hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 115 東隧特別車加停太子道東及土瓜灣上路 ...
開啟左側

[臨時改動] 新巴 115 東隧特別車加停太子道東及土瓜灣上路

ricky 發表於 2019-11-19 10:29 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-11-19 09:53
115一早應該咁行, 行觀繞 機隧 東九直插紅磡, 俾你曉飛都唔會快, 仲要倒轉頭返九碼, 效率係0.

今朝黃埔站 ...

呢條"615"直頭唔係115的服務原意,客源由紅磡、黃埔變成九龍城、新蒲崗、彩虹
前荃葵青區居民
EX-TL 發表於 2019-11-19 11:01 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2019-11-19 10:02
上星期除了星期三之外日日搭302,呢兩日我搭返地鐵,早繁感覺乘客較少,比暑假更少,即除了學生之外有一批 ...

略同, 地鐵觀塘上車去油塘, 油塘上車過海都似暑假, 或者係, 學生唔駛返學又唔敢出街, 所以變到好似暑假咁少客.

但我冇得唔搭地鐵, 一係搭船, 巴士行東隧, no way, 太塞車, 7點已經開始塞, 平時我一日三至四次搭606, 呢兩個禮拜冇左ETA, 606唔係首選.

放工行去北角碼頭, 見到電照街有606先會上, 冇就搭船返觀塘, 一日未必搭到一次606.

此外, 601有個現象, 連續兩日上繁都見601過海小貓幾隻, 同一時間601P未到觀塘站已經頂晒閘.
EX-TL 發表於 2019-11-19 11:06 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-11-19 10:29
呢條"615"直頭唔係115的服務原意,客源由紅磡、黃埔變成九龍城、新蒲崗、彩虹
...

上星期五晚(星期六深夜)我仲估115會行太子道東 馬頭涌道入九碼, 111就行啟新道入新蒲崗, 最後彩虹道返坪石, 兩條線就做到晒通到車嘅路段.

115要入黃埔應該係九碼後行庇利街 紅磡道, 反正呢個時勢有站停乘客識落車, 唔會理架車順走定逆走.
paul2357paul 發表於 2019-11-19 11:06 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-11-19 09:53
115一早應該咁行, 行觀繞 機隧 東九直插紅磡, 俾你曉飛都唔會快, 仲要倒轉頭返九碼, 效率係0.

今朝黃埔站 ...

調埋天星在紅碼及九碼開船都係好事,反正尖沙咀隨時有喪警玩大搜捕,而紅磡土瓜灣搵船去救仲好過開過海巴士塞爆東九龍。
ricky 發表於 2019-11-19 11:29 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-11-19 11:06
上星期五晚(星期六深夜)我仲估115會行太子道東 馬頭涌道入九碼, 111就行啟新道入新蒲崗, 最後彩虹道返坪 ...

115想經黃埔,就應該改由黃埔開出,但對黃埔來講,行東隧完全無着數,加上觀繞勁塞車,兩粒鐘都未過東隧。
前荃葵青區居民
kay 發表於 2019-11-20 08:06 | 顯示全部樓層
尋日放工時間係北角見到111/115
都唔爆過海
反而619X/690係銅鑼灣就爆左
世界很簡單 人類很複雜
ricky 發表於 2019-11-20 15:51 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-11-20 08:06
尋日放工時間係北角見到111/115
都唔爆過海
反而619X/690係銅鑼灣就爆左

好多人唔知有車或佢改路

前荃葵青區居民
alan2011super3 發表於 2019-11-20 21:31 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-11-18 23:14
今日既611應該都會相應修正走線唔經土瓜灣,相對於前幾日既611:
https://www.youtube.com/watch?v=h2yeh ...

錯了

根據新巴官方消息

"611"繼續行土瓜灣
只不過啓隧太塞,就同"615"行一樣路行晒成條繞道,再經太子道同世運道或木廠街出土瓜灣道

"611"咁兜法,去坪石、彩虹、新蒲崗就坐"615"喺太子道東落後入去算好過

當然,"611"、"615"班次仍然無定向(雖則比初開時密左),有車來就好上
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
avianwind 發表於 2019-11-21 08:13 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-11-20 15:51
好多人唔知有車或佢改路

因為某巴唔肯開
又唔係個個知兩巴既時段
ETA又check唔到

東隧版116相對上客量較好
兩巴都肯開
唔使等空氣

ricky 發表於 2019-11-21 11:16 | 顯示全部樓層

alan2011super3 發表於 2019-11-20 21:31
錯了

根據新巴官方消息

當然坐115去新蒲崗更快,過咗觀繞就到
前荃葵青區居民