hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 202 開辦
開啟左側

[路線消息] 九巴 202 開辦

miklcct 發表於 2019-11-19 15:13 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-11-19 13:40
咪玩啦,202 擺明係要做東京街堆新屋苑,你去到旺角上西廊再美孚屈返轉頭,點做佢地生意?特咩快?

...

有心做長沙灣堆新屋苑嘅,就將條32廢物利用,拉出尖沙咀,搞掂。
進智公交
ky927 發表於 2019-11-19 15:33 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2019-11-19 11:10
條山東街真係無謂幻想, 先唔講個路口窄......上海街入旺角之所塞成咁, 可以話超過一半都係因為呢個路口,  ...

行山東街多個賣點停朗豪坊門前
stevechau 發表於 2019-11-19 16:28 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-11-19 13:40
咪玩啦,202 擺明係要做東京街堆新屋苑,你去到旺角上西廊再美孚屈返轉頭,點做佢地生意?特咩快?

...

北行特快果個位係美孚, 回頭要做返呢度可以美孚回頭跟2X行返東京街落車既咁行相比起行深旺道係慢左DD, 但想做到既係原本班客之餘仲多班美孚客, 用多DD時間可以做大個餅, 多D客去穩住條線JE
(銘基書院站行深旺道返到東京街長沙灣邨燈口2.7KM, 10MINS ; 同位置起步西廊美孚回頭行荔枝角道返到東京街長沙灣邨燈口5.6KM, 但塞埋燈同慢車都係13MINS)
再唔係既其實唔使入美孚都得, 西廊落橋行曼克頓山果邊入海麗沿路返東京街都一樣做得返原有想做既東京街客~

坦白講, 單靠東京街新屋苑, 旺角特快定尖咀特快也好都唔多夠客, 始終地鐵站出口就係正東京街口同長沙灣遊樂場果邊, 要行過去真係好近~
總站區太細的話, 咁既特快線係呢頭生存空間好細~

不過做埋美孚特快呢個走線只係靈機一動既FF, 自己都無好細緻咁諗過~

stevechau 發表於 2019-11-19 16:44 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2019-11-19 15:33
行山東街多個賣點停朗豪坊門前

個優點係可以停朗豪坊門口JE但個問題係山東街對巴士黎講唔可靠唔易用, 本身果個位擺站又唔似吸到上車回頭客, 行山東街走既效果可能仲低過行前D轉登打士街出彌敦道

miklcct 發表於 2019-11-19 17:43 | 顯示全部樓層
其實呢條202真係正一垃圾線假特快,對蘇屋毫無作用(出旺角搭返2或者796C好過,回程更加唔使諗一定彌敦道車海見,去大角咀行出青山道搭31B好過塞旺角。喺長沙灣道道附近亦都係車海見直劈旺角,喺荔枝角道附近同時係麗蘿樓等2A 2X同32都好過呢條有緣人班次(好似我住旺角(近豪華戲院),上次去深水埗泳池咁,都係搭32返歸,而家有呢架202我就成為既得利益者啦,不停站特快直達旺角酒店,但係一唔啱時間咪又係2A 2X 32見)。唯一應該會有人等嘅嘅回程大角咀上車,因為另一合理選擇得31B(其它路線有排兜旺角),但我相信除下午繁忙時間有東涌線接駁客之外,其餘時段會係小巴客量。
進智公交
S3BL100 發表於 2019-11-19 17:49 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2019-11-19 16:28
北行特快果個位係美孚, 回頭要做返呢度可以美孚回頭跟2X行返東京街落車既咁行相比起行深旺道係慢左DD, 但 ...

做大個餅?呢個世界唔一定 1+1 = 2,可以係細過 2 都得,你去到美孚先屈返轉頭,麗翠苑同未來屠房新屋苑咩客都俾你趕晒,仲要去到旺角先上公路,已經唔係「慢左DD」,人地仲有 2 仔可以坐,旺角起步仲有 2A

我講得出尖沙咀特快,最盡應該去到眾坊街就轉出去,跟 280X 行連翔道。成篇主題最多版友爭議一點,根本就係所謂旺角特快慳唔到幾多時間,甚至可能仲慢,而你就要進一步再拖慢佢

事實上麗翠苑同屠房,尤其後者,已經相對唔近地鐵。你嫌果度近地鐵所以唔夠客,又有無諗過原來美孚更近地鐵站?

更何況真係想做旺角美孚特快既話,唔係得呢條線可以打主意,適合改線對象至少仲有條 46。你用 202 做佢地生意,都只係做得單邊

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2019-11-19 17:58 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-11-19 15:13
有心做長沙灣堆新屋苑嘅,就將條32廢物利用,拉出尖沙咀,搞掂。

32 應該做既係同其他上葵線直接重組,而唔係為左一班有特別口味既黃克競客繼續搞到不倫不類,石圍角象山由深水步回程要行去少人既荔枝角道上車

旺角返麗翠苑,仲有 2 2A 可以揀,2 仔直頭尖沙咀開出,係差黃克競一個站咁大把,不過係因為要掃晒成條彌敦道而做唔到特快咁解,但反正你諗住拉 32 都唔係做特快

你想掃晒成條荔枝角道西行既,除左 32 仲有其他選擇可以做重組對象(提示:有咩區有超過一條線做深水步同旺角,而又相對無迫切需要將其中一條拎上西廊做旺角特快?),但點都唔會係拎條 202 掃晒成條東京街、改佢做尖咀特快既效果

fb.com/scientisthk2usa/
stevechau 發表於 2019-11-19 18:16 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-11-19 17:49
做大個餅?呢個世界唔一定 1+1 = 2,可以係細過 2 都得,你去到美孚先屈返轉頭,麗翠苑同未來屠房新屋苑 ...

岩呀, 我就係想做佢單邊咋, 同埋我一向都唔主張用其他區既線去做本區, 用202做主要就係用返自己野~同埋屠房麗翠係好Q近地鐵站口GA, 佢仲近過李鄭屋同地鐵站口既距離~
不過美孚亦近地鐵站呢點你都講得岩, 唔應該咁重視美孚~

但如果講到咁, 尖沙咀同長沙灣呢邊既服務範圍都係太細, 咁我又覺得尖沙咀特快做既效益同意義不大喇~
又或者可以試下因著循環線既緣故, 唔一定需要原路折返, 試下入埋尖東再回頭(唔知巴士做唔做到漆咸道直表左轉加士居道呢)
如果回頭都係行返2仔原有既尖沙咀服務範圍, 係咪有需要搞尖沙咀特快呢點我有所保留~

反正202既暫時走線睇都唔算係做緊特快既工作, 而係搵&儲緊新客, 班新舊客見你30MINS一班真係成條街都唔會等~
我係李鄭屋都尚且做到屋企出門口計, 用地面交通耐不耐都做到15MINS左右就出到旺地恆時, 試問30MINS一班既假特快對東京街又有咩吸引力可言呢??
唔坐鐵都大把車出MK啦, 就算玩尖咀特快計埋等車都唔係快~
所以202本身既重點應該唔係旺角甚至東京街麗翠果邊, 而係我之前講既奧海城+富榮客, 但開線既目的就寫左係東京街呢個位度~
JX9097 發表於 2019-11-19 18:59 | 顯示全部樓層
忽發奇想
當年九巴都建議過2同8P合併
若果依家改做202同8P合併, 同時2可考慮縮去佐敦

大致上變成咁
202 蘇屋<>海逸豪園
途經: 麗翠苑/ 麗閣, 官涌/ 柯士甸站, 廣東道/ 1881, 尖東站, 黃埔花園
海逸方向: https://goo.gl/maps/nnyJ5fKi3boR24C66
蘇屋方向: https://goo.gl/maps/EoVqm5h8SEfjydGT6
miklcct 發表於 2019-11-19 20:19 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-11-19 18:59
忽發奇想
當年九巴都建議過2同8P合併
若果依家改做202同8P合併, 同時2可考慮縮去佐敦

諗得過,變成長沙灣來往高鐵站同尖沙咀特快,不過來回都兜一兜尖沙咀碼頭先好,因為轉船客佔大多數。
進智公交