hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 鐵巴營運問題
開啟左側

[問題] 鐵巴營運問題

ATSE40 發表於 2019-11-3 20:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

• 唔知幾時開始,東鐵鐵巴就喺港鐵個網入面寫得疏過九巴: (左邊係鐵右邊係九巴)
    K12                5-10/10-18                 5-11
    K14                15-18                        12-18
    K17                5-12                          3-10
    K18                5-12                          5-10
    有啲人就話因為鐵先係真正營運東鐵鐵巴既公司,九巴只係被委託,無論係車定人都係鐵嘅,所以理論上係以鐵嘅資料為準。但係日常營運同埋喺運輸署入面係用九巴個名,咁無論係脫班(雖然應該無人會理)定車務係會計入九巴個數,定係入鐵數呢? 再問埋運輸署,佢俾嘅資料同內容都係貼近九巴(佢入面都係寫KMB):
    K12:

K14:

K17:

K18:

係九巴同運輸署無update定鐵巴私下減班 / 寫疏啲?
  • 西鐵嗰邊就係由鐵巴用返自己個名營運嘅,理論上係唔同專營巴士,唔需要俾哂料運輸署,例如好似K76咁:

但係好似上面咁,咁可以點計佢哋嘅服務質素同脫班率?定其實呢樣嘢都係唔使公開嘅?因為我見佢哋好似喺各站頭好似靠自律咁。

以上小弟放磚引玉,歡迎討論。(好似而家唔可以講散播「暴力」,為免誤會以「放」代「拋」字)
腦補當真,真要補腦
Kj2052 發表於 2019-11-4 07:46 來自手機 | 顯示全部樓層
疑似x鐡私自減班但無update
但有可能真係開詳情表班次(例如k52假日寫13-20但有時段是10分鐘一班)
呢啲等佢有eta先可以fc
Btw k76張詳情表淨係寫3-10咁趣致ge,乜x鐡d時間表真是要咁保密
 樓主| ATSE40 發表於 2019-11-4 15:31 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2019-11-4 07:46
疑似x鐡私自減班但無update
但有可能真係開詳情表班次(例如k52假日寫13-20但有時段是10分鐘一班)
呢啲等 ...

但係實際上係所有鐵巴線都係咁樣,連運輸署都係得大包圍,所以先諗係咪運輸署喺鐵巴之中嘅角色無其他巴士同小巴咁大。
腦補當真,真要補腦
Kj2052 發表於 2019-11-4 15:41 來自手機 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2019-11-4 15:31
但係實際上係所有鐵巴線都係咁樣,連運輸署都係得大包圍,所以先諗係咪運輸署喺鐵巴之中嘅角色無其他巴 ...

可能賴理x鐡巴士服務
另外大埔堆鐵巴d時間表應該是九巴的,x鐡減班應該無通知九巴同運吉先搞成咁
鐵巴真正時間表惟有mon住eta mark
 樓主| ATSE40 發表於 2019-11-5 23:46 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2019-11-4 15:41
可能賴理x鐡巴士服務
另外大埔堆鐵巴d時間表應該是九巴的,x鐡減班應該無通知九巴同運吉先搞成咁
鐵巴真 ...

當然知佢入面個時間表係九巴嘅,但係想知道實際上東鐵嗰邊個時間表係跟九巴定鐵啫,如果因為係鐵嗰邊開唔足,九巴會唔會有責任?佢個eta又好似無哂聲氣咁樣,明明得十幾條都搞足半年。

另送多張K51,假期加到最密6分:

腦補當真,真要補腦
KC3555 發表於 2019-11-6 00:46 | 顯示全部樓層
我諗同以前過海隧巴線大家唔協調,睇九巴時間表同對岸新巴/城巴時間表咁樣情況。
可能係,A公司向運輸署申請改班次,運輸署批咗,就將批咗的資料放出嚟俾A巴士公司,
但無通知B巴士公司,所以就出現A表同B表有出入的情況。
而鐵巴同九巴的情況,我印象中九巴仲有路線服務詳情表的提供時,鐵巴班次同九巴時間表係脗合。但最後,可能九巴提出改班次,鐵巴唔多理,改咗後,鐵巴唔知。鐵記呢個班次表真係K12轉全日後一次大執班次後,沿用到宜家。就算批咗加價,都唔會成份資料去睇再去改。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
andy92 發表於 2019-11-6 10:07 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2019-11-5 23:46
當然知佢入面個時間表係九巴嘅,但係想知道實際上東鐵嗰邊個時間表係跟九巴定鐵啫,如果因為係鐵嗰邊開唔 ...

K51 假日所謂 6 分鐘只係朝早一班,日間大部份時間都係 8 分鐘一班
shakugan2005 發表於 2019-11-6 12:46 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2019-11-6 10:07
K51 假日所謂 6 分鐘只係朝早一班,日間大部份時間都係 8 分鐘一班

假日K51會唔會都有兆康特車, 如果有既話可能做到短過6分鐘一班
 樓主| ATSE40 發表於 2019-11-7 20:03 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2019-11-6 10:07

如果係咁同之前都無咩分別都幾呃人,見到仲以為 6 分時段會係大段啲

送多張K66,原來秋季特班無寫落去?定係我唔啱時間,同埋一至五由最密 5 分加到最密 4 分:

其餘鐵巴路線服務詳情表請按此

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
kiwai + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

腦補當真,真要補腦
Kj2052 發表於 2019-11-7 21:31 來自手機 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2019-11-7 20:03
如果係咁同之前都無咩分別都幾呃人,見到仲以為 6 分時段會係大段啲

送多張K66,原來秋季特班無寫落去 ...

應該依x鐡性格得1班是4分鐘
或者可能有班次提早/延遲開出製造加密班次的假象(such as 30x)