hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 想問紅磡至柯士甸站短線
開啟左側

想問紅磡至柯士甸站短線

KC3555 發表於 2019-10-14 20:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日早上8:30在紅磡站轉西鐵線時,見到月台顯示18分鐘後有班列車只前往柯士甸。
想問問呢班車係幾時開始的安排,是否恆常措施?

說時奇怪,繁忙時間西鐵線每個月台間距6分鐘一班,呢班車在該月台可以與前車間隔3分鐘一班......
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
DIH 發表於 2019-10-14 21:43 | 顯示全部樓層

我都係經常呢個時間在紅磡轉車,呢班車係固定的。

至於時間,有冇人真係拎住隻秒錶去數?我未試過等呢班車,不過我諗時間只供參考。

唔知呢班車停完柯士甸之後點呢,入siding?就算返廠,點解唔去埋美孚/荃灣西?
(早十幾分鐘另有一班去美孚的短棍)
joesiu27 發表於 2019-10-15 09:45 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2019-10-14 21:43

至於時間,有冇人真係拎住隻秒錶去數?我未試過等呢班車 ...

可能係紅磡-美孚短途
唔夠快回車疏導尖東客流
就直接去完柯士甸後入南昌siding掉頭
然後返紅磡

GD1570 發表於 2019-10-15 09:48 | 顯示全部樓層

依班車好明顯就係畀東鐵綫嘅客轉車落尖東返工..
你有你可愛,我有我好笑。
pcckw 發表於 2019-10-15 12:10 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2019-10-14 21:43

至於時間,有冇人真係拎住隻秒錶去數?我未試過等呢班車 ...

星期一至五兩列天水圍往紅磡的編定加班車(057及058)在紅磡站最初是顯示「柯士甸」,當到達紅磡站前約10分鐘顯示屏才改為「美孚」,所以該兩班車都是服務紅磡-美孚,到達美孚清客後直接回廠,是為最早收車的序號。該兩班編定加班車返回美孚的時間表如下:
057:2號月台開08:38
058:3號月台開08:50
gunzel101 發表於 2019-10-15 19:31 | 顯示全部樓層
pcckw 發表於 2019-10-15 12:10
星期一至五兩列天水圍往紅磡的編定加班車(057及058)在紅磡站最初是顯示「柯士甸」,當到達紅磡站前約10分 ...

明明會去美孚,點解一開始寫去柯士甸?
tonyng 發表於 2019-10-16 17:10 來自手機 | 顯示全部樓層

因為呢兩班車在南行期間,要過咗荃灣西站先至set好條route。