hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 86A 調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 86A 調整班次

kitarolo 發表於 2019-11-4 08:29 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2019-11-4 07:38
89b我好大預感沙中綫一通就20-25分鐘一班

沙田 85 89 系好難唔重組……
票價低都事小實際上唔係多客
而且#23講嘅現象,根本好難將
另一區嘅模式照抄,上水粉嶺或
新西本身離市區遠就話啫。
JX9097 發表於 2019-11-4 09:15 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2019-11-4 07:38
89b我好大預感沙中綫一通就20-25分鐘一班

20-25會唔會太輕手?
AVW28 發表於 2019-11-4 10:03 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-11-3 21:53
當初九巴個如意算盤明顯係,86C唔減車費但減班之下,迫馬鞍山堆客轉去286C(但南行走線明顯完全偏離86C主 ...

9A應該好明顯無睇清楚成盤棋係點捉。
根本上唔應該將大西北既方法搬過黎沙田,
始終地理位置、道路分佈網完全唔同,
巴士定線模式又唔同。

286C我唔敢話佢係失敗之作,亦都應該無人會咁講。
反而覺得佢係有一定作為,但好明顯九巴想將286C做全日時,
無考慮到本身86C係九龍區既客源分佈。
無疑286C去荔枝角站一帶係快左好多,
更加令馬鞍山有車去西九龍新區(碧海藍天站,只限南行),
但荔枝角站一帶係兩味位,做全日唔係唔得。
其實係閒日夜晚或者假日搭開86C既,
都知道其主要客源在深水埗,深水埗計埋黃金M記果三站係足以打爆一架高載蛋。

286C和86C既關係係就係各有各做,但係荔枝角站一帶又好似分餅仔咁。

其實286C全日唔係唔得,對上一個RDP已經算係較好那個建議,但仍然唔完美。
就算唔理價錢問題,南行我仲可以當聯合班次咁搭,咁北行既問題呢?
南行都仲可以就到d唔介意價錢既人,北行就真係死等一邊。

九巴根本無預過86C呢組重組咁多阻滯,完全係一啖砂糖一啖屎。
對馬鞍山客黎講,砂糖者,86C唔經大圍;屎者,86C收車收到由20變25甚至30。
LL3850
kitarolo 發表於 2019-11-4 10:29 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-11-4 10:03
始終地理位置、道路分佈網 ...

呢種情況似足A線/E線
甚至高鐵vs城際直通車咁

講返巴士,有一堆線由
熱狗至今一路調高票價
但因為多數屬劃一百分率
仍然唔夠新開且按里數收盡
嘅線咁貴,亦唔係所有情況可
招標,舊有而便宜路線覆蓋站
夠多,谷人上貴線無錯係商業
原則,但總唔可以貴得嚟要轉車
或耗時更久,去到A/E線層面更而
開始拗旅客用嘅次數唔夠通勤客
咁多,唔好爭搭開唔足車嘅E線。

格硬將便宜線縮短到獨市位
例如E線集中做東涌住宅區或
86C祗做無286C嘅範圍,一樣
有聲音話願意由頭坐到尾時間
較長都唔准剝奪便宜線嘅權利,
叫兩飛嘅又要顧埋,咁點做好呢?
RyanPun 發表於 2019-11-4 10:59 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-11-4 10:29
呢種情況似足A線/E線
甚至高鐵vs城際直通車咁

呢一點「谷人上貴線無錯係商業原則,但總唔可以貴得嚟要轉車或耗時更久...。」正正係大西北同新界東最大分別,亦都係成功嘅一點。

人地嗰堆收到盡嘅貴錢,大部分都直插當區嘅心臟地帶,說服乘客平線經轉車站轉貴線,以換取開新線嘅要求,比起搭貴線但係要經外圍,到目的地仲要行多段冤枉路,前者嚟得更有說服力。

更何況當初286C嘅走線,完全係避開哂86C主要客源,點樣叫人搭你條286C全日版走線先。
RyanPun 發表於 2019-11-4 11:17 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-11-4 10:03
始終地理位置、道路分佈網 ...

我真係唔明,我覺得沙田喺眾多新市鎮當中最容易搞重組,屋邨住宅比其他新市鎮嚟得集中,一線串足幾個屋邨,然後上公路出市區有幾難?

本身沙田堆線,前人設計嘅時候已經分好哂家,係得返河西比較難搞嘅81C/86C之外,其餘線只要按需求再拆/調整走線,基本上區區皆大歡喜。九巴咁都可以搞到一塌糊塗真係無話可說。

不過又咁講,紅公司啲員工都講過,現任老細講明以賺錢行先,基本上高層已經當巴士服務係一盤生意,回本低、甚至蝕緊錢嘅線,幾乎可以當係完全放棄。我就放長雙眼睇繼續行咁樣嘅政策,當對家努力緊拓展自己服務範圍嘅時候,呢間嘢就繼續話要賺錢,其他冇咁好賺嘅線就頹做,比人踩緊入自己地盤都當無事發生,繼續不停收車送客比對手,睇下幾時會出事。
kitarolo 發表於 2019-11-4 11:29 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-11-4 11:17
不過又咁講,紅公司啲員工都講過,現任老細講明以賺錢行先,基本上高層已經當巴士服務係一盤生意,回本低、甚至蝕緊錢嘅線,幾乎可以當係完全放棄。

要賺錢好合理
弊在月票客同兩蚊優惠
將價格先決嘅平衡破壞咗

86C好似有一定人數係來往
馬鞍山/乙明,所以唔易攪。

講返86A,#22已提獨市位
唔多,而我都認為應與86合併
而避免86過河兩次,86A伸延至
黃泥頭加價又遭反對,送上青沙
基本上做唔返白田,連72貴啲都
補救唔到,河西又諗唔到合理轉乘
送晒去河東集中處理,86+86A車源
就算扣起一兩部,班次都唔會太差。
stevechau 發表於 2019-11-4 11:37 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-11-3 22:50
286C應該一早全日的又唔做,拖左成年啦.

現階段286C同當日270B一樣, 唔拉到落去經太子旺角果邊上黎SSP, 唔夠客玩全日30MINS班次~
唔好單睇LCK放工果一兩個鐘就諗住夠做全日, 而青沙亦都照唔起286系列~
明顯地而家286C夾硬全日的話, 只會得一個結果, 就係一次過86C+286C一齊死亡~

Snoopy@FB8617 發表於 2019-11-4 11:42 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-11-4 11:17
我真係唔明,我覺得沙田喺眾多新市鎮當中最容易搞重組,屋邨住宅比其他新市鎮嚟得集中,一線串足幾個屋邨 ...

如果好詳細去睇
沙田區做重組都有其難處理既地方
鐵路本身都幾有競爭力
大圍人口算分得比較散
行一區又驚唔夠客
行多幾區又兜得好勁

巴士業務本身係cash flow牛
特別係香港基本上係壟斷
而家老九態度絕對係浪費晒而家既機會

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
RyanPun 發表於 2019-11-4 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-11-4 11:29
要賺錢好合理
弊在月票客同兩蚊優惠
將價格先決嘅平衡破壞咗

公司要賺錢我唔會反對,但過往九巴嗰堆重組計劃比唔到一個合理嘅走線去說服區議員、居民比錢你賺。

286C全日嘅話86C一定減班,86A更加走唔甩,但問題係,唔係諗著我去黃金會搭286C落長沙灣道行返轉頭咁聰明下嘛,明明86C可以福華街落一條直線就到,路程大約5分鐘,但搭286C比貴完最少一蚊仲要用多咗時間先去到黃金,倒不我搭黨鐵?