hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [模擬] 屯馬綫一期通車後巴士路線重組建議 ...
開啟左側

[模擬] 屯馬綫一期通車後巴士路線重組建議

Justshamxx 發表於 2019-11-26 17:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

港鐵屯馬綫一期通車後的巴士路線重組計劃
我已於Facebook群組「巴士路線建議討論區」提出這草案2次(稍有加減改動)

專營巴士(九巴):
82P:取消,由改道後的82X取代;
82X:來回程改經石門工業區,不再經沙田第一城及愉翠苑;
84M:按客量轉變加強服務。
85B:改為上課日繁時服務,非繁時由85↔87B在獅子山隧道的轉乘優惠取代;
87B:加密非繁時班次至15分鐘一班;
88A:新路線,來往顯徑及廣源,路線與專線小巴804線相近。
89S:提升至全日服務,加密班次,並增設與新線88A的轉乘優惠。
286M:取消,由鐵路取代。

臨時接駁巴士(港鐵):來往啟德(未來港鐵站)及紅磡站,經承啟道,於屯馬綫全線開通後取消。

專線小巴:
803K:取消,由鐵路取代。
804:取消,由新線88A線取代。

charlesli0104 發表於 2019-11-27 14:45 | 顯示全部樓層
281X行大老山唔會快得好多,而龍翔道上下繁都例塞,倒不如經太子道東-天橋-太子道西/界限街不停站直達九龍醫院
joesiu27 發表於 2019-11-27 16:22 | 顯示全部樓層
81C >281B/X建議照現時情況走線已經足夠

另外,既然樓主咁模擬
河東去九龍地鐵線有以下意見:
82X咁樣改
除非89X加車再響大隧轉75X
否則九記想整走84M的機會又邁退一步
但唔cut走84M又冇車畀89X喎...

如果286M唔能夠用樓主的281X代替
89C/286M揀一條犧牲去成全倖存者
89C死的話更加一定要留兩繁

唔提85M代表留得低...?
281M照樓主咁改,實在冇留低的意義
新田圍用81K/282轉屯馬已經搞掂哂
 樓主| Justshamxx 發表於 2019-11-27 16:30 | 顯示全部樓層

joesiu27 發表於 2019-11-27 16:22
81C >281B/X建議照現時情況走線已經足夠

另外,既然樓主咁模擬

其實我改動281M嘅初衷係等86C可以飛走歌和老道,但係而家望落去又唔係咁需要
我陣間喺原帖整走佢

我改動281X嘅走線並全日服務,係為咗填補286M取消後恆安一帶來往鑽石山的小缺漏,佢嘅用車會全部撥入281X線,89C/D唔會受影響。

82X改道後預期客量轉入84M,所以又與89X、75X無關。
joesiu27 發表於 2019-11-27 16:50 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2019-11-27 16:30
其實我改動281M嘅初衷係等86C可以飛走歌和老道,但係而家望落去又唔係咁需要
我陣間喺原帖整走佢

關於86C避歌和老"街"
小弟曾經諗過85/6K+86A延長到濱景/碩門轉乘去解決

請問你係咪搞錯左281X?
281X係81C馬鞍山南-油尖(旺)特快改行龍翔道後點行?
即使叫281X代286M
九記(或一眾版友)一直傾緊89C/286M二擇
都好過281X大改道

而82X/84M方面,兩線一齊留低唔係問題
但九記一直想將佢地二合一
小弟又代入左九記咁諗,先提議做密D 89X+75X
去彌補現時84M第一城-樂富段空白

Snowbb 發表於 2019-11-27 17:56 | 顯示全部樓層
804唔會咁易取消到,屯馬線不能完全取代
而且如果要取消804,點解又會開條相近既88A出黎?

89S客量黎計,唔減班已經算好

Snowbb 發表於 2019-11-27 17:59 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2019-11-27 16:30
我陣間喺原帖整走佢
我改動281X嘅走線並全日服務,係為咗填補286M取消後恆安一帶來往鑽石山的小缺漏

恆安出鑽石山根本無需補償,所以281X行番獅隧就可以
反而應該諗286M取消後如何重組89C/D

樓主| Justshamxx 發表於 2019-11-28 10:55 | 顯示全部樓層
既然板友一致不認同將281X線改經大老山隧道及龍翔道以取代286M線的做法,又提出九巴正策劃89C與286M二擇其一,容我講述自己的觀點:

286M線於九龍的服務範圍狹隘,僅限鑽石山站一帶,而該處即為未來屯馬綫的九龍轉乘站;在沙田區(包括馬鞍山)的走線亦與馬鞍山綫(未來屯馬綫)大幅重疊(富安花園、錦泰苑近大水坑站,聽濤雅苑、錦鞍苑近恆安站)
因此若不改動九龍區走線,286M必取消無疑

89C則在九龍服務彩虹及觀塘道沿線,鐵路未能一程到達;在沙田區服務濱景花園,較遠離鐵路站且除此線外別無他擇,因此可以續命。

取消286M後的用車可以撥至84M、89C、89D等線。至於281X改經龍翔道並與281B一同全日服務取代81C的建議、281M加經歌和老街的建議,我會在頂樓刪去。
S3bl430 發表於 2019-11-29 13:08 | 顯示全部樓層
簡單回應85B,小巴803K,804建議
85B:
首先,屯馬線一期未能前往九龍城,馬頭圍.雖然85B客量差到貼地,但仲係維持獨市,
寧願全日30-60分鐘一班,唔需要急於殺左條線.
首要縮線的,反而是281M

小巴803K,804
803K最多流失體育館<>大圍果堆客(整體客量約50%左右), 對山上/顯慶居民仍有一定的吸引力,
說不定803K能變成 顯徑站<>梁文燕<>顯慶顯沛<>火車站
當然,用803/804短途分段替代亦無不可,最多顯徑方向繞經火車站

804:基本上同鐵路競爭唔大, 尤其是廣源<>第一城仍是無可替代, 我唔覺得需要取消服務
804欠缺低地台服務係硬傷, 我建議九巴可以考慮將82K變成醫院線並繞經顯徑,一小時1班,同時將82B延長至新田圍,維持15-30分鐘一班
錯字連篇
YY487 發表於 2019-11-29 22:13 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽