hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 紅隧最快明日恢復通車
開啟左側

紅隧最快明日恢復通車

Gary_B 發表於 2019-11-26 18:20 | 顯示全部樓層

hippohippohippo 發表於 2019-11-26 14:36
同意. 不少人的想法很單一, 覺得點就點, 講到目標正確就做乜都無問題咁, 你反駁佢佢就話全部問題都係一個 ...

所以 藍屍只係單一地睇到封紅隧全因示威者破壞,而無深入地檢視警方及當權者之其他陰謀及部署的多角度思考方式。
CRH5 發表於 2019-11-26 18:22 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2019-11-26 14:58
即代表隧巴6101X,607,6108,611,615,616,618/918,6182的全日世界級塞車走線已結束了;
也同時代表明天早上再 ...

政府免費渡輪服務至星期五
EX-TL 發表於 2019-11-26 19:51 | 顯示全部樓層
TR3797 發表於 2019-11-26 13:53
同區選有無關係?是否新上任議員成功爭取開通?

你冇睇無綫?

尋晚《東張西望》先走去黃埔做訪問, 幾個受訪者都希望紅隧可以盡快重開, 咁今日政府就宣佈聽日重開.

好多人話無綫係政府喉舌, 報道偏頗, 的確冇錯, 亦都無可否認, 但唔睇或者唔明節目內容嘅人, 咪跟唔上政府囉!

就好似「反幪面法」生效前的《新聞透視》, 專題探討幪面令示威者能夠大膽地做一啲平時唔敢做嘅嘢, 內容包括訪問幪面示威者的心聲, 結果政府好快就利用緊急法立下有關法例.

其實唔止近日, 幾年前某次打10號風球之前, 呢度討論緊嘅時候仲掛緊9號波, 板友們問會唔會打10號波, 如果問之前有睇剛播完嘅無綫晚間新聞, 都應該get到即將會掛10號, 根本無綫內部一早知道晒, 只係爭在睇吓點樣present俾觀眾.

好多時無綫會將一啲即將實現嘅事情, 透過各類節目去暗示俾觀眾知, 可以話節目係幫政府造勢, 同時亦係官媒一個.

無綫立場=政府立場, 要了解政府短期動向, 係應該睇無綫, 正如早前在伊館舉行對話會, 有黃絲市民同林鄭講, 想知年輕一輩諗乜嘢, 上連登睇吓就一清二楚.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
avianwind + 1 無睇cctvb好耐^^"

查看全部評分

s3n370 發表於 2019-11-26 20:35 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-11-26 19:51
你冇睇無綫?

尋晚《東張西望》先走去黃埔做訪問, 幾個受訪者都希望紅隧可以盡快重開, 咁今日政府就宣佈 ...

佢問緊rationale behind,你答邊個係可靠消息來源做乜?
JA5674 發表於 2019-11-26 20:38 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2019-11-26 14:32
假設隧道通風未整好,萬一巴士在隧道故障火警,安全責任誰負責?

人地開得一定係正常先開啦
btw 其實懷疑根本冇壞過 / 唔嚴重

九廣鐵路100周年
ky927 發表於 2019-11-26 20:48 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2019-11-26 14:32
假設隧道通風未整好,萬一巴士在隧道故障火警,安全責任誰負責?

沙中沉降,螺絲唔合要求都可以降底標準,我睇唔到係有心通車嘅話係要封咁耐。
都好老實,真係信任問題,個政府做咁多衰野,市民唔信任政府都好理所當然。

s3n370 發表於 2019-11-26 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層

JA5674 發表於 2019-11-26 20:38

“真”重創的話,事發至今個零星期,
隨時連確定損毀範圍都未必得。
paul2357paul 發表於 2019-11-26 21:32 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2019-11-26 15:05
除此之外,仲搞到凌晨時段無乜通宵巴士由香港過九龍囉.(因為呢段期間很多通宵隧巴都暫停服務,只得N680,N11 ...

至於49S我冇認真留意佢有冇開。
不過都係果句,正苦隨時有權可玩變相交通管制,例如通宵線呢類野唔係老奉一定要開。
leungky0528 發表於 2019-11-26 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層
JA5674 發表於 2019-11-26 20:38

重點爛應該係出面睇住系統嗰度,裡面我相信無野
睇下今晚點樣再算
roquelcm 發表於 2019-11-26 22:10 | 顯示全部樓層

要犧牲咁多無辜市民來換取選票,只係塞一塞紅隧就日嘈夜嘈,藍屍真係冷血
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務