hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 61U 青山灣>屯轉 (經:置樂) 67U 兆康站(南)>屯轉 (經:富 ...
開啟左側

61U 青山灣>屯轉 (經:置樂) 67U 兆康站(南)>屯轉 (經:富泰)

tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-5 01:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
1. 青山灣、三聖、錦暉、置樂一帶上繁沒車特快直達屯轉。
2. 兆康、彩暉、疊茵庭、富泰、虎地一帶沒車特快直達屯轉。

建議:
1. 復辦九巴61U,惟大幅修訂走線,改由青山灣開出,經三聖、青善遊樂場、置樂、屯官中直達屯轉,平日上繁兩班。
2. 復辦九巴67U,惟大幅修訂走線,改由兆康站(南)開出,經彩暉花園、疊茵庭、富泰、虎地直達屯轉,平日上繁兩班。

61U(青山灣>屯門公路轉車站)

去程:
青山灣 9.1
三聖邨
(61M原線)
屯門官立中學
(屯門公路、青山公路大欖段約9分鐘直達)
屯門公路轉車站

班次:平日 07.15、07.35

用車:1輛(61M柯打)+1輛(新增)

-預計全程行車時間約21分鐘

67U(兆康站(南)>屯門公路轉車站)

去程:
兆康站(南) 9.4
(E33P原線)
富泰邨
虎地
(屯門公路、青山公路大欖段約12分鐘直達)
屯門公路轉車站

-預計全程行車時間約21分鐘

班次:平日 07.20、07.40

用車:2輛(67M/67X柯打)

好處:
1. 青山灣、三聖、錦暉、置樂一帶上繁有車特快直達屯轉。
2. 兆康、彩暉、疊茵庭、富泰、虎地一帶有車特快直達屯轉。

洗手、洗手、洗手!
lsc04d11 發表於 2019-11-5 08:13 來自手機 | 顯示全部樓層
個背景同好處真係首尾呼應喇。。。。。concept係好既  我個人就最想抽走61A去做   但諗深 上繁有252B,252X,267X,258P,960S,962S等等  要轉既可能得61X,263,260X  (因為始終上番自己區既車 有位揀,你嗰啲範圍都係頭站,唔入轉車站同轉車站等車間隔都相信喺番度)  61U唯一好處係避哈羅車龍
andy92 發表於 2019-11-5 09:27 | 顯示全部樓層
67U 改為 263B 拉去沙田/火炭好過,轉車站做定點
KC3555 發表於 2019-11-5 14:23 | 顯示全部樓層

當年未有哈囉,261M同262P,同樣三聖出,261M經兆麟豐景園,262P行哂青山加小欖兜個圈,
262P仲快過261M 2分鐘。
61U走線,快原先261M走線唔會好多。但如果路政署有解決珠海路口的管理方案,塞車問題解決,61U就無意義。

67U條定線,好似快咗,但67M喺富泰又唔會無位上,無乜誘因會吸引佢哋要過馬路等兩班車,成段路只有疊茵庭會真係方便受惠,但67M又無上車困難問題,班次又密D,睇唔到有乜吸引。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-5 17:34 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-11-5 08:13
個背景同好處真係首尾呼應喇。。。。。concept係好既  我個人就最想抽走61A去做   但諗深 上繁有252B,252X, ...

新61U、67U走線都係獨一無二,可以方便61M、67M沿線中上游段乘客有車特快出屯轉。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-5 17:40 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2019-11-5 09:27
67U 改為 263B 拉去沙田/火炭好過,轉車站做定點

的確可以考慮用67U嗰兩部車做屯轉起載繁時路線,如你所講嘅263B。
洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-5 17:49 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2019-11-5 14:23
當年未有哈囉,261M同262P,同樣三聖出,261M經兆麟豐景園,262P行哂青山加小欖兜個圈,
262P仲快過261M 2 ...

61U最大嚿客係恆豐園、置樂一帶,呢段路上61U會快過61M好多。而因應哈羅塞車問題,三聖、青山灣乘客上61U亦可能快過坐61M。

至於67U,宜家坐67M由富泰停新墟燈陣、碌到屯官中閒閒地都成三個字,67U就玩虎地直上屯公,比67M明顯有時間優勢。如果吸客不足,甚至可以考慮67U加經富泰總站,進一步提升吸引力。

P.S. 唔知你講牽晴間做咩
洗手、洗手、洗手!
KC3555 發表於 2019-11-5 18:55 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-5 17:49
61U最大嚿客係恆豐園、置樂一帶,呢段路上61U會快過61M好多。而因應哈羅塞車問題,三聖、青山灣乘客上61U ...

我唔否認宜家哈羅塞車問題令到下路人好反感,但呢個問題如果解決咗,61U無需要逆走。
就算恆順園同置樂真係要快,67M都係仍然係佢哋嘅選擇。61M佢哋都係貪有位坐。如果去得轉車站,無必要要有咁嘅路線。
我D朋友住恆福去觀塘,怕咗塞車,都選擇行去屯門官立個站坐258P或者去兆麟坐邨巴。
67U你以為入去富泰就一定有客?67M又有位坐,班次又唔疏,唔使刻意等。點解要坐限時限刻的67U?

p.s. 寫咗牽晴間,應係疊茵庭。
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-5 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2019-11-5 18:55
我唔否認宜家哈羅塞車問題令到下路人好反感,但呢個問題如果解決咗,61U無需要逆走。
就算恆順園同置樂真 ...

1. 咁宜家塞車問題解決咗未?係咪短期內解決到?就算冇塞車,61A、61M要先兜大欖涌再屈返去屯轉,先天走線觀感差,加上近年青公沿線多咗好多人住,成棚人去屯轉轉車,行車時間早大幅提升,今非昔比……
(你仲好意思攞261M、262P嚟講,呢兩條嘢執咗幾多世呀?我唔認為十五年前同宜家嘅路線情況有任何可比性,呢十五年屯門都翻天覆地咁變啦。)

2. 個個鍾意行路?唔通我住錦暉又行去屯官中?67M仲要唔包有位坐……
3. 講咗,67U比起67M有明顯時間優勢。67U只係抽返67M及/或67X嘅車做,但比起慢碌新墟燈陣嘅兩線回車明顯更快,方案對九巴其實係吸引嘅。

KC3555 發表於 2019-11-5 20:11 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-5 19:57
1. 咁宜家塞車問題解決咗未?係咪短期內解決到?就算冇塞車,61A、61M要先兜大欖涌再屈返去屯轉,先天走線 ...

其餘我覺得唔需要再回應。
我只係覺得,開條線原來同買棵菜一樣咁兒嬉。