hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 11X 延長路線消息
開啟左側

[路線消息] 九巴 11X 延長路線消息

tommy14D 發表於 2020-1-5 12:40 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-1-4 22:36
其實持平d講
本身11X唔算好爆
係秀茂坪堆線入面最有能力食埋安達臣嘅客

秀茂坪中最廢既11C拉上去實冇人反
tommy14D 發表於 2020-1-5 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2020-1-5 01:12
佢要拉 13M 上去一早拉左
正如旺角線都冇拉客量平平既 13D 而另開 213D

當初應將13P全日+13D飛走秀明道
expertuser2004 發表於 2020-1-5 16:31 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2020-1-5 12:40
秀茂坪中最廢既11C拉上去實冇人反

又慢又廢, 11C 上秀開行翠屏道再經偉發道先出返官塘道, 延長不加班應會接近 30min 一班, 所以一定沒份

而且安秀道出到寶達站就一定要轉分段, 加價落寶達/秀明道說真大把人反, 同 13M 延長加不到票價相同

即是 11C, 11X, 13M 都沒機會上到安達臣, 13D 有213D, 13X 有213X, 剩返 1A/601/601P?

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
tommy14D 發表於 2020-1-5 16:52 來自手機 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2020-1-5 16:31
又慢又廢, 11C 上秀開行翠屏道再經偉發道先出返官塘道, 延長不加班應會接近 30min 一班, 所以一定沒份

而 ...

邊個話11C唔可以上安達臣㗎,橫掂佢又去到觀塘嘅,又唔使點加車入去,而且佢仲深入黃大仙入面, 輔助下214 都好啦
pccpkl 發表於 2020-1-5 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2020-1-5 16:31

而 ...

11C 有冇可能唔加價直接拉上安泰?
有91M做例
其實唔一定要過12公里就加價

利申:總站客
最想11C/13D壽終正寢
換番更有用既線
例如中上環全日線
或者觀繞機隧尖沙咀線

如果11C拉到上安泰
應該冇咁快比人cut

1A連寶達都拉唔到
唔好諗
九巴唔會俾新巴601上安秀道?

不如正正經經做大213B全日好過la
tommy14D 發表於 2020-1-5 17:25 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-1-5 17:06
有91M做例

11C一定要上安達臣道吊住條命,唔係嘅話好快淘汰
11C而家喺秀茂坪嘅價值得返平車去九龍灣,以至黃大仙,不過太慢,再唔係得返過年畀人去黃大仙廟用……
expertuser2004 發表於 2020-1-5 18:34 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2020-1-5 16:52
邊個話11C唔可以上安達臣㗎,橫掂佢又去到觀塘嘅,又唔使點加車入去,而且佢仲深入黃大仙入面, 輔助下21 ...

所以話九巴要一早規劃好路線, 開左要改好有難度, 又不是話 1A 上不到去安泰既
學 2 號仔開特快班次 202, 即 1A 變成 201A, 秀明道後跟 98C 經官繞落九龍城

expertuser2004 發表於 2020-1-5 18:36 | 顯示全部樓層
有91M做例

213B/13M $4.3
214 $7.9
290X $10.5
98A $6.2
93K $7.2
11C $5.5

估計 11C 延長 Range 最多 $5.8-$7.5, 寶達就要改分段, 未必有機會加價上安泰, 用 11C 取消換其他野返黎更好

11C 翠屏道放學時間好多學生用佢返寶達, 同系有 13M 咁平我不覺得九巴會大幅幫 11c 加班, 基本肯定會留上下繁+返學放學雙時段
cut 左佢有二個問題, 官塘道/黃大仙/竹園沒車去翠屏/協和街, 官塘道只剩 11B/89X 少左條分流, 而且呢條線維一經曉明街學校村的巴士線呢
黃大仙有214,290,290A,290X, 彩虹有 214,88,213D, 除左竹園外, 用 211 加 BBI 其實送條線壽終正寢
214 係安秀道落黃大仙其實已夠 11C 等車時間, 不計兜路, 點收 $7.9, 仲想有 $10.5 ?!

JX9097 發表於 2020-1-5 18:57 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2020-1-5 12:43
當初應將13P全日+13D飛走秀明道

13P全日可能會影響98C秀茂坪段客量
九巴未必會肯蝕
JX9097 發表於 2020-1-5 18:58 | 顯示全部樓層

有91M做例

91M情況唔同
當年拉過去鑽石山冇加價
然後為慳車而拉入寶林食298M更加唔可能加價
先導致今日呢個超平局面