hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議A29P加站丶改路及加班
開啟左側

建議A29P加站丶改路及加班

363330hx 發表於 2019-11-23 15:35 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原因:方便乘客
康城特加1班 一至五0825(不經國泰城,經香港口岸)此班次從A29抽車,A29取消一至五寶琳0730班次。0745班次改開0740
往機場
將軍澳站
尚德(唐德街)
藍塘傲
調景嶺站
唐明苑
尚智樓
廣明苑
茵怡花園
怡心園
(原線)(入康總)
往將軍澳站
富麗花園
茵怡花園
運隆路將軍澳游泳池
香港單車館
唐明街
彩富閣
調景嶺
將軍澳中心
天晉III
天晉II
將軍澳站

ViviTse 發表於 2019-11-24 03:27 | 顯示全部樓層
咪玩啦大佬,「方便」乘客?方便乘客定方便趕客
兜入藍塘傲都算啦,好啦啦做咩停晒將軍澳站、唐明苑(你個建議加咗站)、尚智樓都仲要停唐德街?
三個現有ge車站已經圍住咗果個位,再加個站做咩?將南個燈陣已經塞得夠耐,係咪想車程再長d?
係咪果條街突然間起咗新樓我見唔到?

仲有去程入康盛總站做乜?又係「方便」乘客?咁全個將南陪兜入去做咩?
係咪想將南個個比少一半去坐E22A?而康城本來都已經少客,再咁兜一兜,佢地唔搭都似。
至於運隆路將軍澳游泳池我就更加大惑不解啦.........
茵怡花園都講得上「過門不入」、A29/E22A唔方便,但游泳池呢?
附近最近就疊翠軒,但A29更方便,要全個將南陪兜又係咪合理?

康城特果個玩法就仲極品......
一來本身A29P將南段客量已經一般,康城段更加客量繆繆可數。
二來跟你個「方便」乘客ge改道方案,康城客就更加「方便」咗,有望再創新低。
三來開開心心搞班飛國泰城都算啦,仲要加停口岸,本身就已經有得免費轉口岸A線啦,
仲入吓唔入吓咁淨係全日一班入去做乜?係咪要全個將南記住幾點鐘果班入口岸,去計啱時間去口岸/計多十零分鐘入機場?
四來A29抽車果吓就仲犀利,揾條客量好d ge線抽去條客量已經麻麻、仲要改道改到「方便」咗ge線........
五來A29 0730果班cut走就真係世界級,繁忙時間往機場方向90%載客率都要比你15分鐘一班減到25分鐘一班
其實你係做足research覺得咁樣可行?定還是唔理三七廿一純粹想變部車出黎,所以求其揾條線黎祭旗?

成份建議唯一可接受ge係:加停唐明苑、茵怡花園、單車館,原因係過門不入,而且並非有其他替代路線。
入天晉/藍塘傲我個人可以接受,但酒店客/將軍澳站上蓋可能未必持相同意見。
至於其他,我真係想聽聽你講解點樣「方便」到乘客。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
南韓金仔 發表於 2019-11-24 07:38 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2019-11-24 13:34 | 顯示全部樓層

A26, A29P 可考慮逆走入香港口岸總站, 依家龍翔道幾乎全部 E/A 線都停, 建議除繁忙時後外可分拆減少 E/A 線停站提升速度
龍翔道機場本線有 E22, E22A, E22P, E22C, E22X, A29, A29P, A26

A29 坑口 > 寶林 > (隧道) > 原有路線至九龍灣; 龍翔道建議只停黃大仙轉車站一個站, 直往大嶼山青嶼幹線收費廣場
A29P 延長至日出康城, 頭班車提早開 0525
日出康城 > 調景嶺 > 尚德 > 康翠 > 馬頭塘 > 寶達總站 > 安秀道 > 彩雲後返回原有路線
來回不經四順, 寶林, 坑口, 秀明道; 龍翔道建議只停黃大仙轉車站一個站, 直往大嶼山青嶼幹線收費廣場
A29P 特班取消
A26 油塘 > 德田 > (跟14D) > 秀明道 > 四順內街 > 彩雲後返回原有路線 > 龍翔道跟原有路線至黃大仙轉車站後, 直往大嶼山青嶼幹線收費廣場

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| 363330hx 發表於 2019-11-24 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-11-24 03:27
咪玩啦大佬,「方便」乘客?方便乘客定方便趕客?
兜入藍塘傲都算啦,好啦啦做咩停晒將軍澳站、唐明苑(你個 ...

插旗+執E22A雞
唐德街係畀酒店客行少步
PPRBBI 發表於 2019-11-26 17:29 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2019-11-24 13:34
A26, A29P 可考慮逆走入香港口岸總站, 依家龍翔道幾乎全部 E/A 線都停, 建議除繁忙時後外可分拆減少 E/A 線 ...

1. 龍翔道有多條A/E線停靠, 但唔代表可以同時減走幾條, 原因: 當行李架滿果陣, 乘客可能不能上車, 班次密唔代表上到車
所以A29觀塘道客量高企, 而且班次相對密, 飛站有助改善龍翔道狀況, 同意只停黃大仙站
但A26, A29p相對疏, 飛站對龍翔道狀況影響不大, 且其他路段客量一般, 繼續停站能避免龍翔道無法登車
2. A29p特班搞咁耐都未全日, 我估客量真係出左啲問題, 甚至環保段係會蝕錢, 所以建議留待城巴決定
3. A29p, A26 對調秀茂坪走線同意, 唔洗再兜路各方有好處, 加停寶達總站都好重要
4. A29 對調將軍澳走線, 唔見得可以令客量提升, 反而失去執雞作用, 加上寶林西北已有A29p服務
ViviTse 發表於 2019-11-27 05:07 | 顯示全部樓層

363330hx 發表於 2019-11-24 14:54
插旗+執E22A雞
唐德街係畀酒店客行少步

好,就當加埋呢個站,咁入康總又咩事?泳池個站又咩事?康城特又咩事?我真係諗唔明啦。
ViviTse 發表於 2019-11-27 05:08 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2019-11-24 13:34
A26, A29P 可考慮逆走入香港口岸總站, 依家龍翔道幾乎全部 E/A 線都停, 建議除繁忙時後外可分拆減少 E/A 線 ...

A26同A29P調都還好,A29好啦啦做咩倒轉行?增加車程得黎又無咩客量增長
南韓金仔 發表於 2019-11-27 06:15 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-11-27 15:52 | 顯示全部樓層

PPRBBI 發表於 2019-11-26 17:29
1. 龍翔道有多條A/E線停靠, 但唔代表可以同時減走幾條, 原因: 當行李架滿果陣, 乘客可能不能上車, 班次密 ...

其實點解A29P一直都只係繁時先入康城ge?係咪果邊客量真係差得咁緊要?