hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將來 82K 客量有上升空間 ?
開啟左側

[問題] 將來 82K 客量有上升空間 ?

Snowbb 發表於 2019-10-14 23:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

沙田區內線 82K 雖然係眾所周知既頹線,但屯馬線某程度上有機會帶動 82K 客量

以下是個人分析

首先顯徑站一開 281M 會首當其衝,唔取消都有機會轉兩繁
即係新田圍至大圍會得返 82K 87B 兩條線
假設 87B 不設雙向分段的情況下,區內價的 82K 價錢上會有優勢

其次土瓜灣站影響埋 85A 導致減班甚至轉兩繁/取消
即表示會間接影響埋區內服務 ( 因為現時 85A 有客往返沙乙博及第一城/小瀝源,尤其學生客 )

而呢段區內段除左 85A 外,就只有 82K 182 804 或馬鐵

但係 182 只做到單邊分段,而且同馬鐵一樣去唔到小瀝源;804 則只行經乙明外圍而且難上車
即係 82K 有機會要做埋 85A 既區內客

再加上屯馬線大圍站工程完成後,如果發展商場會帶動該區人流
途經大圍既 82K 亦可以受惠其中

總括而言,幾種因素看起來 82K 將來似乎有客量上升的可能性 ? 甚至可能會加班 ?

Snoopy@FB8617 發表於 2019-10-15 00:05 | 顯示全部樓層
新田圍至大圍一直都係有車就上唔睇價錢
沙乙來往廣黃可能有D亮點
不過國松少左803K就可以有更多車做804
就算82K加極班都好難鬥得過
所以都係要改線
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
LAK2 發表於 2019-10-15 00:20 來自手機 | 顯示全部樓層
最理想真係一拆二
82B 美田 - 新田圍
82A 新田圍 - 烏溪沙 經水泉澳小瀝源 食埋89S
tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-15 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2019-10-15 00:20
最理想真係一拆二
82A 新田圍 - 烏溪沙 經水泉澳小瀝源 食埋89S ...

點解要食埋89S?有咩意義?直接摺咗89S算啦。
AVW28 發表於 2019-10-15 07:48 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2019-10-15 00:20
最理想真係一拆二
82A 新田圍 - 烏溪沙 經水泉澳小瀝源 食埋89S ...

條82A兜到喊先入到馬鞍山,
況且路線咁長仲收唔收到$6.4?
LL3850
RyanPun 發表於 2019-10-15 10:01 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-10-15 07:48
條82A兜到喊先入到馬鞍山,
況且路線咁長仲收唔收到$6.4?

89S除咗朝早單向入烏站同威記探病時間嘅班次之外,其餘時間客量4人的士夠載有突,根本冇資格要求補償返89S路段。
S3bl430 發表於 2019-10-15 12:44 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-10-15 00:05

804應該都會有打擊, 畢竟體育館客量唔小,大部份都係去馬鐵沿線,而且可以用貴價803食曬大涌橋路批客. 相信屯馬線1期通車後,國松會專心谷810A

至於新田圍這個老問題,
就算82K客量因281M取消,85A和87B減班而呈倍數增長,
不過因為82K路線迂迴,行車時間長(一轉90-100分鐘),收費相對偏低, 又要上山(黃泥頭,新田圍)
相信九巴没有很大誘因幫82K加班

相對來說,
282收費平,行車時間短,似乎會繼續成為新田圍主要駁腳線
(82K行一轉所需時間足夠282行三轉以上,後者客量更高更穩定)

我相信九巴寧願半賣半送282(例如車公廟站增設優惠站比新田圍客2元超平上落山),
比更多優惠(282免費轉80K,88K,283)
都唔會走去幫82K加班,

另外,因為82K惡等, 居民可能寧願轉車都唔等82K
錯字連篇
AVW28 發表於 2019-10-15 12:58 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-10-15 10:01
89S除咗朝早單向入烏站同威記探病時間嘅班次之外,其餘時間客量4人的士夠載有突,根本冇資格要求補償返89 ...

其實我無話要咩補償。純粹係質疑條82A既效用咋!
條82A咁既行法,
我係新田圍返馬鞍山,點解我唔行上獅隧公路搭86C?
或者行落山搭馬鐵呢?

根據返十幾年前條286P(利安去美林)既收費,
當年係收$6.9,假如條線到今日都無取消到,預計收費係$7.8
(以九巴自2008到2014年期間加了三次價,平均每次加$0.3計算),
即係比馬鐵收費更貴。

而家馬鐵在烏溪沙去大圍站收$7.2、去車公廟站收$5.6,
以82A既行車里數,89S原線再加水泉澳和新田圍,根本無可能收到$6.4。
條線貴過馬鐵兼且咁兜路,搭車時間仲耐過出九龍,已經無咩人會想搭。
睇返條舊286P都已經知82A咩料啦!
不過人地286P比呢條建議既82A衰多瓣,
就係開車時間同學生返學時間完全唔夾。

我中學係美林其中一間讀既,286P開辦那年(2003年)剛剛係我中學畢業無耐,
我當時想像自己係一個用家,條線開車既時間係完全同我返學既時間唔夾。
7點利安開,同我講8點3先到美林,搭呢架車聽遲到啦!
LL3850
 樓主| Snowbb 發表於 2019-10-15 12:59 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-10-15 00:05

不過 87B 依家都越做越頹,有客轉投 82K 並唔出奇

804 站位冇咁好,尤其去沙角同博康 82K 方便得多,不過去新翠/隆亨 804 優勢就較大

至於改線空間個人認為唔大,最好先將 82K 來回兜入威爾斯醫院
RyanPun 發表於 2019-10-15 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-10-15 12:58
其實我無話要咩補償。純粹係質疑條82A既效用咋!
條82A咁既行法,
我係新田圍返馬鞍山,點解我唔行上獅隧 ...

其實我唔應該quote 你個回覆講89S,呢點係我疏忽。

不過又咁講,基本上嗰條所謂82A又沙田又馬鞍山又烏溪沙,基本上注定等收檔。

沙田啲區內線向來都玩唔起咁長里數,最大問題係啲交通燈完全唔順,甚至個別路段係必定送燈尾。
當一轉燈等一分鐘,5組燈都用多5分鐘,大圍入馬鐵,保守估計都15組以上,拎一半數都用多7至8分鐘,86K總站到總站最快手都至少30分鐘,計埋等燈、上落客時間,我搭馬鐵都最少足夠來回一轉。

所以咁長里數嘅區內線線,一定唔會鬥得過馬鐵。