hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 202 開辦
開啟左側

[路線消息] 九巴 202 開辦

S3BL100 發表於 2019-11-19 23:37 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2019-11-19 18:16
岩呀, 我就係想做佢單邊咋, 同埋我一向都唔主張用其他區既線去做本區, 用202做主要就係用返自己野~同埋屠 ...

道路網問題令 46 點都要停美孚先可以上荔景山,就算唔係深水步本區資源都唔代表唔可以考慮

你可以話尖沙咀長沙灣服務範圍太細,但一來東京街直插已經掃晒蘇屋同東京街沿線新屋苑未來人口增長最多既位置,二來你再增加服務範圍既同時亦進一步增加替代品數目,到頭來條改慢左既新線唔比起現有其他路線有任何優勢,簡直係弄巧反拙

入埋尖東我唔反對,甚至可以漆咸道南左轉柯士甸道西行走,直去可以落下通道直出連翔道,但總之底線係做埋旺角就等同做埋現有其他路線做緊既野,完全無意思

至於你話主要目的係做大角咀客,成條 thread 好似只係得你一個人 FF,我都費事講咁多,要講既其他版友都已經講晒,你唔信就算

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2019-11-19 23:40 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2019-11-19 02:46
九巴呢啲咁官僚既公司, 開親新線都係要等一年半載先識加班
唔好期望咁多
同埋感覺上蘇屋個巴總對蘇屋邨黎講其實都唔係話最就腳
要吸下客不如試下拉到去興華街順寧道果邊泊街仲好

其實蘇屋跟 6P 796C 出站,已經食得晒成條蘇屋邨

JX9097 發表於 2019-11-20 09:49 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-11-19 20:19
諗得過,變成長沙灣來往高鐵站同尖沙咀特快,不過來回都兜一兜尖沙咀碼頭先好,因為轉船客佔大多數。
...

蘇屋方向已經建議入碼頭u-turn先上九龍公園徑
至於海逸方向就難d...
基於道路限制, 若果要由廣東道入碼頭

最近都要經梳士巴利道東行, 尖東站外u-turn, 梳士巴利道西行
咁搞法, 為咗碼頭一個站, 隨時唔見8-10分鐘, 車都派多架

若然蘇屋堅持要去碼頭直車的話
一係2照縮, 加番1/ 1A/ 6轉乘
一係2唔縮, 但資源問題要解決
miklcct 發表於 2019-11-20 10:15 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-11-20 09:49
基於道路限制, 若果要由廣東道入碼頭 ...

蘇屋唔係問題,海逸無咗碼頭直車即刻反枱都似!

無論點改,來回海逸都一定要直達尖沙咀碼頭!除非重開紅磡中環/灣仔航線咁先可以諗抽走。

海逸方向,可以廣東道、柯士甸道、彌敦道、尖沙咀碼頭再去海逸。

P.S. 海逸方向如果停110北京道個站當做咗碼頭應該重有機會收貨,但係要過百人喺嗰度等車可能會係一個問題。
進智公交
JX9097 發表於 2019-11-20 10:41 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-11-20 10:15
蘇屋唔係問題,海逸無咗碼頭直車即刻反枱都似!

無論點改,來回海逸都一定要直達尖沙咀碼頭!除非重開紅 ...

建議入面, 海逸方向停1881 (即九巴"北京道"站)
呢個站距離尖碼其實唔遠, 只係差條馬路
stevechau 發表於 2019-11-20 12:11 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-11-19 23:37
道路網問題令 46 點都要停美孚先可以上荔景山,就算唔係深水步本區資源都唔代表唔可以考慮

你可以話尖沙 ...

無考慮過46, 其實佢同45係呢頭都有種連佢存在都唔知既感覺係度同埋原意唔係想主打美孚特快, 只係想用差3-5MINS既時間單邊做美孚特快攬多班客返黎~而實際

東京街直插呢, 就真係基本盤太細, 叻極都係30MINS一班, 唔CUT線就算~
因為到最後都係睇尾站麗閣果頭呢兩個站睇唔睇佢, 但呢頭既路線係班次決定命運, 尤其係做咁近地鐵站口既屋苑~
就算大家都知呢頭最大既人口增長盤就係呢度, 都幾可肯定佢單靠做麗翠尖沙咀特快定係麗翠旺角奧運流水都唔會有客......
因為前面既東京街客係唔會理呢條線, 同796C一樣你有緣係我面前埋站咪比面上呢架車囉, 後面麗翠一帶又疏到根本等唔到......
所以我一路都話要做呢條線, 要由蘇屋出發, 呢條線係要行興華街擺站, 經囍字頭果堆新盤後(人地點都無麗翠咁近地鐵站口呢), 前面一定要做多少少野
再入荔枝角道去做返麗翠出去既客
回頭就東京街轉入元洲街, 經興華街返蘇屋~
班次上, 想做客最疏只能20MINS一班~
所謂旺角特快唔係為左要做真係超快, 而係快少少去駁返堆鐵路回頭客返黎, 係就係有一後好似重覆左, 但事實係成段路反正點都唔快得去邊~
反正九龍中央郵政局出發去到東京街麗閣邨巴士站, 跟280X走(4.4KM, 純車程13MINS)同跟2仔行(3.3KM, 純車程13MINS)車程係一樣
唯一尖沙咀特快可以駁既就係兜多左圈行多左路, 但埋少左站少左上落客既時間, 等麗翠打後班客可以偷快5MINS左右返到去~
(前提係咁樣快到既情況係東京街出黎果幾盞燈咁岩唔係等得郁既時段)
所以就算比202做尖特可以同2仔既班次一樣, 你都快唔過2仔幾多既時候, 我先有D覺得兩邊基本盤細之餘效果成疑, 唯有靠用差不多時間去做多D野先好搞咁樣既線~

行埋尖東其實都係同一個LOGIC, 不過既然你覺得同一LOGIC會一邊通另一邊唔通就算啦, 唔重要~
尖東回頭行柯士甸道我都有諗過, 轉入去果個路口其實比加士居道可能更適合大車
但我怕平時都會頗塞車, 因為柯士甸道我揸車行過塞過好多次, 會覺得塞死無路走~
但過到彌敦道十字路口就會一天都光晒, 下一步就會係塞返東京街堆燈陣返上去XDDD

202主打奧運/奧運可能係202意料之外既客源位, 的確係我FF/我對呢條線暫時既估計~
不過建基於之前講270B等西九既話題同觀察, 次次都係個個話我FF, 個個都話我一定錯/將會錯
但最後又硬係發現我講既好多時都會成事實/結果s去睇......
你當我FF先囉, 我都係估JE, 可能今次我終於第一次估錯呢~

stevechau 發表於 2019-11-20 12:28 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-11-20 09:49
基於道路限制, 若果要由廣東道入碼頭 ...

首先202同8P合併無問題, 但唔好咁搞2仔~
因為你個方案基本上已經將202從2仔分裂左出黎, 但本身2仔尖沙咀原路班客基本上係會無左條線......
重點:必需要處理九龍酒店及清真寺兩個站來往荔枝角道果班客
碼頭客我當202同6仔搞得掂(但其實南行落碼頭班客主力係荔枝角道黎)
但重點果班客係完全被拋棄的, 偏偏呢兩個站先係令2仔能夠坐滿甚至打爆既地方~
而呢D上落車位, 1/1A根本唔關事, 加比佢地做乜?! ; 6仔只能講句愛莫能助, 就算客源岩, 但運載力本身已經載突左, 唔會有餘力食到2仔客
除非你既202唔係行海皮, 係渡船街塘尾道, 咁都仲有商榷餘地~

行海皮既話, 202+8P你完全當條新線做算啦~

S3BL100 發表於 2019-11-20 14:31 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2019-11-20 12:11
無考慮過46, 其實佢同45係呢頭都有種連佢存在都唔知既感覺係度同埋原意唔係想主打美孚特快, 只係想用差3- ...

你講咁多野都無意思,因為重點從來唔係條線本身有幾多客、夠唔夠客

而係帶來既客量同收入增長有幾多

問題係美孚特快唔係事必要用呢條線去做,但你用呢條線做美孚特快,效果就係倒走左其他本來尚算有優勢既客源,而佢地未必係左手交右手,隨時送左俾鐵。仲未計咁做根本係對新區居民極不公平

結果只係偷雞唔成倒蝕,完

JX9097 發表於 2019-11-20 14:51 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2019-11-20 12:28
首先202同8P合併無問題, 但唔好咁搞2仔~
因為你個方案基本上已經將202從2仔分裂左出黎, 但本身2仔尖沙咀 ...

我建議當中, 2唔一定要縮(可以睇番原文)

只係縮走2的話, 資源就相對鬆動
新202可以提供到較密班次去吸客

若果荔枝角兗來往尖沙咀本身有一定客數的話
我唔反對2走線維持不變, 照擺尖碼

stevechau 發表於 2019-11-20 15:55 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-11-20 14:31
你講咁多野都無意思,因為重點從來唔係條線本身有幾多客、夠唔夠客

而係帶來既客量同收入增長有幾多

對唔住, 事實係時間上其實旺角/尖沙咀點行返黎長沙灣都無乜優勢又唔係私家車, 尖旺兩地距離長沙灣都比較近, 巴士停燈+上落客條路幾快都好難有好出既效果, 就算真係玩旺美特快都只係因為距離遠左但時間差不大而令到特快效果出D~
行返東京街出入的話, 回程係海皮頭兩盞燈已經可以令舊路慢既缺點無左9成~
出去就因為車流問題, 的確尖沙咀特快落碼頭一帶可以有D優勢, 所以本身202落旺角果段唔會有你提出既尖沙咀特快咁吸引
之但係去邊都好重點反而係回頭呢下先會係呢條線有幾得既重點, 你既重點擺係麗翠, 但我都提過其實用我不同既路線去行得出既結果都會係同你理想既行法時間接近一樣~

點行都係純粹係FOR懶人可以比較DOOR TO DOOR多於車程上優勢, 所以班次同站位比車程重要, 呢點係大半個深水埗區都有既問題黎~

但點都好, 都係我地FF JE, 既然人地客氣請教你到最後你都係喜歡搬個高高在上既款出黎教訓人既, 咁就此完結囉~