hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (Old news?) 某區選候選人建議改善八鄉交通 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] (Old news?) 某區選候選人建議改善八鄉交通

kitarolo 發表於 2019-11-5 15:30 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2019-11-5 15:22
好建議。
至少要有真.特快性質,先會有人肯願意坐。
例如:離開八鄉後,直上屯公、5號幹線,深入九龍市 ...

屯轉? 八鄉點睇都行欖隧嘛……
 樓主| s20131417 發表於 2019-11-5 15:41 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-11-5 15:30
屯轉? 八鄉點睇都行欖隧嘛……

留意大欖隧道出口其中一面係可以連去屯公
269D等路線就行經呢段路仔先可以出返荃葵青,甚至沙田等地方

另外值得一提,相關巴士路線建議正如上面講過
初期只會開特車(做上下繁)
之後係點就要睇睇情況咁話⋯

搭單一問:
錦上路一帶出唔出得12.8米用車?(而家可以用12米,但64K根本無可能派到,皆因林錦唔出得11米以上巴士)
有人話要爭取擴闊上述路段路面⋯
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
Snoopy@FB8617 發表於 2019-11-5 15:43 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2019-11-5 15:22
好建議。
至少要有真.特快性質,先會有人肯願意坐。
例如:離開八鄉後,直上屯公、5號幹線,深入九龍市 ...

del
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| s20131417 發表於 2019-11-5 15:53 | 顯示全部樓層

另外,有候選人咁講—
  • 專綫小巴604、608兩線延長服務時間 並 要求改善營辦商服務態度
  • 爭取開辦免費接駁巴士綫,以循環形式連接八鄉與港鐵錦上路站

第一點
如果有資料證明客量充足
其實可以轉巴士行走
//
現時604 608尾班車收夜晚9點
如果要延長服務時間
會唔會將原有差勁嘅服務質素惡化?
//

至於第二點
小弟深相小龜龜一定唔會buy
因為佢哋根本唔想俾人哋駁去西鐵站之後 坐251A等去欖隧轉車
而其他巴士公司會唔會咁樣做?

樓主| s20131417 發表於 2019-11-5 15:59 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-11-5 12:15
咪係,251A/B已送到欖隧
個別路線上唔到咪特車起載
或由元朗嗰邊嘅總站上客後

咁不如直接話「爭取開設更多往來錦田/八鄉及市區的巴士路線」

今時今日啲鄉郊大佬
嗰嗰真係只係想令巴士公司開多啲插旗線
如果呢個idea真係成事
小弟恐怕都估九公司中晒呢啲非繁時可能運空氣嘅路線
kitarolo 發表於 2019-11-5 17:21 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2019-11-5 15:41
留意大欖隧道出口其中一面係可以連去屯公
269D等路線就行經呢段路仔先可以出返荃葵青,甚至沙田等地方

汀九至麗城一段叫
屯門公路我知吖……
但係點樣同時做屯轉?
tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-5 18:25 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-11-5 11:47
由251M比人搞開始
鄉郊九巴做法係車你去最近轉車站轉
起碼轉車站咩線都有

說來有趣,為何當年大蝕的禁區三寶沒被提議縮短呢?
洗手、洗手、洗手!
kitarolo 發表於 2019-11-5 18:33 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-5 18:25
說來有趣,為何當年大蝕的禁區三寶沒被提議縮短呢?

講真,想點縮? 73K連上水站
都唔到? 78K/79K祗到粉嶺站
又洗唔洗照顧學生呢? 去元朗又
駁多一程70K定港鐵好呢?
KC3555 發表於 2019-11-5 18:43 | 顯示全部樓層
第一,中文版係寫「特別班」,以一個以中文為母語的人,無理由唔係睇中文。
而英文用:Direct urban bus service,對住當區的外籍人士(尤其是傭工),當然最好不過。
我驟眼一望,有乜問題?好似樓主你在雞蛋挑骨頭或刻意針對。係每一個候選人爭選票政綱謀權益無可厚非吧。

要知道整個選區的工作及讀書人口,可以到2016年中期人口普查網頁查找:
錦田、八鄉北、八鄉南:
僱員人數共:17,754
僱主人數共:1,333
經營個體戶共:2,143
家傭共:3,972
學生共:6,793
退休人士($2人士)共:7,449
這類人士共:39,444人

全日制學生:
元朗區內(新市鎮以外,i.e. 251A, 251B......或步行):1,330
往港島:219
往九龍:1,000
往新市鎮內及其他新市鎮:3,408
往其他:30
共全日制學生:5,907人

假設全部錦田八鄉居民都要有對外交通上班,假設元朗區內非新市鎮全部學生步行或單車返學:共25,887跨區人口;
還有星期日放假必要用對外交通的家傭:3,972。
還有經常無時無刻Happy Hour的退休人士:7,449。
用到對外交通有約36,000人。
而三個選區,只八鄉南選區已是其餘兩個的總和。
你們自己可以斟酌該候選人要求是否過份。
還有當想想NR917, NR918的曾幾何時非法加班都仍供不應求,甚至加價罷搭的需求仍然強盛。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
Kj2052 發表於 2019-11-5 19:27 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-11-5 18:33
講真,想點縮? 73K連上水站
都唔到? 78K/79K祗到粉嶺站
又洗唔洗照顧學生呢? 去元朗又

78k/79k去上水因為有獨市位同方便車務調動(本人猜測)