hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 大家對兩鐵合併有咩睇法?
開啟左側

大家對兩鐵合併有咩睇法?

mckhgc 發表於 2019-12-4 21:39 | 顯示全部樓層

炒埋一碟之後,係咪真係只有衰野?

壞處:

1.九鐵較高的透明度消失,例如「真正的」客務中心、九鐵傳真單張(係真係咁重要,定係純粹門面野,自己判斷啦)

2.原站出入入$10呢D度縮野帶入原九鐵段(合併後一星期攪掂,效率奇高)

3.就業選擇減少(只限鐵路行業相關人士)

好處:

1.收費系統合併,車費下調,轉乘簡化(拍少一/兩次八仔,唔使考慮邊個站轉線平)

2.用員工飛可以免費通行原對家地頭(只限鐵路行業相關人士)

3.原九鐵段引入學生優惠(呢樣就合併後一年仲要煲呔出聲至做,黨鐵你好野)

4.原地鐵段引入公廁(部份)

5.馬鞍山線(仲有將來東鐵線)終於有月台閘門

6.原九鐵段引入$1/$2特惠站

7.上面師兄話東鐵車站冇改善?全線各站出入口編晒ABC代號、月台設立直式站牌以便車廂內查看站名,呢D九鐵年代有?(當然,當年設計東鐵月台上蓋嗰位絕世天才,似乎以為落雨時乘客唔會超越黃線上落車,結果雨天搭東鐵附送過水簾服務,黨鐵亦一直冇理,亦係抵鬧)

歡迎接力
最差配套 狗也不D
mckhgc 發表於 2019-12-4 21:57 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-12-4 19:51
所以當初黃頭翻新做烏蠅頭時,就應該跟地鐵門距啦!
前九鐵門距有一個問題:同一卡車廂嘅車門之間嘅門距 ...

同意,根本九鐵嗰種門距係有問題,
地鐵
門 窗 門 窗 門 駁位 門 窗 門 窗 門

九鐵
窗 門 窗 門 窗 駁位 窗 門 窗 門 窗

問題係有一段較長距離係冇門=冇得上落車,構成不便,你唸下
當喺駁位做沙甸魚時,邊種門距易D落到車?
如果你一出扶手電梯/LIFT到月台,係對正個駁位,又邊種門距易D上車?

而家黨鐵隻東鐵新車,係撥亂反正。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
吳宗錡 + 1 + 10 邊個話九鐵一定腰好過地鐵?

查看全部評分

最差配套 狗也不D
mckhgc 發表於 2019-12-4 22:03 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-12-1 22:11
兩鐵合併之後,東鐵唔需要再靠跨境服務勉強賺錢。
點解唔下調來往羅湖或落馬洲站票價? ...

如果你係北區居民,或/及東鐵常客,睇著成條東鐵點比呢兩個站攪到烏煙瘴氣,你就明點解。

以前我都覺得咁既收費好過份好唔公平,而家睇返,至知係相當本土既港中區隔政策,只係當年走得太前。
最差配套 狗也不D
吳宗錡 發表於 2019-12-5 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層

兩鐵合併嗰陣兩鐵同政府都好懶惰,無重新制定票價,只係計前九鐵路段票價+前地鐵路段票價就算。
吳宗錡 發表於 2019-12-5 19:55 來自手機 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2019-12-4 21:57
同意,根本九鐵嗰種門距係有問題,
地鐵
門 窗 門 窗 門 駁位 門 窗 門 窗 門

最衰西鐵有月台幕門,咪係嘅話如果東西走廊都轉門距嘅話,咪可以做返直通運行。
吳宗錡 發表於 2019-12-5 20:04 來自手機 | 顯示全部樓層

當初邊個制定有加無減機制㗎?點可能有一年唔通脹㗎?宜家咪年年都加。如果係我,我嗰陣肯定會重新制定票價,改為計最短行車距離,每1公里收$0.1,不足一公里者四捨五入,並永久凍結票價。
miklcct 發表於 2019-12-5 20:10 | 顯示全部樓層

以前黃頭3門係平均分佈,改烏蠅頭嗰陣要兼容返原有列車唯有用而家5門唔平均嘅設計,之後嘅千九要要兼容月台幕門焗住跟,係到而家東鐵換R train,東鐵無月台幕門先可以改門距。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tonyng + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

進智公交
吳宗錡 發表於 2019-12-6 11:31 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-12-5 20:10
以前黃頭3門係平均分佈,改烏蠅頭嗰陣要兼容返原有列車唯有用而家5門唔平均嘅設計,之後嘅千九要要兼容月台 ...

所以我咪講過問題出自改黃頭改烏蠅頭嗰陣。
嗰陣都未有尖東站,又唔需要顧及月臺幕門問題,何須談兼容?
宜家大陸同埋日本都有同一個月臺停泊唔同門距嘅車嘅情況,有乜問題?
都唔明白當時九鐵高層嘅思維係點樣嘅。
來到宜家,我真係恨不得將西鐵幕門全部拆晒再裝過,配合返前地鐵門距。
tonyng 發表於 2019-12-6 11:43 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-12-6 11:31
所以我咪講過問題出自改黃頭改烏蠅頭嗰陣。
嗰陣都未有尖東站,又唔需要顧及月臺幕門問題,何須談兼容?
...

你估改晒成抽車嘅門位有咁簡單咩。

吳宗錡 發表於 2019-12-7 20:36 | 顯示全部樓層

長洲居民 發表於 2019-12-7 17:43
寧願支持九鐵起碼優質服務.

唔係話九鐵時期東鐵成日唔係出軌就係信號故障乜?