hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【整合帖】區議會選舉後,各區區議員交通措施內容 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 【整合帖】區議會選舉後,各區區議員交通措施內容

Busways 發表於 2019-12-6 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2019-12-6 12:01 | 顯示全部樓層
Busways 發表於 2019-12-6 11:48
點解仲未有其他 8 區?屯門區有好大交通需求,尤其是屯興路一帶,極需要改善 ...

下個月咪有其餘8區RPP計劃
fly831 發表於 2019-12-6 12:18 | 顯示全部樓層
點解仲未有其他 8 區?屯門區有好大交通需求,尤其是屯興路一帶,極需要改善 ...

市中心有幾差, 極需要改善服務? 係都碼頭區出聲先啦

不過我相信市中心嗰位好難做得差過詠春師父
最愛猛男
Busways 發表於 2019-12-6 16:00 | 顯示全部樓層

樓主| s20131417 發表於 2019-12-6 19:11 | 顯示全部樓層

抱歉,小弟近日忙於學業,
未有時間更新資料。
呢一兩日內,
將會儘可能將餘下 8 區資料放上呢度,
進行討論。
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
HR1377 發表於 2019-12-6 20:49 | 顯示全部樓層
Busways 發表於 2019-12-6 16:00
市中心真係好差,58X,62X 唔入轉車站,E33P,A33X 都唔入,搞到屯中居民轉車難過登天。
仲有,506 唔轉 ...

爭取961延長/繞經銅鑼灣,961建議擺東院道(與936總站一樣)

935延長至東院道
T277 發表於 2019-12-6 22:54 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-12-3 07:51
你講既情況係反映左該區區內線服務的不足和盲點。
好似43X咁,唔計紅、綠小,36得單向荃灣返石圍角,
搭36 ...

以大埔公路繁時的路況,隨時倒灌返鄉事會路上斜, 一樣唔省得幾多時間。家陣47X/48X/49X下繁城隧西行好彩有白衫喺沙市睇水, 一唔對路就叫司機去美林調頭/ 用車公廟路 + 美田路, 如果唔係真係望天打卦, 已經不下幾十次見到47X/48X/49X喺大圍出現。計我話43X下繁喺第一城後應該直行大圍轉上城隧, 呢段路都算順燈, 10分鐘左右可以行完。(利申: 大圍人)

P.S. 其實269D當年由沙火拉到瀝源後, 來回應該照停沙火而唔係入沙市囉 但而家已經改唔番, 因為沙火已經完全無位開站, 唯有慢慢塞啦。

Snowbb 發表於 2019-12-6 23:34 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2019-12-4 20:56
好擔心去到最後,
會係小巴取勝、巴士服務被取締…

咁又唔會,始終 85K 係大水坑 ( 寧泰路 ) 唯一區內巴士線
同埋小巴 810 點都唔會載得晒,除左大水坑外仲有馬鞍山市中心既客要載
Snowbb 發表於 2019-12-6 23:43 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-12-6 22:54
以大埔公路繁時的路況,隨時倒灌返鄉事會路上斜, 一樣唔省得幾多時間。家陣47X/48X/49X下繁 ...

無計,源禾對出果段得兩線行車
新界東北人口又不斷增長,呢段路只會同其他主要幹道一樣塞上加塞

43X 同 43P 都應該要因應路況改變入城隧路線
AVW28 發表於 2019-12-7 08:26 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2019-12-6 23:34
咁又唔會,始終 85K 係大水坑 ( 寧泰路 ) 唯一區內巴士線
同埋小巴 810 點都唔會載得晒,除左大水坑外仲 ...

係度要講講810既客量分佈。
新港城上車既,有一定比例係馬鞍山區內客,當中九成都係去we go mall至錦泰苑。
雖然小巴座位有限,但去到上述所講既屋苑,乘客仍然有機會上到車。
當然繁時另計。基本上810已經成為左上述屋苑居民出沙田市中心一帶既首選。
係富安和欣安仍然要用85K,前者810去程唔停兼唔入邨,後者來回都唔經。
寧泰路除左85K,仲有289K駁大學站(雖然現在仲係停駛緊)。
LL3850