hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 86A 調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 86A 調整班次

RyanPun 發表於 2019-11-4 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-11-4 11:42
如果好詳細去睇
沙田區做重組都有其難處理既地方
鐵路本身都幾有競爭力

其實望望將軍澳、大西北、北區,淨係走線都可以傾成3/4頁,再淨係睇返沙田,基本上走線每邊都一式一樣,最有爭拗點都係不外乎大圍同河西,河東有個新城市根本都郁唔啲乜。

正如你所講,九巴對新界東上心啲嘅,班次平均啲,一係劃一20/30,而唔係呢啲23/24/25咁樣模棱兩可嘅班次,基本上唔駛怕冇客,根本係佢個態度係睇唔起新界東堆線可以賺到錢。
kitarolo 發表於 2019-11-4 12:21 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-11-4 12:07
正如你所講,九巴對新界東上心啲嘅,班次平均啲,一係劃一20/30,而唔係呢啲23/24/25咁樣模棱兩可嘅班次,基本上唔駛怕冇客,根本係佢個態度係睇唔起新界東堆線可以賺到錢。

呢個就明顯係偷換概念
十幾年前係唔少線寫得出
20-30,甚至25-40都夠膽死,
(分別指已不在人世嘅70、87)
有一段時間,疏車唔緊要,30+嘅
線豬紙列晒每班車嘅開出時間,
51呢類責任線都唔再寫30-40,
後來ETA面世,20-25又借屍還魂,
繼而好多時無改道地區照停ETA。

另外,開A唔開E貴一倍
又係縱壞晒,貴到咁都要再
轉車先去到東涌/後勤區,黃金
返馬鞍山勉強都話有港鐵競爭,
照抄嘅唔係西北特快,而係龍運。

東鐵某程度係毒瘤
近日W3都要動態追蹤住
港鐵尾班車嚟加停大埔太和路
全日途徑聞說係運吉阻撓,如果
去到政府默許層面根本無得攪。

尤其是東鐵即將9卡
到時就唔面對都唔得
RyanPun 發表於 2019-11-4 12:37 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-11-4 12:21
呢個就明顯係偷換概念
十幾年前係唔少線寫得出
20-30,甚至25-40都夠膽死,

有一期真係細分得好緊要,15一個時段、20一個時段,完全分開列出嚟,嗰一期我都幾buy。15/20/30呢啲班次,走咗班我仲有數得計下班大約幾點到,好衰唔衰整個中間數25,計完我都冇心機等。
Snoopy@FB8617 發表於 2019-11-4 12:40 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-11-4 12:07
其實望望將軍澳、大西北、北區,淨係走線都可以傾成3/4頁,再淨係睇返沙田,基本上走線每邊都一式一樣, ...

又唔係咖
就論最大問題個兩條線86C同81C
都見有唔少提議出過嚟

上心既話直頭應該要做返次大重組既
好似86A咁就算之前做緊靚仔班次都好
客量都係幾差

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
MCMoore 發表於 2019-11-4 12:58 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-11-4 12:37
有一期真係細分得好緊要,15一個時段、20一個時段,完全分開列出嚟,嗰一期我都幾buy。15/20/30呢啲班次 ...

嗰陣真係最好嘅時候,又有ETA又有定點班次。至少可以估到幾時有車,再出門前開app去confirm下就得。而家又變返大包圍,有時想出去見到架車啱啱走又要喺屋企坐多10分鐘先出街嘅感受係差好多
RyanPun 發表於 2019-11-4 13:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-11-4 12:40
又唔係咖
就論最大問題個兩條線86C同81C
都見有唔少提議出過嚟

86A我不得不認同係點做係差,正如#22咁講86A獨市位根本唔多,同一路段有條密過86A嘅線做緊生意,86A咁嘅班次,加上有更好嘅代替品,仲點會考慮86A。
kitarolo 發表於 2019-11-4 13:11 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2019-11-4 12:58
嗰陣真係最好嘅時候,又有ETA又有定點班次。至少可以估到幾時有車,再出門前開app去confirm下就得。而家 ...

ETA初設已經係沉沒成本
差就差在營運係唔係好貴
(至少夠令蝕嘅線輸少當贏)
亦難有相反證據近日嘅一鍵
全停非蓄意或貪方便所致。

龍運有時都有改道行駛
例如A47X往大埔出青沙
改行紅梅谷路/獅子山隧道
公路/沙瀝公路嘅同時都無
停止顯示大埔區內嘅ETA。

正題,86A由沙田圍改由黃泥頭
開出,86改由駿洋邨甚至科學園
開出,無可避免要加價,但咁都救
唔起就似 85 89 系嚟個大重組。
GM 發表於 2019-11-4 13:28 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-11-4 08:24
埔公唔計872實際上無條賺
72源禾路/沙市上落收足$9.6
都蝕就無得講,73A亦係大部份

成條大埔公路就只有73A下繁留後

73A收費亦比72高
條數未必差過72

附圖是73A 17:40愉翠班次停靠鹿茵山莊時的情況 留後人數超過10人

kitarolo 發表於 2019-11-4 13:52 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2019-11-4 13:28
成條大埔公路就只有73A下繁留後

73A收費亦比72高

73A如果計埋大窩西
$6.8轉乘其實繁時唔難
滿載,弊在非繁好多時仲
少客過72,不過佢整體班次
唔多同里數較短,兼有獨市位
(山尾街/河東搭鐵就要經大圍)
佢定點30一般都會拉密車線救,
絕少聽過73A開唔足車。

但綜合多人意見,86A做
定點30(不收車)都唔達標
就要考慮重組或合併。
MCMoore 發表於 2019-11-4 14:18 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-11-4 13:11
ETA初設已經係沉沒成本
差就差在營運係唔係好貴
(至少夠令蝕嘅線輸少當贏)

上星期六旺角打到咁又無停ETA喎,九巴啲諗法係好難捉摸。講起重組,85A/B都係兇多吉少啦,89系就真係要諗下,不過就有富豪/石門/富安三大阻力,傾咗咁多年都係得個吉