hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [CNN]日本入常的網上投票
開啟左側

[CNN]日本入常的網上投票

238X 發表於 2006-7-11 22:51 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2006-7-11 21:44 發表

我相信明報的網上調查, 代表香港是左傾
民主派的得票應遠少於上次的選舉的結果

咁有 D 人鍾意網上投唔鍾意行落票站投,
我地都無權干涉既... 係咪?

原帖由 053h4 於 2006-7-11 21:46 發表

根本係度五十步笑百步
檢討了, 代表雙方唔會咁自大, 會認衰嗎?
那麼又有什麼用?

咁我唔明你想講乜...

「要檢討下」,即係對方有一樣好嚴重既問題,
無話過人地檢討左就應該點。你咁講似乎執緊
我字虱。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
053h4 發表於 2006-7-11 22:56 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2006-7-11 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-7-11 22:56 發表

"檢討"是個人(或國家)的心理行為, 受自己的心理因素認響
日本\中國的自大性格
檢討後會認為自己唔夠強大, 應加強向對方施壓
那檢討有什麼用?

真係咁簡單既話,打個仗咪一了百了囉。
我諗我未至於咁無腦。

唔認衰唔係自大... 死撐更加唔係自大...
我可以講:唔死撐,大把人等住抦。

053h4 發表於 2006-7-11 23:09 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2006-7-11 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-7-11 23:09 發表

現時兩地都流行民族主義治國
根本就沒有和談的理性, 或和談只會示弱不付以民族主義治國的政策

粗體一點與民族主義無關。

原帖由 053h4 於 2006-7-11 23:09 發表

坦白說, 要不是雙方都有不能戰的具大代價
像東南亞印尼和馬來西亞, 為海島出現軍艦"擦碰"並不感意外

都唔差得遠... 中國都時不時搵隻船仔過釣魚台
騷擾下,只不過自己唔講等日本揭之嘛。
053h4 發表於 2006-7-11 23:27 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2006-7-11 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2006-7-11 23:27 發表

不是無關, 團事實上和談及讓步是己方向對方示弱的表現
因此雙方根本對和談只說不做, 因難以交代為什麼我要向我看不起的國家示弱

沒錯,看不起某些國家是叫民族主義,
但這不是「和談及讓步是己方向對方示弱」的唯一 (甚至合理) 原因。

「認為對方對己方有威脅」也 (才) 會覺得「和談及
讓步是己方向對方示弱」,而這絕對不是輕視對方。

真正看不起一個國家,根本啋也不用啋,不用特別
硬起來。

原帖由 053h4 於 2006-7-11 23:27 發表

另外, 中方壯近年可時以"軍艦"\"武警船隻"駛入釣魚台?
並長期留守, 與海上保安廳船隻互相追逐?

我只係講中方進行「騷擾」,你又講左去邊?

053h4 發表於 2006-7-11 23:41 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2006-7-11 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-7-11 23:41 發表

而外國為了宣示主權
是不會一年都得一兩次去關海區騷擾
而是像日本, 派船一個月去多次

咁呢個就係佢地覺得咩程度既行動合理就點做。
M 發表於 2006-7-12 08:25 | 顯示全部樓層

投票者可能好多都係美國人,佢地唔想中國得勢先會支持日本入常
「以平衡各方勢力」。

無論點都好,基於日本過去極不光彩既歷史,我絕對反對日本入常。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴