hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新清水灣道下繁塞車真係冇得拆?
開啟左側

[經歷分享/報告] 新清水灣道下繁塞車真係冇得拆?

T277 發表於 2019-11-22 00:09 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-11-21 10:21
根本就係成個安達臣規劃都好有問題
上落山(觀塘線沿路)路線冇多過
都係得頭尾段出入嘅(新)清水灣道同寶林 ...

一大班南邨/ 寶達/ 興田/ 康華苑居民贈興, 直接上貴價線, 個站已經唔係大白象啦

當年開W3, 大把人睇死佢無人搭, 結果咪又係愈做愈大

ViviTse 發表於 2019-11-22 00:41 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-11-21 23:57
1. 290X兜上安達臣後客量好左好多, 大把人連214叫雙飛貴價搭落黃大仙, 未兜上去果陣就真係大部 ...

1. 290X就梗係啦,去到怡心園果陣竟然可以吉過290,所以唔係上安達臣救客量,而係當初唔應該開,安達ge可以搭290,安泰ge可以搭290A,將中ge搭290仲快,調景嶺ge一係保鐵、一係搭得行山路ge車就預咗慢,康城ge一係保鐵、一係290轉298E又密咗又唔會慢咗。

2. 所以我就更加睇唔透點解九巴想拉11X,但之前又要整點213B......? 11X係真係位位賺多幾蚊ge,所以就覺得安達臣d人搞笑,想比多幾蚊搭11X都唔R 213B全日

3. 係ge,不斷加巴士,有用無用都安秀道行一轉、秀茂坪行一轉先、出九龍,我惟有食住花生等睇繁時佢地遲d塞爆成個半山,紅燈轉綠燈都清唔晒車龍。
利申:喺順利邨道試過塞到咁,新舊兩清又試過
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2019-11-22 00:53 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-11-21 16:20
除咗安泰仲有邊度可以泊613。。
何況順天順安都要搭佢

咁安達安泰都可以搭lift落去搭ge,又或者順天順安搭lift上去搭ge,所以如果613兩樣淨係行一樣,其實未必唔可行ge。如果我樓下有得搭部lift就多set線搭,我會不知幾開心,而唔會怨點解果set線要搭多部lift先上到車。

至於順天順安要搭佢,OT一句,我比較好奇喺未有安達邨之前佢地係搭咩
但無人會肯搞呢個問題就真ge,區議員就一定係為居民爭取短期利益(亦即係越多巴士越好,有用無用ge線都好,長遠會唔會搞到自己樓下大塞車唔係concern),而我亦都估巴士公司/政府果邊唔會有人肯企出黎搞呢個問題,因為短期內只會吃力不討好,除非有一日搞到好似觀塘道咁由朝塞到晚、假日都照塞,咁就唔同講法啦......

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Toz 發表於 2019-11-22 06:55 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-11-22 00:41
1. 290X就梗係啦,去到怡心園果陣竟然可以吉過290,所以唔係上安達臣救客量,而係當初唔應該開,安達ge可 ...

如果試到 11X 山上客量都唔錯的話, 九巴咪有拆線既空間, 學 213x 咁行振華道.
拆條走振華道既線出黎, 亦做到 28 原先既客, 去程雖然都要開返分段唔可以明搶, 但回程時可以係九龍城飛橋收貴兩蚊, 睇下 28 原先既客有無落搭 (起碼都有兩蚊客啦). 落搭得多仲可以幫 28 cut 班...

宜家11X 山上客係唔夠做全日. 觀塘走唔甩.

JX9097 發表於 2019-11-22 10:00 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-11-22 00:09
一大班南邨/ 寶達/ 興田/ 康華苑居民贈興, 直接上貴價線, 個站已經唔係大白象啦

[/backcolo ...

其實呢...南邨/ 寶達有幾多人咁誠心行落去"坐"車呢?個人而言有一定保留

1. 個站距離南邨/ 寶達唔算近
尤其是嗰個位置好似山谷咁凹咗落去, 食風到不得了
沿途亦都冇上蓋/ 自動行人道, 絕對稱唔上好行
(而坐將軍澳車慳到嘅時間隨時只係變成自己行上行落)

2. 有幾多本身秀茂坪線cover唔到而將軍澳線又cover到呢?
(尤其是將軍澳線班次普遍都唔算密)

3. 將軍澳線本身收費較秀茂坪線高
點解要自己行上行落再畀多幾蚊搭車?
(就算真係有分段, 好大機會都只係出九龍方向, 回程仍然要食將軍澳價)

反而康華苑地理上就真係近嘅
回程相對亦唔使行咁長露天位置
而且現時交通遠較南邨/ 寶達差
吸引力會較南邨/ 秀茂坪大

214P_world 發表於 2019-11-24 20:50 | 顯示全部樓層
首要拉長白虹樓個站先啦
獨學而無友,則孤陋而寡聞
toyl 發表於 2019-11-24 21:29 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2019-11-24 20:50
首要拉長白虹樓個站先啦

已經完成啦!只不過係多咗290X之後,巴士龍再長咗囉....
T277 發表於 2019-11-25 19:57 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2019-11-24 21:29
已經完成啦!只不過係多咗290X之後,巴士龍再長咗囉....

其實仲有得拉長, 不過個路牌就要重置, 大陣仗好多囉
poondriver 發表於 2019-11-25 20:09 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2019-11-24 21:29

290X 半個鐘一班點拉得長條龍? 不如講埋A26?

唔好話咩 今朝我坐個班290X又跟住3架88一齊拖落山 3架一齊停站 邊堆車阻街D?
poondriver 發表於 2019-11-25 20:12 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-11-22 00:41
1. 290X就梗係啦,去到怡心園果陣竟然可以吉過290,所以唔係上安達臣救客量,而係當初唔應該開,安達ge可 ...

雖然我都覺得290X係唔應該開 但而家早繁290X已經爆到要加班
而家斬左佢 做返同樣既客就要加返一樣數目既車落290 290A 2條咪又係行新清 到頭來又係冇變