hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦290C 將軍澳(彩明)→荃灣西站 經振華道、彩 ...
開啟左側

建議開辦290C 將軍澳(彩明)→荃灣西站 經振華道、彩霞道

757 發表於 2019-11-23 16:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

彩興苑已於今年入伙,彩福邨彩和樓亦會於明年入伙,帶動佐敦谷一帶交通需求。另外,樂華一帶一直都沒有前往荃葵一帶巴士服務。為方便樂華、佐敦谷一帶居民前往荃葵上班,建議開設290C,途經振華道、彩霞道前往葵涌、荃灣。

290C 將軍澳(彩明)→荃灣西站

路線:
將軍澳(彩明) $10.7
尚德廣場
將軍澳廣場
怡心園
[290原線至寶達邨]
康寧道公園
樂華南邨
樂雅苑
彩頤居
盈安樓
彩興苑
彩虹站 $8.8
[290原線至荃灣西站]

班次
星期一至五 07:00, 07:25

樓主| 757 發表於 2019-11-24 20:49 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2019-11-24 16:45
彩福都算係九龍灣、牛頭角範圍,就連去到油塘嘅33都係收$9.6,290C收到$10.7只會趕客
...

我重新諗過都覺得為咗收$10.7而拉去將軍澳的確係唔合理,咁我修改建議,路線編號改為33B,於樂華總站開出後按照我原有建議。
charlesli0104 發表於 2019-11-23 18:07 | 顯示全部樓層
盈安樓後可以直落觀塘道、龍翔道去到紅萼樓
新清上繁非常塞,如果可以避開順利開始嘅塞車位甚至可能比290X快到達彩虹
至於彩興苑、彩虹站就留翻俾290/290A/290X
golems 發表於 2019-11-23 18:31 來自手機 | 顯示全部樓層

我同你有差唔多的諗法,但不是入將軍澳,叫33p,藍田廣田邨開,經碧雲道、興田、再跟你所講嘅路線行
ViviTse 發表於 2019-11-24 04:40 | 顯示全部樓層
洗唔洗吓吓都關290事啊.....
本來條290已經唔係快,一開線果排日日狂宣傳話特快叫做曾經景林要企,
但依一家大家都搭過知咩料,條線去到景林果陣已經同98D/297有得揮,
仲要吓吓觀塘區加站,290A拆條晨特都算啦,290X又一傑作,290B叫放工客又算,
依家仲搞條290C出黎兜四彩?彩興同彩福就行幾步去白虹樓啦,
就算係開線都咪搞290啦,咁樣入將軍澳又兜到無人搭,簡直嘥油錢

要開咪整條33abcdefghijklmnopqrstuvwxyz lor,
再唔係咪38abcdefghijklmnopqrstuvwxyz,
或者40abcdefghijklmnopqrstuvwxyz lor,頂隆上埋寶達就夠,入將軍澳?
人地憑咩要搭你條兜到九彩ge車?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| 757 發表於 2019-11-24 16:08 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-11-24 04:40
洗唔洗吓吓都關290事啊.....
本來條290已經唔係快,一開線果排日日狂宣傳話特快叫做曾經景林要企,
但依一 ...

初時構思是彩福開出,但不知道是否夠客,以及若彩福開出能否收取$10.7價錢
charlesli0104 發表於 2019-11-24 16:45 | 顯示全部樓層

757 發表於 2019-11-24 16:08
初時構思是彩福開出,但不知道是否夠客,以及若彩福開出能否收取$10.7價錢
...

彩福都算係九龍灣、牛頭角範圍,就連去到油塘嘅33都係收$9.6,290C收到$10.7只會趕客
PPRBBI 發表於 2019-11-26 17:08 | 顯示全部樓層
係都叫40/33開特班啦
ViviTse 發表於 2019-11-27 05:09 | 顯示全部樓層
757 發表於 2019-11-24 16:08
...

所以不如揾40上去啦
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
南韓金仔 發表於 2019-11-27 06:09 | 顯示全部樓層