hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 劉國勳失去議席,北區巴士可否回復重組前水平 ...
開啟左側

[問題] 劉國勳失去議席,北區巴士可否回復重組前水平

leo_ku 發表於 2019-11-26 09:54 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-11-26 10:06 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-11-26 06:23
其實加多組支路讓北行都用到粉轉很難咩?
跟住亦加多組支路令到香園圍公路能直出九龍坑。
...

唔好以為粉轉會好似
屯轉咁成功,一來屯門
人口基數大得多,好多線
有個位數字班次兼以前每
小區1M1X先有轉車空間,
否則繁時滿載落車人數太少
就算用作大窩東/西嘅中途站
都係得物無所用,二來北區仲有
279X/978/A43經欖隧,無可能
共用埋佢哋落去粉轉嘛。
tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-26 12:48 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主唔應該話回復重組前水平;街坊成功踢走盲拉線入華明圈嘅劉國昏(同埋盲拉線入清河嘅藍XX),的確有望提升北區巴士服務水平。
 樓主| TR3797 發表於 2019-11-26 12:54 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-11-26 13:00 來自手機 | 顯示全部樓層
TR3797 發表於 2019-11-26 12:54
277E及270B可否不入清河?因為下繁塞好耐

咁又咁講,所謂覆水難收,俾咗人嘅嘢好難收返嘅。只係希望日後唔會再出現270D要入清河呢嘅咁荒謬嘅嘢。
kitarolo 發表於 2019-11-26 13:04 | 顯示全部樓層
TR3797 發表於 2019-11-26 12:54
277E及270B可否不入清河?因為下繁塞好耐

呢個問題由277X面世
拗到而家,如以路軌南北
各一線,即係話上水廣場、
天平、聯和墟一線;清河、
嘉福、華明一線,上水客總是
陪兜,直行百和路又到雍盛嫌遠
270B就肯定唔夠客全日拆兩線。

但長遠皇后山公/居屋入伙
或者根本係規劃問題,樓齡又
未致於拆晒再起過,所以問題
唔係東鐵太便宜,而係巴士好難
唔兜得嚟又要夠客,就算按人口
比例計得嘅巴士資源唔算少,但
永遠輸俾西北尤其天水圍。

GM 發表於 2019-11-26 13:20 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-11-26 13:04
呢個問題由277X面世
拗到而家,如以路軌南北
各一線,即係話上水廣場、

其他區收車 失車 疏車線留後問題明顯比北區小
270B、277X 非繁都疏車+留後
明顯係關唔夠車事 與客量無關

倒轉講好似270B 等五年先全日 開30分鐘一班
但非繁企到頂閘的線 在全港都難搵
真係唔好成日話北區無客

天水圍九巴唔洗用資源做區內線
就算資源天水圍北區人均巴士資源相若
實際投放區外線的資源明顯較小

常備TCU 出行唔洗怕
kitarolo 發表於 2019-11-26 13:30 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2019-11-26 13:20
天水圍九巴唔洗用資源做區內線

就算資源天水圍北區人均巴士資源相若

實際投放區外線的資源明顯較小

呢個真,港鐵亦唔會
再開新K巴線,天水圍
尤其北部難聽就條條邨
每一撻都差唔多外觀,但發展
巴士線一流,三四個站已夠客
上公路。講返北區,將區內線
變成73B咁繁時做對外線未免
太過份,區內亦總是有需求。
932gz6061 發表於 2019-11-26 13:54 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-11-26 09:54
https://youtu.be/6TtpTF5GTCY

15分鐘行完。

一年前都未加站,依家道路流量又唔同晒
依家坐20-25分係好基本
kwn1029 發表於 2019-11-26 14:07 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2019-11-26 13:54
一年前都未加站,依家道路流量又唔同晒
依家坐20-25分係好基本

同埋條片剪走左唔少等燈既時間