hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 962綫分支過多問題
開啟左側

[其他] 962綫分支過多問題

AV296-HL1875 發表於 2019-11-2 21:17 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2019-11-2 21:08
城記啟德線都用九巴冇既no. 啦

咁有咩關係,都無撞NUMBER
如果962系是但一條改左叫做960,九巴又有條960
一般乘客係港島/西隧口點識分
shakugan2005 發表於 2019-11-2 22:53 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2019-11-2 20:35
青山公路有52就要變做952
咁不如960變958, 961變957, 967變964

但依一方面九巴自己都先搞左架61M而唔用返52M
ky927 發表於 2019-11-2 23:03 | 顯示全部樓層
我覺得九巴好城巴好,最好係將屯門西隧線轉編號,
962 > 959
960 > 958
961 > 957
置樂個邊就拆多條952

始終天元用96x,屯門用95x會兩組區會易辨識同三區都夠number開線用;

不過如果改動少啲就拆962做962/963。屯碼用962/置樂用963
ky927 發表於 2019-11-2 23:36 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2019-11-2 22:53
但依一方面九巴自己都先搞左架61M而唔用返52M

講真,九巴係有需要黎一次大執number,分返屯門(50系)天元(60系)

以前九巴都有做過呢啲大工程,不過對上一次好似已經係80年代,當時

69 > 73A
70M > 80M
71 > 81

paul2357paul 發表於 2019-11-3 01:15 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-11-2 23:03
我覺得九巴好城巴好,最好係將屯門西隧線轉編號,
962 > 959
960 > 958

呢樣都幾奇怪。
當新界東果邊都整到全新既980系981系982系985系(特登沿用個位數字5表示大圍專線)甚至907系既時候,唔明點解新界西果邊亂編個十位數字。
cy35 發表於 2019-11-3 01:17 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2019-11-2 20:35
青山公路有52就要變做952
咁不如960變958, 961變957, 967變964

啲人上晒腦 52係九巴號碼叫城巴跟
咁條613喺筲箕灣開不如如602
603 係中環碼頭開不如叫615, 625 ?
108 順便變埋125, 127, 185
HS1588 發表於 2019-11-3 02:49 | 顯示全部樓層

樓主講緊既原因係因為 962 太多分支太難記, 關九巴堆編號咩事
身邊唔熟巴士既屯門朋友都分唔到 962B/X 邊條係行青公邊條係行屯公既時候,
我又唔覺得改編號係多此一舉
調返轉天水圍 967 系係咪一開始用曬 969 A-Z 編號都無問題先

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
fatpear + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

I20091157 發表於 2019-11-3 07:38 | 顯示全部樓層
遲吓好似有屯門54區的過海新線?我唸應該繼續叫962乜,到時仲亂
AtrHenu 發表於 2019-11-3 09:17 | 顯示全部樓層
如果要三巴(九巴,新巴,城巴)遷就某地區稱號,噤全港好多過海隧道路線咪改號碼:
例子:
103->123
104->105
904->905
905->910
106->108
108->127/185
109->111
110->120/122
111->109
112->110
914->912
115->112
118->188
619->627
171->190
601->613
603->614
606->688
608->620
613->623
621->619
641->622
680->687
681->689
682->686
307->674
373->670
948->941
960->958
962B->952
967->965
973->906
985->988

leungky0528 發表於 2019-11-3 09:47 來自手機 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2019-11-3 02:49
樓主講緊既原因係因為 962 太多分支太難記, 關九巴堆編號咩事
身邊唔熟巴士既屯門朋友都分唔到 962B/X 邊 ...

借公平原則,用人地唔做去解釋自己唔做好合理嘛
呢招勁到城巴唔駛出聲都「解決」左問題