hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 30X 增設「如心廣場」站及調整班次 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴 30X 增設「如心廣場」站及調整班次

HN745 發表於 2019-10-26 23:57 | 顯示全部樓層

其實村入面係咪設唔到站姐...
塞大涌道倒不如西站之後轉出海盛路設站然後上公路算啦
EX-TL 發表於 2019-10-27 00:12 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2019-10-26 23:16
我唔係好同意你呢個講法,
延長就係延長, 即係於時間上係唔會影響到現有乘客. (即如 33 拉長去荃景圍, 對 ...

假如30X荃威-荃灣路加經如心被形容為兜上加兜, 33跟足30X荃威-如心/西站一段, 然後再出番沙咀道原線往油塘, 分別只在於沙咀道出九龍向東走同向西走之分.

新改動時你可以話33係延長, 但幾年後再拎出嚟討論, 肯定俾人話33荃威上車同30X一樣兜到天黑都未上公路, 香港人好善忘, 初衷嘅嘢貶下眼就唔記得.
S3BL100 發表於 2019-10-27 00:12 | 顯示全部樓層
如果咁想做如心廣場一帶,與其入如心廣場,不如大河道左轉楊屋道東行走,仲食晒成條楊屋道,客源基礎好過如心總站,亦唔至於顯著拖慢車程;再加埋改跟 39A 行美環街,車程應該同而家打和

至於上面有版友提到拉埋 6C 6F 一堆線重組,我傾向唔好咁大陣象,30X 230X 非繁各開半粒鐘一班就算

我覺得 Ricky403 師兄既建議係一個幾好既大方向,不過細節上我又會有少少唔同

fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2019-10-27 00:23 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-10-27 00:12
假如30X荃威-荃灣路加經如心被形容為兜上加兜, 33跟足30X荃威-如心/西站一段, 然後再出番沙咀道原線往油 ...

咁我之前都有講過就係, 如果真係要加站或者改路, 都要改得有價值先係.
如果以 33 行車走線加拉到去荃景圍, 與 30X 現有走線加經如心廣場, 其實好明顯前者個價值係大過後者好多,
最基本就係人地做到沙咀道成條街嘅客, 而個邊其實岩岩起正荃灣站同西站中間, 去兩個站都唔近.

反之 30X 加一個如心廣場站,
先唔講未解決一直以黎同 234X 互相爭客嘅問題,
仲要無啦啦加幾分鐘入去如心廣場, 為左一個站都唔知可以多幾多個客, 仲要分分鐘得得失埋現有乘客, 流失去唔知邊到.

所以我一直以黎就覺得, 如果 30X 係要做埋西站個堆新樓或者行街客,
要改都唔係就咁加個站算數, 反之應該係將建議中 230X 個走線放入去而家 30X 呢到,
咁樣睇的話, 一又唔會話影響到而家荃景圍客好多, 二就真係真真正正食到新區條水. 同時呢個都係改路值得嘅地方.
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2019-10-27 00:26 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-10-27 00:12
如果咁想做如心廣場一帶,與其入如心廣場,不如大河道左轉楊屋道東行走,仲食晒成條楊屋道,客源基礎好過如 ...

如果以而家 30X 自己本身得 11 架車嘅情況下拆兩條長線真係好難,
除非你話條線因為楊屋道一帶嘅客多左而有辦法幫佢加車就唔同,
否則我都係認為重組後, 行西廊個條線去返黃埔, 慢線縮短係難以避免.

呢個位都係遲早要解決嘅問題 (即係黃埔去 QE 甚至去埋彌敦道, 深水埔個邊).
某程度上 6F 係絕對有空間比埋黃埔用.
AVD1 發表於 2019-10-27 00:36 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2019-10-26 11:52
唔係無人反對, 係個區議員廢, 淨係識話改入如心做唔到九巴個時間, 又無反建議, 真係...
希望今年唔好選 ...

我都唔係第一次起到批評過個位人兄,
唔好話交通方面, 連民生個邊我都唔知佢做過乜出黎,
就咁講個街市, 搞黎搞去到頭黎就係封左起到, 有咩意思?

希望今年班年輕選民可以戰勝班鐵票一野 KO 佢 ...
S3BL100 發表於 2019-10-27 01:02 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2019-10-27 00:26
如果以而家 30X 自己本身得 11 架車嘅情況下拆兩條長線真係好難,
除非你話條線因為楊屋道一帶嘅客多左而 ...

加三部車拆線唔係唔可能,有想像空間

例如 39A 改循環點、變荃灣東順時針循環,減一部;
30 跟 32H 聯合班次,縮荔枝角,或者荔景段變逆時針循環,減兩部車;
又或者好似 Ricky403 師兄既建議,33A 食 38A,減三部車都得

荃灣自己既事,非必要就無謂拉埋 6C 6F;況且 30X 減到半粒鐘一班,旺角至黃埔一段都唔係用好多車

JU2541 發表於 2019-10-27 01:27 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-10-27 01:02
加三部車拆線唔係唔可能,有想像空間

例如 39A 改循環點、變荃灣東順時針循環,減一部;

發夠春夢未?

如果九巴肯加車, 33A 唔會日日收車
如果九巴肯加車, 33A/ 30X/ 234X 唔會咁既樣

成日發夢, 不如做下正經野啦好冇?
我相信你年紀都唔細
當為下香港

人一九,腦便殘
S3BL100 發表於 2019-10-27 01:42 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2019-10-27 01:27
發夠春夢未?

如果九巴肯加車, 33A 唔會日日收車

咁你又認為你呢番言論同態度對成件事有咩幫助,或者幾大幫助?
FD5410 發表於 2019-10-27 10:53 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2019-10-26 23:24
留唔留呢樣野有好多個辨法嘅,
即係咁, 條線可以繼續起黃埔做總站, 就算佢改行西九龍走廊的話,
咁未唯有起 ...

咁搞太複雜,如果九巴肯改條 6F 入黃埔既話
當初 212 取消就唔使搞咁耐

如果 30X/230X 真係拆得成線
30X 都唔使縮短,照去黃埔都得
反正今時今日旺角出入大角咀都要唔少時間,同去黃埔都差唔到幾多

(Show blocked user - 張生無限輪迴)