hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站, 每日使用人次激増至42,000人 ...
開啟左側

[報刊新聞] 屯門公路轉車站, 每日使用人次激増至42,000人

Breadd18 發表於 2019-10-21 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-10-21 15:54
轉車站用途根本唔係比你同直車鬥快,某啲小區有出市區需求但儲唔夠客開線,呢個先至係轉車站用途,我發覺 ...

VIP班人真係理鬼碼頭死
中秋果次見住佢哋都留後真係好開心
Breadd18 發表於 2019-10-21 19:22 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2019-10-21 18:15
47X/48X/49X喺沙田市中心喺任何時間都係客倉
尾班車附近仍然可以大上大落
而沙田方向過沙市後47X係獨市位 ...

老實講 259D兜我冇所謂
個問題係碼頭長龍
但係老實講要解決呢個問題其實同259D有少少關係
Toz 發表於 2019-10-21 19:33 | 顯示全部樓層
Breadd18 發表於 2019-10-21 19:14
頂閘嘅應該有二十人左右落車?
其實有直車又轉真係好自私
荔枝角美孚返碼頭啲人又上唔到 ...

其他車頂得仲勁
59X 係容易上.

平田 發表於 2019-10-21 19:44 來自手機 | 顯示全部樓層

屯門轉車站,根本消化唔到咁多巴士流量,遲啲屯門54區陸續加車,睇吓上下繁又會塞多幾十分鐘
MCMoore 發表於 2019-10-21 19:46 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-10-21 18:46
坦白講,我唔係屯門人,冇辦法同大家繼續拗,車程快與慢,姑且當我說服唔到大家。的確用呢個情況經屯轉可 ...

其實葵芳南開幾班59P好過啦,唔好成日兩繁要人轉車。九巴自己報站機都話「九巴轉乘最劣」,有直車唔開係都要人轉乘
Breadd18 發表於 2019-10-21 19:51 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-10-21 19:33
其他車頂得仲勁
59X 係容易上.

我就有時放工時間(6pm左右)返去 59X美孚飛站 荔枝角留後真係好平常,當然我知58X都會咁 至於60X同66X真係未見過頂閘返去
唔好比59X密就呃咗
he_01 發表於 2019-10-21 20:16 | 顯示全部樓層

Breadd18 發表於 2019-10-21 19:18
VIP班人真係理鬼碼頭死
中秋果次見住佢哋都留後真係好開心

繁忙時間都唔兜市中心 唔好賴
明明259D自己係碼頭區走線就已經有問題
NEO_962 發表於 2019-10-21 20:32 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2019-10-21 19:46
其實葵芳南開幾班59P好過啦,唔好成日兩繁要人轉車。九巴自己報站機都話「九巴轉乘最劣」,有直車唔開係 ...

你意思係59A?
MCMoore 發表於 2019-10-21 20:50 | 顯示全部樓層

59A而家cut到咁
KC1213 發表於 2019-10-21 20:58 來自手機 | 顯示全部樓層

Breadd18 發表於 2019-10-21 19:16
希望你冇份搞到真·轉車客上唔到59啦吓

我唔覺得身為一個屯轉客 落車光明正大排隊
等架快車有咩問題 有直車到目的地無錯係可以坐到尾
但唔代表其他人唔可以轉車希望追番時間
況且你知唔知東九龍繁時上到車都偷笑 仲死等一架?

我聽過有人60x屯轉轉63x出油麻地 你又會唔會話
阻住真。轉車客轉63x? 雖然應該得一班車頂閘

我有聽過人繁時48x落車轉47/49x好運落 為左行少兩步
咁你會唔會話佢地阻住 真廣黃人同沙田圍人番屋企?

又調轉出東九 龍門居d人想快的咪59系屯轉轉車
想舒服的咪一程過 咁搭法有咩問題?
繁時轉車站上唔到車都係自己硬食

我搭開架x42p都朝朝頂閘咁濟
咁我又係唔係阻住真葵青人搭去東九?
59系供不應求除左259d之外仲因為59a下繁垃圾服務
有時大窩口已經上唔到車 咁唔係應該改善59系服務
而係叫人有直車要死等直車 唔好轉車?