hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解香港咁少全中國製專利巴士?
開啟左側

[車型及機械] 點解香港咁少全中國製專利巴士?

JF1261 發表於 2019-11-17 22:56 | 顯示全部樓層

你睇連大陸團旅遊巴都由三龍一通轉返做Scania/ Volvo 就知咩事啦
天空之神 發表於 2019-11-18 00:28 | 顯示全部樓層
歡迎閣下開返間比錢買垃圾
.
臥龍-廣鐵肇段 發表於 2019-11-18 01:53 來自手機 | 顯示全部樓層
每次一提到呢啲問題,就發現相當多香港巴士迷對大陸巴士嘅認識要麼就停留喺十幾廿年前嘅水平,要麼就只睇得到自己睇到嘅嘢……
首先,國產巴士相當部分都係垃圾車,我認同。
但,大陸車多垃圾嘅相當一部分原因,係喺大陸嘅市場環境下,根本冇“靚車”嘅生存空間,所以好多時候喺大陸見到嘅,未必能代表實際水準。
好多香港人睇好青年,僅僅係因為青年喺香港有一定嘅保有量同佢本身“豪華”嘅形象。然而,青年以前之所以睇起身掂,完全只係因為傍上MAN同Neoplan,用咗MAN嘅技術與部件,又適逢公路客運嘅黃金年代製造出一種青年=豪華高級嘅形象而已。然而事實上,青年實際嘅水平,遠遠不如三龍一通。以至於青年現時早已走入破產邊緣,要靠“僅靠加水就能行走的水氫動力車”來訛人。
而從國產車總體來講,三龍一通尤其是宇通,技術水平最高,已經有水平在國際市場爭得一席之地。而各機器廠如玉柴、濰柴,其出品亦唔算差,當然比起康明斯、VOLVO,依然有相當大差距。只不過差距實在冇大家想象中咁大,當然亦唔細。
至於純電動產品,因為可以話國產所有嘅純電動產品均只係政策推動下嘅產物。銷量如何,產品保有量如何,與政策嘅關係大於與技術水平嘅關係。
#利申,大陸人
RH7685 發表於 2019-11-18 02:32 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-11-18 07:03 來自手機 | 顯示全部樓層
臥龍-廣鐵肇段 發表於 2019-11-18 01:53
每次一提到呢啲問題,就發現相當多香港巴士迷對大陸巴士嘅認識要麼就停留喺十幾廿年前嘅水平,要麼就只睇得 ...

請自行比較 youngman 同馬拉man 既耐用同技術水平,一過後門就後山

未計雙層技術問題 ,你睇下部F500 抄成點?廣通之前想抄部 Facelift 都係無下文,抄都死,唔使講自煮燃發啦
matchnacu 發表於 2019-11-18 08:06 來自手機 | 顯示全部樓層
點解香港巴士唔買大陸車, 就係因為唔啱用, 彎多路窄, 營運時間長, 載客量大, 亞熱帶天氣令車輛對空調要求高, 呢種條件令香港彷彿成為巴士嘅修羅場, 香港巴士公司都試過買大陸巴士, 但數量唔多, 特別係九巴, 買過數架之後並無再加單之餘, 更有少部份退回部車, 可見大陸巴士未能滿足香港市場, 所以香港咪咁少大陸製巴士囉
臥龍-廣鐵肇段 發表於 2019-11-18 09:30 來自手機 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2019-11-18 02:32
主旨 大陸車好好 香港人唔應該有偏見 要擁抱大灣區

明明主旨就係“大陸車係唔差,不過都係收埋自己用啦”,你閱讀理解唔過關。
groom1002 發表於 2019-11-18 10:17 | 顯示全部樓層
對國貨安全冇信心
RH7685 發表於 2019-11-18 11:14 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2019-11-18 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層