hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新清水灣道下繁塞車真係冇得拆?
開啟左側

[經歷分享/報告] 新清水灣道下繁塞車真係冇得拆?

JX9097 發表於 2019-11-21 10:21 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-11-21 04:57
所以咪就係因為九巴係咁掉d線上去,根本越搞越塞都無為意,跟住咩秀茂坪、尚德、康城果d區有線就要,d線 ...

根本就係成個安達臣規劃都好有問題
上落山(觀塘線沿路)路線冇多過
都係得頭尾段出入嘅(新)清水灣道同寶林路
至於出咗清水灣道/ 寶林路之後, 好似好多走線
但其實條條本身已經飽和

所謂"改善", 其實只係小修小補
對於安達臣新增人口而言
根本追唔上進度

將軍澳隧道轉車站又係另一"傑作"
個站同安達臣距離九萬幾丈遠
落都唔會有人用, 更何況係上?
而且根據屯轉往績, 對比將軍澳實際運作
隨時只係提供多一個藉口畀九巴cut車
誇公司轉乘就更加唔使諗, 幾間巴士公司之前都係得個"噏"字
相信成事機會極低, 結果個轉車站只係方便到南邨/ 寶達同興田/ 康華苑

至於電梯落山就更"騎呢"
唔計左駁右駁, 駁極都未落到山
就算落到山, 去到翠屏北邨邊皮就收工
大佬...翠屏北行出去觀塘站都講緊成十分鐘
都未計D出口條樓梯設計都唔多闊
夾硬塞堆人落去就當交差

至於現時安達臣路線, 其實只係有demand就有supply
所以唔能夠完全怪九巴塞堆車上去

評分

參與人數 1HugeC +8 收起 理由
ViviTse + 8 英雄所見略同

查看全部評分

ViviTse 發表於 2019-11-21 15:44 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-11-21 10:21
根本就係成個安達臣規劃都好有問題
上落山(觀塘線沿路)路線冇多過
都係得頭尾段出入嘅(新)清水灣道同寶林 ...

agger!! 根本成條安秀道都好有問題,但安達臣果邊好似仲起緊,遲d問題可能會越黎越嚴重....
不過講番解決方法果樣,我會建議白虹樓、寶達邨個站拉長佢,而213M/S以外ge 213系、214、613、88 唔停寶達邨果個站,
乘客可於安達邨上落,就好似213X特快班次咁,咁可以唔洗兩繁塞一塞多5-10分鐘。

另外,舊清果邊應該要好好諗吓點樣善用德望果條路落山。
可以做到ge係舊清(龍窩村往彩雲方向)去到安秀道交界個燈位果度,再劃過條線,
令到用新清ge一條龍,用舊清(飛鵝山/德望)ge另一條龍,唔洗吓吓塞兩次。
至於扎山道果個燈位、豐盛街燈位、甚至落到新舊清交界果個位d燈都可以較一較佢,咁就唔洗朝朝塞到入井欄樹。

最後再進取少少咁諗,如果安秀道同寶琳路之間果個燈位,減安秀道綠燈ge秒數有無得諗?
同樣地,舊清同安秀道之間果個燈位,減安秀道綠燈ge秒數有無得諗?
秀茂坪、安達臣、甚至尚德、康城會想不斷增加巴士路線,除非有一日佢地意識到「多而無用」ge線只會令交通狀況變差......
觀塘係一個覺醒咗ge例子,佢地開始知道「線多」、「站多」唔代表好,甚至開始想d巴士改行觀塘道地下通道。
另一個例子係尖沙咀,彌敦道每個站停晒梗係好方便,結果就只係大家鬥塞,甚至趕客

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
0q9w8e 發表於 2019-11-21 16:15 來自手機 | 顯示全部樓層
所以咪就係因為九巴係咁掉d線上去,根本越搞越塞都無為意,跟住咩秀茂坪、尚德、康城果d區有線就要,d線 ...

康城去觀塘山咪又坐290X
0q9w8e 發表於 2019-11-21 16:20 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-11-18 09:39
基本上除咗縮213D之外, 其餘完全唔可行

11X拉上去擺明係做埋觀塘短途

除咗安泰仲有邊度可以泊613。。
何況順天順安都要搭佢
JX9097 發表於 2019-11-21 18:58 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-11-21 16:20
除咗安泰仲有邊度可以泊613。。
何況順天順安都要搭佢

所以613基本上冇嘢可以搞(現實亦唔容許搞)
JX9097 發表於 2019-11-21 19:06 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-11-21 15:44
agger!! 根本成條安秀道都好有問題,但安達臣果邊好似仲起緊,遲d問題可能會越黎越嚴重....
不過講番解決 ...

安達臣前石礦場(即係安達/ 安泰再上)會再發展
不過好似私樓/ 資助房屋為主
發展成熟之後就真係求神拜佛清水灣道/ 寶林路千祈唔好有事
否則成個安達臣單靠一邊出入...嗰邊肯定死硬

其實清水灣道(德望至彩雲段)點整都只係杯水車薪
因為無論點行都好, 最終都係用同一條路(清水灣道坪石段)落山腳
除非有辦法增加嗰段路可承受客量, 否則樽頸永遠喺度

至於期望有日會醒覺線多=/=好呢...
唔好望喇...因為觀塘山同尖沙咀唔同
觀塘山係居民為主, 當區區議員一定係增取更好嘅對外交通
反觀尖沙咀啱啱相反, 當區區議員反而會爭取少d站, 提升空氣質素
Toz 發表於 2019-11-21 20:46 | 顯示全部樓層

觀塘山同安秀交通問題, 唔可能係區內解決.
主要東西幹道之中, 中九龍幹線多餘容量應該最多.
即係應該諗辦法接駁九龍灣同四順.

可能路線唔多, 順利邨道 - 佐敦谷 - 牛頭角道 - 啟祥道 - 中九龍幹線算係一條
當然唔可以照用舊路.
順天四線隧道去佐敦谷, 執靚振華道/佐敦谷北道/牛頭角路口, 牛頭角道借地盤位擴闊到六線. 啟祥道天橋起多條平行擴闊到四線.
啟祥道兩線高架天橋去到九展前落橋, 然後入機隧/中九龍幹線.
會影響到佐敦谷公園, 泳池, 仲有應該會侵入東九龍文化中心範圍, 但唔影響建築.
落山 1:10 可能會係問題, 唔可以咁斜就要改係聯合醫院對出起隧道出口.

Annotation 2019-11-21 202445.jpg
DIH 發表於 2019-11-21 23:29 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-11-21 20:46
觀塘山同安秀交通問題, 唔可能係區內解決.
主要東西幹道之中, 中九龍幹線多餘容量應該最多.
即係應該諗辦法 ...

我有另一個concept相似但細節不同的建議,就係新清落山在豐盛街後入隧道,穿過坪石遊樂場、麗晶以北空地,在承啟道出地面,可轉往土瓜灣、九龍灣西或中九龍幹線。

(費事畫圖)

ViviTse 發表於 2019-11-21 23:42 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-11-21 16:15
康城去觀塘山咪又坐290X

其實係298E轉98A.......
但講真有無直車唔應該係判斷應否開/留線ge因素,而係以估計客量為基礎,
唔通話康城無車去秀茂坪/四順,咁290A開多條支線入康城又合理咩?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
T277 發表於 2019-11-21 23:57 | 顯示全部樓層

1. 290X兜上安達臣後客量好左好多, 大把人連214叫雙飛貴價搭落黃大仙, 未兜上去果陣就真係大部分時間拍蚊啦

2. 213B全日, 益左班新移民, 但位位賺少幾蚊, 呢個村巴走線繁時都唔係爆果陣, 仲想佢全日, 諗多左啦。
梗係同11X啦, 朝早爆閘落山, 山腰開始落半車, 再上番爆過機隧, 不知幾和味, 睇怕11X要加到6分鐘一班先夠載

3. 613係好兜, 但勝左有人賣帳, 大把學生朝早唔坐214但走去用613, 未過海就落車啦, 仲唔賺到笑