hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組 904 970 970X 971; 905 914 W1
返回列表 發新帖
開啟左側

建議重組 904 970 970X 971; 905 914 W1

andy92 發表於 2019-12-4 13:16 | 顯示全部樓層

霎西街應該要騎哂兩條線先行到雙層 ......
KX8724 發表於 2019-12-7 12:55 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-12-3 19:29
預咗你實撲出嚟講嘢
我原因都諗好架啦
為減低西九龍站巴士總站擠逼,建議遷站至廣東道

依家平時廣東道西貢街段仲擠逼過你個巴總...
HG6729 發表於 2019-12-7 13:34 來自手機 | 顯示全部樓層
171客量唔好不如先兜香港仔甚至華富再返海怡 即係好似以前68A荃灣 葵涌再青衣
tonychow 發表於 2019-12-8 12:06 | 顯示全部樓層

904 971 合併少咗好多車,應該夠拆美孚線。
或者暫時方案,如果 W1 俾新巴做(要考慮行李架問題),直接拉條 W1 去茘枝角點睇?
即係茘枝角 - 美孚 - 茘枝角站 - 四小龍 - 高鐵站 - 西隧咁樣。唔係 optimal solution(頭段上車觀感唔算特別好,但 936 同樣要兜海盈邨情況下,除地底外無其他競爭)。
幫你諗埋原因:方便美孚一帶居民搭高鐵
 樓主| 10598C 發表於 2019-12-12 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-12-8 12:06
904 971 合併少咗好多車,應該夠拆美孚線。
或者暫時方案,如果 W1 俾新巴做(要考慮行李架問題),直接拉 ...

我W1大部分時間30分鐘一班,最主要係想陰乾慳車,同時做埋渡船角,補914位

如果拉W1上美孚,一來觀感真係麻麻,二來補位唔到渡船角,除非來回程美孚上落西廊

如果開一條深水埗直過海嘅巴士線,個人會prefer由荔枝角開,經美孚、長沙灣、青山道、欽州街,之後直過海嘅巴士線,其中一個目的係做蘇屋邨一帶

另外,因為本身904 971合併後已經係新巴做返,唔建議W1又比新巴做
或者你有冇建議呢幾條線重組後,啲巴士線比邊間公司做?
kitarolo 發表於 2019-12-12 13:35 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2019-12-3 19:15
W線係貴為黨鐵高鐵線接駁路線
所以係唔會遷出西九龍總站
點改都必須要西九龍總站開

我建議W系線免費
政府或港鐵全包底
唔好再為九/城增加營運
壓力及浪費人手和車輛數
到時有無人搭wfc。
tonychow 發表於 2019-12-22 10:42 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-12-12 11:45
我W1大部分時間30分鐘一班,最主要係想陰乾慳車,同時做埋渡船角,補914位

如果拉W1上美孚,一來觀感真 ...

太忙,遲咗覆
美孚呢個位其實好尷尬,依家合理速度落中環嘅得行去搭 936 或者搭鐵。
要喺鐵搶客,經深水埗實在太慢。905A 九龍段走線其實還好,不過其實只係擦邊做到深水埗,有少少到喉唔到肺。行去西九還好,去埋北河行都幾遠下(一個地鐵站距離)。
如果俾我搞,理想中最想大循環,高鐵站 - 渡船角 - 連翔道 - 深旺道總站 - 海麗邨 - 九巴車廠 - 美孚總站 - 直落西廊 - 渡船角 - 高鐵站咁行。唔知塞車影響會幾大。
如果變雙向線,唔肯定點喺 936 唔反對下做到美孚加海麗,最終可能只快 905A 一個大街口上公路咁大把。
結果係深水埗無快線。問題係同 936 比,要經深水埗先上公路實在太慢(行內街更慢)。咁對美孚客一樣唔吸引。
主要唔想美孚至深水埗都有同一條特快線解決,所以我會另外再拆一條,可以例如長沙灣總站開,欽洲街或南昌街上路,其實應該夠車嘅。
W1 就唔介意邊間公司做,要計下數先。