hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長途過海線960用大水塘, 班客企一個鐘返去 ...
開啟左側

長途過海線960用大水塘, 班客企一個鐘返去

leo_ku 發表於 2019-10-20 11:44 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-10-20 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2019-10-20 11:56 | 顯示全部樓層
屯門班人咁唔想要批水塘 12.8, 不如放返出黎比 L / K 廠, 用批紅 ATENU 一換一換走屯門批水塘 3ATENU 罷啦.
RH7685 發表於 2019-10-20 11:57 來自手機 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2019-10-20 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2019-10-20 11:56
屯門班人咁唔想要批水塘 12.8, 不如放返出黎比 L / K 廠, 用批紅 ATENU 一換一換走屯門批水塘 3ATENU 罷啦. ...

唔會啦
水塘車有重要戰略意義
你班友仔習慣咗960係要企嘅
P960就可以以救世主形式出現
到時咪發大財囉
RH7685 發表於 2019-10-20 12:00 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2019-10-20 12:02 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2019-10-20 11:59
唔會啦
水塘車有重要戰略意義
你班友仔習慣咗960係要企嘅

咁又唔見 968 有水塘車 (唔計 TW9294 特見行 968)? 唔通 P968 同 P960 唔同賣點?
EX-TL 發表於 2019-10-20 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2019-10-20 10:18
今次就要撐古生喇…耐唔耐就有人loop返以為巴士公司有責任比個位佢坐
非繁有咁嘅期望都算, 繁忙時間都冇人 ...

部份同意, 因為正如屯公轉車站篇討論, 以非屯門人角度, 我真係而家先明白屯門人心態, 點解明明有直車唔一定搭, 係要去到屯轉排過隊轉車, 就係貪快少少, 有幾飛叫, 而且有機會有位坐.

今時今日屯門路線車程已經快左好多, 但因轉車站要埋站上落拖慢番車程, 如果路線唔停轉車站, 就算要企只係大半個鐘, 上環先開始企仲唔駛咁耐, 屯市落咁批客, 有位坐機會好大.

至於要企一個鐘車程嘅路線, 市區其實唔少, 部份係出於頭站區已經多人, 隔好耐先有較多客落車, 中途又塞下車, 也有因為需要讓座嘅客較多, 寧願企大半個鐘都唔好坐.

市區路線仲有樣唔好, 就係不斷行下停下, chok得極唔舒服, 新東線亦經常見非水塘非雙輪椅車觀塘開始要企, 然後一路un到彩虹慢慢塞入大老山, 上斜落斜轉彎幅度, 比起屯公線有過之而無不及, 而去大埔 北區需時就更耐, 特別係東隧東廊特快回程, 返新界企個半鐘我可能報細數添!

本篇講960用大水塘要班客企一個鐘頭, 我想反問係咪冇大水塘, 成架車就會冇人企呢? 如果係嘅, 我會覺得好奢侈囉!
樂仔〞 發表於 2019-10-20 12:22 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-10-19 22:57
E5X 咪好地地 ????????????

你 D 個人用語好心咪拎出嚟講啦
想睇死人咩
樂仔〞 發表於 2019-10-20 12:26 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-10-20 11:44
你都識講,半個鐘。大把長途車都係咁企甚至企得仲耐添,唔止960一條啦!

再講960眾所周知密到車鍊咁。 ...

960 車鍊?哈,哈,哈。
以前就或者係,而家夾埋 961 做轉車站客後,一早唔係嗰回事
960 嘅密,極多數都係因為塞燈拖埋一舊做成
後面隔幾耐你又有無睇過?