hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴唔俾車長變通? 明知塞車都唔會行替代路線 ...
開啟左側

九巴唔俾車長變通? 明知塞車都唔會行替代路線

stevechau 發表於 2019-11-19 10:43 | 顯示全部樓層

b123as 發表於 2019-11-16 09:39
汀九塞城巴都未必會改,除非知係橋上炒車塞,但呢排度度塞,落屯公未必快到好多,葵涌去青衣荃灣個段一樣可 ...

坦白講, 當時南橋、青衣都完全無事......
而相比上面會封死, 下面點塞都仲叫做有得郁~
stevechau 發表於 2019-11-19 10:49 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2019-11-19 10:28
其實好似紅VAN咁 BE WATER 咪幾好
夠晒彈性, 又唔使塞死

紅VAN BE WATER咪又係搵份保黎駁......BE WATER既代價係車費海鮮價囉, 仲可以同線唔同車唔同價錢TIM~
stevechau 發表於 2019-11-19 10:58 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2019-11-18 21:33
就算班站助教佢地改路, 好多時班 carlo 都係唔識路係到兜大圈, 呢幾個月都領教過唔少次

962X 總站直去屯門 ...

好多師傅只係識自己路線, 就算同一個方向平行咁行, 爭一個街口就完全唔知自己係邊GALA~
早幾個月仲算和平淨係堵路既時候, 有晚坐60X出九龍去到大南西街遇RB逼左入青山道, 個司機當堂想劈車停駛咁滯
(當然仲因為有一堆又幫唔到手, 圍住個司機又得個嘈字既叔叔嬸嬸煩住個師傅)
入到去佢見站就比人落, 我等班"長輩"煩完先行埋去問佢掂唔掂, 係咪仲想揸返出去, 佢話係我先同佢講話我幫佢帶路, 後面邊條煩友話想落車我就點個站位請師傅開門~
師傅問我邊度落, 我話我東京街就落既, 不過你唔識路我帶到你出黃金入返長沙灣道先啦, 轉返出長沙灣道你就會識路可以繼續報站GALA~

所以咁岩遇到事, 自己識既就幫下手啦, 但如果睇GOOGLE MAP就唔好靠晒個MAP, 唔好以為架車係中軸驅動就實夠扭轉得入D街坊灣, 好多師傅其實無操開係睇唔到位唔識攞位/入唔到內街窄路口既~
見個太多人懶係醒, 點條黑路比師傅行~
樂仔〞 發表於 2019-11-21 23:28 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2019-11-19 10:40
作為14號晚有份係三幹塞死既一份子.......
公道D講, 果晚係貨櫃碼頭唔見有任何一架同方向既城巴有改過道,  ...

城巴好似多數往港島就識改路
往大西北就相對較少

p.s. 九龍灣邨巴去到 19:25 左右先尾車,洗乜見 258X 就上咁睇唔開
acc1368 發表於 2019-11-22 02:17 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2019-11-19 10:49
紅VAN BE WATER咪又係搵份保黎駁......BE WATER既代價係車費海鮮價囉, 仲可以同線唔同車唔同價錢TIM~
...

紅頂不嬲可以合法任行喎(除非禁區)
何來無保

灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
stevechau 發表於 2019-11-22 16:59 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-11-21 23:28
往大西北就相對較少

太多人等緊車喇, 基本上258X黎之前, 其實平時黎既村巴數都有到晒站......
但咁多年來都無乜幾何咁多架屯門村巴上到爆晒離站都仲咁多人咁長龍留後~
加上其實有約食飯都想早D入到屯門, 見車就跳啦, 點知......
stevechau 發表於 2019-11-22 17:03 | 顯示全部樓層

acc1368 發表於 2019-11-22 02:17
紅頂不嬲可以合法任行喎(除非禁區)
何來無保

有事果陣被保險公司話暴動唔保果下, 你咪明囉~(你有睇過D TERMS的話, 其實而家公開話保JE, 但到出事果陣幾百個藉口可以玩到你唔CLAIM/CLAIM唔到)

其實亂緊果陣佢地班友都係當8號風咁玩, 奇貨可居、開天殺價~

PF2802 發表於 2019-11-22 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-11-21 23:28
往大西北就相對較少

試過長青隧道前大塞,成堆黃車轉落青衣走
acc1368 發表於 2019-11-24 08:05 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2019-11-22 17:03
有事果陣被保險公司話暴動唔保果下, 你咪明囉~(你有睇過D TERMS的話, 其實而家公開話保JE, 但到出事果陣 ...

一決定係暴動就係咪紅頂禁區都會乘機唔賠
灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
T277 發表於 2019-11-24 10:43 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2019-11-19 10:49
...

黑社會交通工具, 直頭猖狂到九巴全線停開果幾日, 喺秦石拉客出MK, 亦真係有人上。