hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議93a,95m,98a合併
開啟左側

建議93a,95m,98a合併

golems 發表於 2019-11-18 22:26 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原因:93a,98a車程長,加上有直出小巴受競爭,變相只做到流水線,使用93a,98a來往觀塘的人很少,95m又冇人搭,建議三線合併,專做流水客,並服務藍田(山),編號改為298,來往坑口北至藍田北。

班次:6:50-8:10,15:30-17:50 十分鐘班,其餘時間20/30分鐘班

路線如下(往藍田北):
跟98a至景林邨
浩明苑
寶林總站
跟93a至和樂邨
裕民坊
牛頭角站
創紀之城
觀塘市中心
跟38至平田
藍田北總站

往坑口北:
跟38至創紀之城
牛頭角站
觀塘市中心
和樂邨
跟93A至英明苑
跟98c至厚德邨
跟98a至坑口北

收費(往藍田北):
全程:6.1
寶林總站:4.9
寶達邨:4.5

往坑口北
全程:6.1
安達臣道:5.1

另外,建議98b全日循環服務,並不停景林邨至寶康公園,厚德邨後直出將隧,路線如下:
原線至厚德邨
APM創紀土城5期
跟98a至觀塘狗屋
厚德邨
重華路
煜明苑
清水灣半島
跟98s至康城站

收費:
全程:6.8
銀澳路:6.1
APM創紀之城5期:6.8(還原)
厚德邨:5.1
*APM創紀之城5期→煜明苑前:6.1

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

10598C 發表於 2019-11-18 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層
坑口居民,
如果閣下未搭過93A、95M、98A,不如了解多啲呢三條線先出建議
 樓主| golems 發表於 2019-11-18 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-11-18 23:13
坑口居民,
如果閣下未搭過93A、95M、98A,不如了解多啲呢三條線先出建議

Get唔到
10598C 發表於 2019-11-19 00:16 來自手機 | 顯示全部樓層

golems 發表於 2019-11-18 23:48
Get唔到

你只係由坑口居民諗法認為冇人搭佢出觀塘

事實係,最多人係由寶林同山上往來觀塘,你非繁忙開20-30分鐘一班根本係不可接受,而家繁忙時間98A係班班頂閘

若然閣下對93A、95M、98A之議題唔熟悉,建議閣下先多瀏覽本板其他相關文章
南韓金仔 發表於 2019-11-19 05:04 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-11-19 09:30 | 顯示全部樓層
98A係特快線,除93K之外唔能夠被其它路線取代。
進智公交
EX-TL 發表於 2019-11-19 10:22 | 顯示全部樓層

傻的嗎?
JX9097 發表於 2019-11-19 13:06 | 顯示全部樓層
呢條新線唔可能過關
定線太騎呢...

景林後入寶林站自轉出番同一個路口(將軍澳警署)
既然去藍田北, 何解落山後又要兜牛頭角站?
再者, 山上聯合冇咗直車, 現今世代肯肯定畀人嘈

零分重作
3ASV174 發表於 2019-11-20 23:09 | 顯示全部樓層
南韓金仔 發表於 2019-11-19 05:04
依家3條線情況係咁95M繁忙時間係快過98A來回將軍澳山上
但98A仍然多客,因為係秀茂坪特快
最廢係93A,因為 ...

93A 日均乘客量多過 296D 同 796P 加埋,
廢?你肯定?
如要討論,請先自貼差餉單一次
ViviTse 發表於 2019-11-21 04:23 | 顯示全部樓層

首先,好佩服你有courage開po講呢3條線,印象中每次italk有人想幫手搞呢個死結ge時候,都會比山上人插到收晒聲,而official果邊又無點理過呢個問題。
好,講番你個建議,可取ge係「合併」、「98B全日」呢兩個idea,唔可取ge係「拉長到藍田」同埋「合併之後大減班」。

我認為「合併」可取ge原因係:
3線走線及停站不一,居民要決定去一個站等,雖然3條線本身夾埋計係密,但除番開每條都唔算密,所以「合併」咗佢去避免載空係可取ge。

我認為「98B全日」可取ge原因:
康城人口有增長,出觀塘需求增加,坑口一直靠102系,但非繁都長期有人龍,相信都係一個合適ge時候黎用巴士取締,只不過會係諗102果堆小巴之後拎去邊好呢,開將南過海車?定係將旺線,定係開坑紅線去食咗297咁解。

我認為「拉長到藍田」唔可取ge原因:
觀塘道往返藍田ge替代交通太多,而秀茂坪一帶往返藍田返放學時段(有14D)以外唔見得需求特別大,要直車ge更有613,寶達果頭就更有214、213M/S,康翠有小巴/繁時93M,寶坑一來有鐵,二來搭呢條線慢到觀塘行過去/回程690好過,三來需求唔算太大,所以拉長只會載空。

我認為「合併之後大減班」唔可取ge原因:
本來98A非繁大概10分鐘一班、95M開20、93A都係20,非繁ge寶琳路上平均都叫做5分鐘一架出觀塘ge車,雖然93A同95M可能會載空,但都未至於合併完拉到20/30咁疏ge。合併唔緊要,減班都唔緊要,但兩樣一齊做就緊要,所以合併完之後理想d要維持5-10分鐘一班。

反建議:
我覺得與其跟93A落山,不如跟95M落山,秀茂坪同聯合果個位係將軍澳區獨市,另外都算係13M唔係咁覆蓋到ge範圍。而落到山,就不如行雅麗道同埋觀貿區啦(仲要繁時依家95M分分鐘快過98A),觀塘道一來一塞就變相成個東九龍半山區會無車落觀塘,二來唔就腳ge地方變有直車,而轉乘可以雅麗道同觀塘站兩個位照做。而如果要行觀塘道先肯搭果批客,咪93K比個分段佢lor。我都係啱先睇完你個建議,先諗咗成大段嘢出黎,如果得閑可以click入去睇吓:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1152746&page=1&extra=#pid4112618
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆