hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴 968X 延長至元朗 (德業街) 並改經中環灣仔繞道 ...
開啟左側

[服務調整] 隧巴 968X 延長至元朗 (德業街) 並改經中環灣仔繞道

106116_1023 發表於 2019-10-16 22:22 | 顯示全部樓層

好簡單,就係確保回程入西隧前坐滿
反正入夜中上環客好難上到西隧車
Chelsea FC
miklcct 發表於 2019-10-16 22:28 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2019-10-16 20:13
就係因為回程唔夠客,經金鐘時,車上一般只是6成客囉

960B同968/968X有轉乘優惠,咁梗係寧願搭960B去西隧口轉車啦,使鬼搭你條垃圾968X咩?要搭968X都係西隧口轉啦!
進智公交
Lelouch 發表於 2019-10-16 22:49 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2019-10-16 20:13
就係因為回程唔夠客,經金鐘時,車上一般只是6成客囉

咁兜,乜客都比佢趕走晒去960B/NR945/黨鐵啦
講緊1830 969C都仲快過1810 968X落西隧

rickywk 發表於 2019-10-16 23:02 | 顯示全部樓層

其實應該放寶業街好d,不過果邊朝早泊滿晒車,無得擺街等夠鐘,德業街西行就多數無車擺就真既
tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-16 23:18 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2019-10-16 23:02
其實應該放寶業街好d,不過果邊朝早泊滿晒車,無得擺街等夠鐘,德業街西行就多數無車擺就真既 ...

對,不然可以擴展服務範圍至鈞樂新邨、尚豪庭、采葉庭。
tony223 發表於 2019-10-16 23:36 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-10-16 22:28
960B同968/968X有轉乘優惠,咁梗係寧願搭960B去西隧口轉車啦,使鬼搭你條垃圾968X咩?要搭968X都係西隧 ...

960B轉968系隨時分分鐘要企足全程*
比我寧願耐D搭968X一程過,最少起碼全程有得坐先
*今日960B 1830班車總站已經企人

講番正題我有少少擔心968X拉埋入朗屏會唔會搞到大馬路班客登車困難,
同埋968食唔食得哂968X原有中環金鐘灣仔班客 (雖然唔算太多,頭車計大約30-40人到)

而家968X頭車基本上如果派12.8米車行既話喜利徑個站已經近乎坐滿,
開心廣場個站要企既機會都大,
唔知係咪因為有人罷搭鐵路既緣故,
968開心廣場個站要企既機會比以前大

至於回程,小弟呢2個星期開始試坐968X尾車返元朗
東區走廊前上車人數好似比之前搭個幾次多左,
由原來可能得30-40人到去到而家坐滿6-7成

P.S.:
平時小弟返工會搭968X->788返柴灣
如果改路後搭968X去鰂魚涌轉海量柴灣線會否快得過968->788?
ky927 發表於 2019-10-17 00:01 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-10-16 19:42
其實點解 968x 要兜返入德輔道?直接入干諾道唔好咩?

鰂魚涌可以頂閘走就直頭飛中環啦,要入區就梗係擺埋968同站

係960A開線就係干諾道中咁B仔先停一樣啫
leo_ku 發表於 2019-10-17 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-10-17 00:14 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-10-17 00:06
找968開金鐘特車咪得,無理由找條東區線做埋卦?

.........其實960B/968X 見過幾次係東廊橋去灣仔,係企都唔駛企,咁難怪,返工易預人頭,但係放工有OT有飯局,回程客係難集中,用東區線剩餘力去做中環係無可厚非。

BBTW,我覺得其實968A跟埋X走線仲好啦

同埋968X 加前段幾個站用返同一個開車時間,即係同一班車會遲左到鰂魚涌,自己執生
JX9097 發表於 2019-10-17 10:49 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-10-16 23:18
對,不然可以擴展服務範圍至鈞樂新邨、尚豪庭、采葉庭。

照估計新總站應該會喺嘉栢中心三期對面
采葉庭/ 尚豪庭行過去唔算遠, 都有吸引力嘅
至於鈞樂新邨, 可能行去坐NR945會近dd
但村巴應該只到北角, 去唔到太古坊