hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 202 開辦
開啟左側

[路線消息] 九巴 202 開辦

stevechau 發表於 2019-11-19 11:08 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2019-11-15 17:28
加左價,796C依家只係慳到1毫咋

呀~ 你岩~ 小弟搭車無睇價錢好耐, 淨係大約知邊架平DD~XDD
stevechau 發表於 2019-11-19 11:09 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-11-15 17:32
其實應該駁返富昌村果條西九龍走廊支路,否則單向做點都死

果個支路出口有心起既話, 十幾二十年前就已經通左車啦~
stevechau 發表於 2019-11-19 11:10 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-11-15 18:46
係都要入西洋菜南街,其實係上海街同停朗豪坊先右轉山東街咪仲方便同穩定
...

條山東街真係無謂幻想, 先唔講個路口窄......上海街入旺角之所塞成咁, 可以話超過一半都係因為呢個路口, 同埋行到ARGYLE轉唔到出去??
stevechau 發表於 2019-11-19 11:27 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-11-15 23:56
個人認為 202 根本應該做尖咀特快而唔係旺角

來往旺角對比其他現有路線快唔到幾多,但如果係蘇屋掃晒東京 ...

十分同意, 其實202係有條件咁做個人附和既睇法應該係做循環線單向特快之後, 跟2/6行返彌敦道北行返去~

南行半特快我PREFER行渡船街多D, 始終做到多D野, 時間又唔爭得遠~
其實以前6X只係衰在美孚總站太少人上, 個路線本身問題不大~

其實BASE ON你既諗法, 我有個有D大膽既FF想法TIM~
依舊做循環線, 南行行東京街/興華街+荔枝角道出都得, 然後渡船街落1881回頭返彌敦道北行
入彌敦道行到雅蘭左轉ARGYLE上西廊直飛返美孚, 之後先再行興華街上返蘇屋~
即係南行就做蘇屋+東京街半特快落尖咀一帶既客, 北行就沿路做美孚特快客, 用兩批唔同既客鞏固客源~
雖然只係FF, 但唔知CHING會唔會願意比下意見呢?
stevechau 發表於 2019-11-19 11:48 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-11-16 01:04
李鄭屋商場始終有人搭車, 我都估唔到, 九月有次平日朝早10點幾呢個站上車, 上左十幾個客, 有老人家有中年 ...

果頭一向都有班捧場客搭2A, 就算轉巴總去美孚無幾耐之後推左出青山道都一樣有大把李鄭屋一帶既客特登行出去搭......而且行青山道仲做到元洲邨上黎既客, 但而家呢班客係唔會上保安道......所以當日我自己係反對2A重新上返保安道的~
至於街市客, 坦白講2A行青山道定保安道對佢地無影響, 主要消費點係順寧道, 其實上保安道定係落青山道都係一個街口~

反而蘇屋班客比較係新重點就真~
而家2A係蘇屋+李鄭屋叫做多左少少客, 但其實對比以前去到長沙灣站既客量計, 係少左DD客的~
商場站果堆客不會感到意外, 呢班客其實你唔係保安道都會係青山道見返晒佢地的~

至於站位......你試多幾次2A連入旺角道都有排搞, 塞死係西洋菜街想跳車都唔得果陣, 你就明點解堆人出MK就算要入勝利道都未必會死等2A......
2A塞緊入旺角道果陣, 我坐2/6/6C已經係旺中落車, 到2A埋到先達站頭落客, 我衰衰地都行到去火車橋喇
同埋2/6係咪轉左去到銀行中心先有得落, 我最近坐過好似係果度落過車~
(以前係培正一帶返左兩年工, 中學係巴富街返學, 好知果頭既步行距離同時間差)
如果去東站, 我係鴉蘭街落穿始創上會快好多, 又或者咁岩有796C就聯合落車, 用得最多都係瓜青紅VAN弼街落~
stevechau 發表於 2019-11-19 12:00 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2019-11-17 02:45
經過舊時6X尖沙咀版既失敗
相信九巴唔太敢搞西九龍區往尖沙咀所謂特快線

第一代6X最主要係衰在得幾乎得美孚總站上客, 而且落客站位又奇奇怪怪JE~本來就唔係諗住做幾多野, 純粹係多架有客落尖咀收返多少既車, 之後就搞牌過紅隧做過海車~
條路本身無問題, 就算我揸車返九龍灣返工, 我都係行呢條路過機隧, 其實呢條路係好順~

反而係九記一向極小看本低估西九尤其係深水埗既客量, 無審視過自己係呢區提供既服務有咩問題, 搞到好似唔多人搭佢車JE, 但其實西九客咁多年黎陰到咁都趕唔走~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
hon_son_wilson + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

stevechau 發表於 2019-11-19 12:02 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2019-11-19 02:46
九巴呢啲咁官僚既公司, 開親新線都係要等一年半載先識加班
唔好期望咁多

行興華街就無問題, 但擺興華街順寧道真係完全無空間比巴士停車做巴總~
796C/2A都好常出現唔夠轉企死路口既問題~
leo_ku 發表於 2019-11-19 12:19 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-11-19 13:21 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-11-19 12:19
可以諗諗整第三代6X, 麗瑤開經葵涌醫院轉右落美孚經蘇屋跟現有202上橋,再跟第一代6X 出尖咀再返西九站, 抽 ...

麗瑤開咁要當46支線,唔可以用九龍嘅編號6X,要改名做46A。
進智公交
S3BL100 發表於 2019-11-19 13:40 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2019-11-19 11:27
十分同意, 其實202係有條件咁做個人附和既睇法應該係做循環線單向特快之後, 跟2/6行返彌敦道北行返去~

...

咪玩啦,202 擺明係要做東京街堆新屋苑,你去到旺角上西廊再美孚屈返轉頭,點做佢地生意?特咩快?

fb.com/scientisthk2usa/