。

回正題:
其實早在2011年開始既RDP,巴士公司都已經回應緊屯馬線通車帶來既衝擊。
講已經成功改動既例子:81C早繁拆線、85X取代85C全日及來回程真.特快、81M和88M合併為281M(雖然都係等死)等等。
擱置左既當然都有:84M和82X合併、85和85B合併、80X和89C cut非繁等等。
涉及地區包括左馬鞍山、第一城、大圍和顯徑。
顯徑更加是屯馬線打到正既小區之一,幾乎無一條巴士線不受影響。
個人估計:
80:減班(當顯徑去鑽石山連的士都慢過鐵既時候,80應該無左d大圍去黃大仙至彩虹既客源。我諗緊巴士公司會唔會改80A全日而將80改繁時?)
87B:減班(鑽石山可以直接轉觀塘線去石硤尾和太子旺角,估計長途客會再減少)
85B:就算唔取消、唔轉兩繁都減到全日30。(要屯馬線全線通車先係)
88K:就算唔取消、唔轉兩繁都減到20/30(雖然顯徑去沙田市中心/火炭要轉線,但都仲快過搭88K,頂多淨返d美林至火炭既乘客和美林至顯徑既乘客)
281M:取消(本身客源基礎都唔係闊,係顯徑交通不便先焗搭,顯徑有鐵d人仲唔放棄?)
286X、46X和985:影響唔算太大,但估計調整班次係走唔甩。

至於第一城和馬鞍山:
89C、89D系:就算唔兩個只能活一個,都減班減到傻。
82X、84M、85M、286M:應該四個只能活兩個。
81C系:唔改快/拆線真係等死。
85X系:減班,或者同81C或87D是但一條合併。(要屯馬線全線通車先係)
680系和681系(西隧線除外):應該有繁時客源流失落鐵或其西隧班次
LL3850
leo_ku 發表於 2019-10-14 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層