hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴開辦特別路線6M和82D
開啟左側

[路線消息] 九巴開辦特別路線6M和82D

AV296 發表於 2019-11-20 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2019-11-20 11:42
平心而論, 呢挺線原意非常好, 但班塞鐵喱喺度隱藏式興風作浪係避到避唔到, 成功入站上車, 隨時Delay 9個字
...

最大嘅塞鐵喱係港鐵自己
唔搭鐵先可以避到
kitarolo 發表於 2019-11-20 14:53 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2019-11-20 10:17
緊係臨時啦!但點臨時得黎又上個禮拜,td唔搶救沙田呢!無特事特辦的沙田城隧大欖去上水,粉嶺的臨時線, ...

要救新東先要大幅增加
用私家車嘅成本,好多巴士站
已經違泊到農曆年咁,否則都
唔知放幾多嘅巴士/車長先夠
填黑洞,仲未計本身要喺其他線
減班嚟騰出資源。

呢排早繁東隧南行倒塞到老隧,
西隧嗰邊就早9-12塞奧海城,再講
東鐵太便宜妨礙巴士網絡唔該過主,
除非真的近在港鐵站本身,轉嚟轉去
時間加金錢,東鐵大學站仲有一段時間
要行22km/h,明明票價唔係主要收入但
偏要死攬(20號起W3已非每班經百和路)
letter_li 發表於 2019-11-20 15:46 | 顯示全部樓層
加開 82C 回程好過啦.
Kj2052 發表於 2019-11-20 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層

6m九碼站牌
另外根據該線八仔機,6m全程收費5.8
GA6072 發表於 2019-11-20 19:03 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-11-20 14:53
要救新東先要大幅增加
用私家車嘅成本,好多巴士站
已經違泊到農曆年咁,否則都

坐巴士可以坐到坐花廳48小時

呢d咁危險既事

大部分正常智商既人都說不了
neosan 發表於 2019-11-20 19:52 | 顯示全部樓層
ad63 發表於 2019-11-20 10:20
九碼附近有小巴28MS

連綠VAN都座唔滿。。少客到何文田返土瓜灣要改道跟28M行執雞,唔再行高山道一帶
KG1428 發表於 2019-11-20 19:52 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-11-20 10:23
以大學站受損程度
82D應該有排開

其實可以把87K改去火炭站
又可以開多一條客路
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
ksmbh 發表於 2019-11-20 20:10 來自手機 | 顯示全部樓層
半個鐘總站都冇車開
S3BL417 發表於 2019-11-20 23:19 | 顯示全部樓層
6M有電牌
XxVU2443xX 發表於 2019-11-20 23:54 | 顯示全部樓層

另補上一張去愛民邨嘅電牌
AVBW24 MH4481@6M.jpg