hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 這幾天985B的奇觀
開啟左側

[其他] 這幾天985B的奇觀

S3bl430 發表於 2019-11-22 12:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

紅磡站和紅隧關閉後, 沙田經西隧往港島的客量劇增,連帶嚴重影響985B服務,由於982X到田心村幾乎頂閘,而居民亦唔介意坐985B兜顯徑再入西隧

985B田心村開出頭1-2班車基本在頭站已經企人(最瘋狂見過連續2班田心村頂閘), 之後3-5班車亦會在田心村上滿(坐滿+企1-2個)

除非有加班車,否則顯徑商場後基本無辦法上車

這幾天小弟每日要花多10多分鐘行到田心村搭車,見到條龍極長,而巴士公司又唔加車,真係無奈,無奈是巴士公司没有想過如何解決這問題

其實3家巴士公司可以開982X/985A田心村直上青沙特別車囉, 總好過浪費每位乘客10分鐘時間兜顯徑街...

錯字連篇
SkinnyBoy 發表於 2019-11-22 13:13 | 顯示全部樓層
981P都係....
尖山前兩個站都已經頂哂閘, 上唔到車

東隧太塞了, 7點半個龍尾差唔多去返麗晶, 太誇張
D人本來由坐東隧巴去轉哂去坐西隧巴
T277 發表於 2019-11-22 14:22 | 顯示全部樓層
家陣港鐵日日有人為左所謂五大訴求去干擾運作, 令巴士仲相對穩定過港鐵, 自然個個轉會。遲下紅隧開番, 分擔番東西隧車流, 客量隨時更加好, 我住雲疊果頭都估唔到985B客量增長咁快, 田心居然一站爆滿, 真係希望拿拿臨加多幾班
AVW28 發表於 2019-11-22 14:42 | 顯示全部樓層

唔好話985B,681和682頭班車呢幾日明顯比之前多左人搭,682既情況係仲犀利過682B未延長服務時間前*,其中一日既681更加係未到耀安已經頂閘飛站(用車係12.8米掛牌)。

*682B延長服務時間前,682仲未批12.8米車。呢幾日係682頭車用12.8米車,未到第一城都已經要企。

至於放工情況,其中一日去左金鐘搭980X,新巴頭車(用車:5201)差唔多頂閘走。九巴都有派加班車行980X、982X和985。

因為紅隧封閉,東隧既塞車情況更嚴重,以致部分搭開東隧車既乘客一係落地底,一係改搭西隧車,一係提早好多出門口避塞車。
LL3850
AtrHenu 發表於 2019-11-22 15:07 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-11-22 14:42
唔好話985B,681和682頭班車呢幾日明顯比之前多左人搭,682既情況係仲犀利過682B未延長服務時間前*,其中一 ...

其實呢幾天除了6182,680,681,682頭幾班車和985/985A/985B,980X,981P,982X/6182X班班都爆到七彩外;
連沙田仍唯一一條有服務的通宵隧巴士-N680近期最尾幾班返MAF都坐滿甚要企個客添.
(估計有班客應該原本坐開N182,N170或唔想避大隧,東隧早繁塞車問題而又要返早班客囉?!)
drbean7218 發表於 2019-11-22 15:19 | 顯示全部樓層
這幾天放工980X及981P都好爆, 連新巴980X 皇后像起載加班車都爆。除此之外, 我就再無見到有加班車。

這幾天有87D朝早特快經青沙公路出高鐵站, 我都無搭980x/982X。 出去柯士甸站轉MTR/W1仲舒服同人鬥早去烏溪沙站/ 沙田圍站排隊。
T277 發表於 2019-11-22 19:40 | 顯示全部樓層

1. 剛在上環坐985番歸, 6點05左右上左架玻璃梯(全車坐滿), 後面有架PX牌舊蛋, 好似我幾丁友。急庇利街有十幾個客揀後面果架, 但都好似坐唔滿, 有無人知到底今晚開左幾多班985? 好似仲密過978

2. 87D/81C都改玩法, 但效果唔錯, 唔係特別少客, 日後可以試玩81X/87X, 高鐵站行10分鐘唔夠已經到中港城/海防道以北一帶, 呢堆客好願意坐87X, 唔洗坐87D, 唔太塞車都用你9個字先入屍隧。

3. 厹司可以用需求大為由, 喺日間線出車前開多幾班N車清客, 什至踢出中途站起載。包保大把人賣帳, 尢其今時今6點幾出門都可以遇上塞鐵塞路既時候 不過咁做唔知會唔會有人報串啦
psypericarp 發表於 2019-11-22 20:19 來自手機 | 顯示全部樓層
呢幾日肯定985AB 982X 九新都有加班車,西隧口見到仲密過一堆大西北線,不過呢幾日西隧7:30前已經塞到hihi,基本上龍尾最少都奧海城!
Lelouch 發表於 2019-11-22 23:46 | 顯示全部樓層
psypericarp 發表於 2019-11-22 20:19
呢幾日肯定985AB 982X 九新都有加班車,西隧口見到仲密過一堆大西北線,不過呢幾日西隧7:30前已經塞到hihi ...

西隧9點龍尾仲係海麗邨
連翔道一樣咁塞
事關西隧港島出口設計好差
得一線上環一線中環
上環仲要玩開燈位倒灌

Dexter981 發表於 2019-11-23 00:26 來自手機 | 顯示全部樓層

SkinnyBoy 發表於 2019-11-22 13:13
981P都係....
尖山前兩個站都已經頂哂閘, 上唔到車

咁依家680X,681P仲有無必要開去程…………