hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站, 每日使用人次激増至42,000人 ...
開啟左側

[報刊新聞] 屯門公路轉車站, 每日使用人次激増至42,000人

shakugan2005 發表於 2019-10-19 22:52 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2019-10-19 22:08
其實朝早轉車站有人上962A 962P,尤其係962P,見過一班上咗7-8個人

我一路都想知其實果個位轉係唔係免費, 即962A轉962, 962P, 962S(用$20個牌), 如果唔係免費咁D人係比多D錢照轉定行入去, 但照計出面都有962/962B都冇咩需要行入去啦
Toz 發表於 2019-10-19 22:53 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-10-19 22:35
與其話重建,倒不如話執下站位
已經屯轉塞車好多時都係衰站位
人多嘅線成日頂住後面支 pole 嘅線埋站

站位當然要執, 但係如果執站位時仲可以改建下, 應該容易好多.

去屯門既西行站我有咁既諗法:

1. 屯門公路西行大欖出口前移到青公新大欖段前, 駁現時青公轉車站隔離個迴旋處
2. 青公大欖段西行駁橋上屯公轉車站. 兩邊既車用返同一個站.
3. 轉車站向西延長八十米或以上. 加行人輸送帶
4. 轉車站出既巴士佔用一條專線(用路肩改)直到原本既屯公西行大欖出口. 呢個出口改為巴士專用, 比去青公既車返去青公
5. 跟住屯公西行擴建多條線比巴士行, 直到青公條天橋前大欖入口位置.
6. 入轉車站既青公線不停大欖涌站. 轉車站新既西端另外起條天橋橫過屯門公路, 然後係大欖涌海邊起長廊駁青公大欖涌總站, 呢條通道同時接駁屯公東行轉車站. 咁亦會將東西行轉車站打通.

天空之神 發表於 2019-10-19 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2019-10-19 22:52
我一路都想知其實果個位轉係唔係免費, 即962A轉962, 962P, 962S(用$20個牌), 如果唔係免費咁D人係比多D錢 ...

其實應該仲有班人係 962X 轉 59M 返屯門
或者由銅鑼灣去其他地方

班人有錢你無計
groom1002 發表於 2019-10-19 23:03 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2019-10-19 19:22
咁不如將成個轉車站剷除咗去咪仲好

只限繁忙時間路線,好像960P,既然洪水橋居民可搭960P過海,960P已無意義入轉車站陪塞
bestwishes706 發表於 2019-10-19 23:10 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2019-10-19 23:03
只限繁忙時間路線,好像960P,既然洪水橋居民可搭960P過海,960P已無意義入轉車站陪塞
...

960P如果可以頂閘出到去咪可以飛,但事實上又唔係,要過咗轉車站先上到頂閘,而且靠960 961本身未必夠力清到客,960P 960S呢個時候可以幫手清人
58X 62X情況又唔同,本身又多其它選擇,又夠能力清到客,所以唔入都好合理
天空之神 發表於 2019-10-19 23:13 | 顯示全部樓層
今日要做既係減少停靠車輛次數
或者用盡上落客既車輛

其實本身屯轉好多效率問題係需要解決,例如 :
60M 飛屯轉 ,同 260C 合併
66M / 57M 合併
259D 飛市中心 ,直往碼頭
62X 全日,62X 不停轉車站

59A 下繁加班,入轉車站,減少 59M 空載數目
取消 259E 換 263 特車,碼頭往沙田
259C 改為 260X 系列特快線,延長至碼頭 - 尖沙咀

263A/263C 往沙田大埔方向停靠青山公路側車站,263A 由 263 抽車加班

961 往屯門改同安友線同站
960B 往屯門縮短至欣田,改同 960 同站
960A 併入 960B 加開 1815 鰂魚涌

61A / 61M 分家
61M 飛大欖
61A 252 全日加班做大欖同屯轉客

歡迎討論
.
bestwishes706 發表於 2019-10-19 23:15 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2019-10-19 22:52
我一路都想知其實果個位轉係唔係免費, 即962A轉962, 962P, 962S(用$20個牌), 如果唔係免費咁D人係比多D錢 ...

早繁得962 962A 962P 962S <> 962E呢個組合係有轉乘補差價

我覺得當中有唔少係九巴客過嚟轉,咁成個轉車站得962系去到銅鑼灣,啲客唔介意價錢想方便又快梗係上962P
EX-TL 發表於 2019-10-19 23:17 | 顯示全部樓層
但係有啲地方明明有直達, 班客嫌唔夠快, 要轉條快啲嘅線, 又或者市區有車直達屋企, 但送車尾, 有另一部經轉車站嘅車, 去到轉車站先轉番其他車.

再係咁搭法, 個站拉長到成條青公新大欖段咁長都搞唔掂, 必須要狠心重組, 令到乘客有直車必須搭直車, 冇直車先去轉車站解決, 簡單啲講就係大幅減線, 例如一小區一線, 市區亦然, 重組後的所有路線大幅加班, 然後條條都入轉車站.

而家屯轉大贏家只得九巴, 仲可以明正言順喺轉車站做生意賣下紀念品, 我由此至終都唔明點解屯門人會咁受落轉車站, 唔係第一次講, 以前搭巴士15分鐘出到荃灣, 而家慢嘅百分比係唔成正比, 出九龍港島就慢更多.

雖說有左轉車站之後係多左去唔同地區嘅路線, 但一樣要停轉車站, 而冇轉車站嘅話, 我相信以香港嘅發展, 有屯門-各區嘅路線唔係發夢, 只要有需求, 只要有前(錢)景, 巴士公司點都有辦法嘔車出嚟做.
小roy 發表於 2019-10-19 23:36 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-10-19 23:17
但係有啲地方明明有直達, 班客嫌唔夠快, 要轉條快啲嘅線, 又或者市區有車直達屋企, 但送車尾, 有另一部經轉 ...

好簡單 你想要半個鐘一班車 定係想要平均 10 分鐘可以見車就上呢?

利申:屯門人
http://www.facebook.com/MB452workshop
Toz 發表於 2019-10-19 23:45 | 顯示全部樓層

返工多D 直達車好事. 放工... 算把啦. 乜香港既打工仔預到幾時放工既咩.