hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (Old news?) 某區選候選人建議改善八鄉交通 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] (Old news?) 某區選候選人建議改善八鄉交通

樓主| s20131417 發表於 2019-11-5 21:07 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2019-11-5 18:43
第一,中文版係寫「特別班」,以一個以中文為母語的人,無理由唔係睇中文。
而英文用:Direct urban bus se ...

其實「特別班」咪就等於小弟前文所講過嘅早繁特快線往市區/下繁特快線由市區返錦田八鄉
不過以九公司嘅性格,邊度會同你開條錦田八鄉過海線/跨區線/八鄉版272K?
一條線開到兩、三班已經算好㗎啦
因為大隧、屯轉大把路線俾你任揀之餘仲可以玩BBI
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-5 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-11-5 18:33
講真,想點縮? 73K連上水站
都唔到? 78K/79K祗到粉嶺站
又洗唔洗照顧學生呢? 去元朗又

北區重組後,宜家粉嶺去元朗係要轉車。
kitarolo 發表於 2019-11-5 21:16 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2019-11-5 21:07
因為大隧、屯轉大把路線俾你任揀之餘仲可以玩BBI

議員應該想有樣學樣
74E($14.8)相對74X($10.1)
277A($18.4)相對277X($14.8)
但968上多級($23.4>$24.3)
或268C再兜($18.4>$18.8)
誘因自然唔大,你都識講有轉車站
新東唔計隧道,暫時得粉轉南行啫,
途經路線嘅班次亦遠不及新西嗰邊密。
KC3555 發表於 2019-11-5 21:37 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2019-11-5 21:07
其實「特別班」咪就等於小弟前文所講過嘅早繁特快線往市區/下繁特快線由市區返錦田八鄉
不過以九公司嘅 ...

我又覺得無咁灰嘅。
近來九巴開拓版圖趨勢係傾向開始放資源服務鄉郊。
加上錦上路站預備有大型建設,
並且鄉郊人口增長得好快。因為人買唔到樓。
長遠有新的特別線並不出奇。

雖然251M曾經有挫敗,但其最光輝的時代人口反而係該區最少的時代。
NR917及918都在九巴有一定的數據。問題係最合理在佢點樣賺錢。
如果區議員真係可以做清楚數據,勤力落區,令運輸署覺得有必要,九巴都有能力開新線。
似乎最有可能係同遠離西鐵線的市區地方較易令巴士公司有信心。
沙頭角出觀塘一程車可以異想天開,相信八鄉的希望亦不會太遠。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
Toz 發表於 2019-11-5 21:44 | 顯示全部樓層
有村巴的話, 其實九巴開線既意義係趕絕村巴, 一話補到村巴補唔到既位?
 樓主| s20131417 發表於 2019-11-5 21:51 | 顯示全部樓層
試諗吓村巴用嘅係旅遊客車
一班車只係可以載到最多~65人(3+2,2+2得返40幾左右)
相反雙層巴士比佢多至少40人

如果話要開繁時特車
最起碼都要用返12米車清客
技術上開三、四班車已經令巴士公司賺返唔少
kitarolo 發表於 2019-11-5 22:01 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2019-11-5 21:51
試諗吓村巴用嘅係旅遊客車
一班車只係可以載到最多~65人(3+2,2+2得返40幾左右)
相反雙層巴士比佢多至少4 ...

另文已討論NR918攞Permit
可用長過11米嘅車行林錦,九巴
用3ASV試路但運吉唔願放寬至
「巴士例外」似乎都係原因之一

當然,現時251A/251B日日12米
雙層咁行,的確有條件將NR917/918
改為祗服務粉錦或林錦一段。
 樓主| s20131417 發表於 2019-11-5 23:53 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2019-11-5 21:37
我又覺得無咁灰嘅。
近來九巴開拓版圖趨勢係傾向開始放資源服務鄉郊。
加上錦上路站預備有大型建設,

既然鄉郊交通如此欠佳
巴士公司應該儘快開設特別路線
解決乘客通勤需要

由上下繁做起,繼而拓展至全日
最終先可以改善居民信心
流星☆雨 發表於 2019-11-6 00:18 | 顯示全部樓層
特別班未必無得做既,74E同277A呢種路線都開得成啦
趕客路上 理_得你
0q9w8e 發表於 2019-11-6 00:34 來自手機 | 顯示全部樓層

其實251A/251B仲有大把空間加密丫。。。跟著一開就要開兩條。。。